Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Κρήτη αλλάζει σελίδα και μπαίνει στην εποχή της ενεργειακής ασφάλειας – συνέντευξη στο newshub.gr

 

Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της οποίας «έπεσαν» οι υπογραφές για το έργο εθνικής σημασίας, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστης Χατζηδάκης, παραχώρησε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στο newshub.gr.
Ο κ. Χατζηδάκης αναπτύσσει τις σκέψεις του τόσο για το συγκεκριμένο εμβληματικό έργο, όσο και για άλλα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη, όπως οι περιοχές Νατούρα, με χαρακτηριστικότερη αυτή της νήσου Χρυσής. Δεν παραλείπει επίσης να αναφερθεί και στην «καυτή πατάτα» των δασικών χαρτών, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, δίνεται ουσιαστικά τέλος σε ένα ζήτημα που είχε ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα 170.000 συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο αγρότες.

 

Το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μπαίνει στην τελική του ευθεία, μετά και την υπογραφή των συμβάσεων. Ένα τέτοιο έργο εθνικής σημασίας, τι αλλαγές θα φέρει στο νησί; Τι θα βιώσουν οι τοπικες κοινωνίες στο μέλλον;

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα συνολικά! Και έχει τρεις αξιοσημείωτες πλευρές: Την περιβαλλοντική, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και τα Χανιά (από τις οποίες, σημειώνω, προέρχεται πάνω από το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κρήτη). Την αναπτυξιακή, καθώς εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, και αυτό είναι καλό νέο για τον τουρισμό μεσομακροπρόθεσμα. Και, τέλος, την πλευρά της σημαντικής εξοικονόμησης πόρων για όλους τους Έλληνες: Θα εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών! Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου μέσα στο 2020, η Κρήτη αλλάζει σελίδα και μπαίνει στην εποχή της ενεργειακής ασφάλειας και βεβαιότητας.

Εχει ειπωθεί πως με το έργο αυτό θα απαλλαγεί η Κρήτη από την ενεργειακή απομόνωση και το φόβο των μπλακάουτ. Θεωρείτε ότι αυτή η νέα σελίδα με την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού και την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια;

Χωρίς καμία αμφιβολία! Με την ολοκλήρωση του έργου η Κρήτη θα μπει στην εποχή όπου τα μπλακ-άουτ θα αποτελούν παρελθόν. Αυτό θα έχει φυσικά πολύ θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Η ανασφάλεια, όπου κάθε καλοκαίρι ψάχνουμε γεννήτριες για να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού και περνάμε μερόνυχτα αγωνιώντας αν το σύστημα θα αντέξει, θα τελειώσει μόλις ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις!

Η επίσκεψη σας στην Κρήτη περιελάμβανε την επίσκεψη σας στο νησί Χρυσή. Μια περιοχή Νατούρα για την οποία επισημάνατε πως θα υπάρξει μέριμνα για την αξιοποίηση – προστασία της. Ποιο είναι το σχέδιο για αυτόν τον προορισμό;

Η Χρυσή είναι ένα νησί μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, το οποίο όμως είχε αφεθεί στην τύχη του εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2012 υπήρχε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που έλεγε ότι υπήρχαν βλαπτικές δραστηριότητες για το περιβάλλον στο νησί. Το 2015 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης συνέταξε μελέτη η οποία πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις. Ξέρετε τι έγινε αυτή η έκθεση; Έμεινε στα αρχεία του υπουργείου τα 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση! Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα εμείς να κάνουμε όσα έπρεπε να γίνουν. Έχουμε προετοιμάσει το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και εκπονήσει το πρόγραμμα εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης του νησιού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψεύδεται ασύστολα για τις περιοχές Natura. Εμείς από την άλλη προτιμούμε να κάνουμε συγκεκριμένα έργα για να τις προστατέψουμε. Και το παράδειγμα της Χρυσής αυτό ακριβώς δείχνει!

 

«Το περιβάλλον είναι ο πλούτος μας. Για αυτό το λόγο έχουμε τουρισμό», έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και το πλάνο για τις υπόλοιπες περιοχές Νατούρα, με βάση και με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο;

Όπως προχωρούμε στο ζήτημα της Χρυσής, με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε και για τις περιοχές Natura στην υπόλοιπη Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια και Προεδρικά Διατάγματα που θα έχουν τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα, και τη δυνατότητα να αξιοποιείται η εκάστοτε περιοχή Natura με δραστηριότητες οι οποίες προσιδιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός φυσικά. Κοιτάξτε, αυτό που έκανε η κυβέρνηση με τον περιβαλλοντικό νόμο και τη ρύθμιση για τις Natura, δεν ήταν παρά αυτό που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Ο συνδυασμός δηλαδή της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος με τη στήριξη της ανάπτυξης. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική διαχείρισης των Natura.

 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο – τα τελευταία ειδικά χρόνια – όπου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος λόγος για αλλαγή στον τρόπο που κινείται ενεργειακά η Ελλάδα. Για μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. Ποια είναι η θέση σας και της κυβέρνησης σε αυτή τη συζήτηση;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Στόχος μας είναι η μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο άλλωστε αναθεωρήσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχους ισότιμους ή και πιο φιλόδοξους ακόμα από τους στόχους της ίδιας της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οποία δρομολογεί τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Πέραν αυτού, απτές αποδείξεις αυτής της δέσμευσης της κυβέρνησής μας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε: η απολιγνιτοποίηση, η στροφή στην πράσινη ενέργεια, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η ηλεκτροκίνηση, η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, είναι νομίζω καθαρό πως δεν έχει υπάρξει πιο πράσινη κυβέρνηση στη χώρα!

 

Και μια ερώτηση για τους δασικούς χάρτες. Ένα «αγκάθι» που «καίει» και την Κρήτη. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Με τις ρυθμίσεις που φέραμε για τους δασικούς χάρτες με τον περιβαλλοντικό νόμο δίνουμε ουσιαστικά τέλος σε ένα ζήτημα που είχε ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα 170.000 συμπολίτες μας, κυρίως αγρότες. Στους οποίους το κράτος είχε δώσει χωράφια για καλλιέργεια μέσω αναδασμών από την εποχή ήδη του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ήρθε μετά από δεκαετίες ολόκληρες να τα διεκδικήσει.  Η ρύθμιση που φέραμε αποσαφηνίζει ότι τέτοιου είδους εκτάσεις δεν θεωρούνται δασικές. Μετά τη δημοσίευση του νόμου όλοι οι δασικοί χάρτες, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται αναμορφώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Μιλάμε ουσιαστικά για μια ρύθμιση κοινής λογικής που αποκαθιστά τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών-Πολιτείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο