Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κομισιόν σταματά τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου – Με το 83% του προϋπολογισμου έγινε μόλις το 21% του έργου

Την απόφαση της Κομισιόν να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μισέλ Μπαρνιέ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Μπαρνιέ χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα κατά της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου ότι με δεδομένες τις παρατυπίες και καθυστερήσεις, η Επιτροπή δεν θα επιτρέψει, προς το παρόν, τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου από το Γ’ ΚΠΣ.


Ο κ. Μπαρνιέ, αφού σημειώνει στην απάντηση του προς τον κ. Χατζηδάκη ότι στο έργο δόθηκε μέσω του Β’ ΚΠΣ κοινοτική ενίσχυση της τάξεως των 36 δις δρχ., αναφέρει ότι στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος , ενώ ο αρχικός στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 2001 να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση επιφάνειας 28200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, “δυστυχώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, κι ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 83% του προϋπολογισμού, μόνο 21% του έργου έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα”.


Ο επίτροπος σημειώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος παρουσιάζει αδυναμίες και καθυστερήσεις και προσθέτει: “έξι χρόνια μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος και παρά τη διάθεση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, κανένα μέρος του έργου δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία”. Η Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση, σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση στις 19 Ιανουαρίου 2001, ζητά διευκρινίσεις, επικαλούμενη την εφαρμογή του άρθρου 24 του Κανονισμού 4253 του 1988, ο οποίος προβλέπει πως σε περίπτωση σοβαρών παρατυπιών η κοινοτική συνδρομή μπορεί να ανασταλεί ή να μειωθεί.


Για το θέμα αυτό ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει ότι η Επιτροπή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις μετά από μια ολοκληρωμένη ανάλυση της απάντησης των ελληνικών αρχών γι’ αυτό το θέμα. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες “η Επιτροπή συμφώνησε με τις ελληνικές αρχές ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του καινούργιου Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον 2000-2006″ και ότι το αντίστοιχο ποσό θα μπει στο εθνικό αποθεματικό, με την προοπτική επιστροφής στο πρόγραμμα σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος”.
Ο κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μπαρνιέ δήλωσε: “Δεν έχω αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα βρει δικαιολογίες για τις παρατυπίες και τις καθυστερήσεις, επικαλούμενη δυσκολίες σχετιζόμενες με τη φύση του προγράμματος, κ.λ.π. Προφανώς θεωρεί φυσικό ότι όταν προγραμμάτιζε το Κτηματολόγιο το 1994 δεν γνώριζε τι ακριβώς προγραμμάτιζε. Ενόψει του Γ’ ΚΠΣ τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Για το λόγο αυτό και αναγκάστηκε να δεχθεί τη διακοπή προς το παρόν της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου από το Γ’ ΚΠΣ, εξέλιξη που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την πρόοδο αυτού του εθνικής σημασίας έργου. Μια περίπτωση υπάρχει ώστε τα πράγματα να πάνε καλά. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να γίνει τόσο καλή επί της ουσίας όσο είναι στις δικαιολογίες”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο