Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κομισιόν ζητά άμεση μείωση των υψηλών χρεώσεων για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη

Να μειωθούν και μάλιστα γρήγορα οι υψηλές χρεώσεις στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ζητάει από την
ΕΕΤΤ ( Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, Βιβιάν Ρέντινγκ, σε ερώτηση-καταγγελία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Ο κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόβλημα υπερβολικής χρέωσης που υπάρχει στην Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις : όταν κάποιος καταναλωτής καλέσει από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό ή όταν καλέσει από κινητό τηλέφωνο μιας εταιρείας σε κινητό άλλης εταιρείας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο υψηλό κόστος συναλλαγών μεταξύ των διάφορων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το οποίο μεταφέρεται στον καταναλωτή (“τέλη απόληξης”). Το ζήτημα αυτό, το οποίο μάλιστα χρονίζει για μεγάλο διάστημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως σημείωνε ο κ. Χατζηδάκης, το κόστος για τον καταναλωτή στην Ελλάδα μπορεί να είναι τελικά μέχρι και κατά 50% μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ίσως και για τις μισές κλήσεις μέσω τηλεφώνου.
Απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ρέντινγκ σημειώνει τα ακόλουθα : ” Δεδομένου ότι ο Ν. 3431/2006 «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» με τον οποίο μεταφέρεται στο ελληνικό εθνικό δίκαιο το κοινοτικό νομικό πλαίσιο έχει προσφάτως τεθεί σε ισχύ, η Επιτροπή αναμένει από την ΕΕΤΤ, όπως ανακοινώθηκε στο δελτίο τύπου της 23ης Μαρτίου 2006, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να εφαρμοστούν τα προταθέντα μέτρα σχετικά με την εν λόγω αγορά υπηρεσιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο η μείωση των τελών απόληξης που χρεώνουν οι διάφορες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όσο και μία συντομευμένη περίοδος προσαρμογής”.


Η κ. Ρέντινγκ επιβεβαιώνει στην απαντησή της ότι το θέμα έχει εντοπιστεί απο την ΕΕΤΤ πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος που μεταφέρει το κοινοτικό νομικό πλαίσιο στο εθνικό δίκαιο και υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι η Κομισιόν, ήδη απο το 2004, είχε ζητήσει απο την ΕΕΤΤ να μειωθούν τα τέλη απόληξης στην Ελλάδα.
Ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής δήλωσε τα ακόλουθα : “Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕΤΤ θα κινηθεί πολύ γρήγορα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά την ψήφιση του νόμου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, αλλά και αυτήν την απάντηση της Κομισιόν δεν υπάρχει λόγος για την εξάντληση του 18μηνου που είχε τεθεί ως περίοδος προσαρμογής στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας πέρσι τον Απρίλιο. Πολύ περισσότερο, καθώς εκτιμάται ότι το μέσο κόστος για το τέλος απόληξης στην ΕΕ είναι σήμερα 9 εώς 11 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ η αντίστοιχη χρέωση στην πατρίδα μας είναι μεταξύ 15 και 18 λεπτών. Ο Έλληνας καταναλωτής δικαιούται να αντιμετωπίζεται ισότιμα με όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες”.


Μετάβαση στο περιεχόμενο