Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κομισιόν ζητά τέλος στις τραπεζικές καταχρήσεις προς τους Έλληνες καταναλωτές. Απάντηση στον Κ. Χατζηδάκη.

Δεκαπλάσια τα τραπεζικά τέλη ανά έμβασμα στην Ελλάδα. Ως το 89% των τραπεζικών προϊόντων ‘δένουν’ τον Έλληνα καταναλωτή. Μήνυμα προς την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει η Κομισιόν. Αυτά προκύπτουν από απάντηση της Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, με αφορμή την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιανικές τραπεζικές υπηρεσίες, θέλησε να πληροφορηθεί τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή για την Ελλάδα σε σχέση με τις χρεώσεις στις διασυνοριακές συναλλαγές, τις υψηλές προμήθειες στις κάρτες πληρωμών και το ‘δέσιμο’ των πελατών. Ζήτησε επίσης να μάθει αν η Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε ο Έλληνας καταναλωτής να διεκδικήσει αναδρομικά τα χρήματά του από τις τυχόν καταχρηστικές χρεώσεις.


Στην απάντησή της η Κομισιόν κάνει σαφές ότι τα τέλη που επιβάλλονται στους Έλληνες καταναλωτές για την πραγματοποίηση αχρήματων πληρωμών, όπως για παράδειγμα πληρωμών με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές, είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ-25, φτάνοντας τα 10 ευρώ ανά έμβασμα. Η τιμή αυτή είναι η δεκαπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ για αντίστοιχα τέλη. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη χρήση τέτοιων μέσων σε όλη την ΕΕ.


Αναφέρει επίσης ότι το φαινόμενο του ‘δεσίματος’ των πελατών, όπου οι τράπεζες μονοπωλούν τον πελάτη πουλώντας του ένα προϊόν (πχ τρεχούμενο λογαριασμό) έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ένα άλλο (πχ δάνειο), εμφανίζεται πιο συχνά στην Ελλάδα από ότι στο μέσο όρο της ΕΕ-25. Συγκεκριμένα, το 69% των ελληνικών τραπεζών συνδέουν τους τρεχούμενους λογαριασμούς με στεγαστικά δάνεια, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 39%. Επιπλέον, στην Ελλάδα η σύνδεση τρεχούμενων λογαριασμών με καταναλωτικά δάνεια φτάνει το 89%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ-25 είναι 35%.


Τέλος, η Κομισιόν αναφέρει ότι θα δώσει συνέχεια στις καταχρηστικές χρεώσεις που οι τράπεζες επιβάλλουν στους Έλληνες καταναλωτές. Ως πρώτο βήμα σκοπεύει να συζητήσει με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά.Μετάβαση στο περιεχόμενο