Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση αυτοϋπονομεύεται στο θέμα των επενδύσεων – συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”

720 501329 dfb31280f5 818a1c0c4e5972b7Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”,  δηλώνει  ότι η κυβέρνηση “αυτοϋπονομεύεται στο θέμα των επενδύσεων”, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα “υποχωρήσει και πάλι” στο θέμα της Eldorado και σημείωσε ότι “εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά θα έχει γίνει”. 

“Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Προφανώς οι κανόνες δικαίου είναι σεβαστοί, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αγνοεί κανείς ότι για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές ένα είναι το βασικό εργαλείο: οι ιδιωτικές επενδύσεις”, πρόσθεσε.  

 

Αναφορικά με την περιβαλλοντική ζημιά στον Σαρωνικό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “σαφείς πολιτικές ευθύνες” για τις οποίες, όμως “ουδείς παραιτείται”. 

Επίσης ανέφερε ότι οι συμφωνίες (με τους εταίρους) “δεν είναι γραμμένες σε πέτρα”, και η ΝΔ εφαρμόζοντας γρήγορα ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, θα μπορέσει να πείσει για την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά της, ώστε να βελτιώσει εν συνεχεία την διαπραγματευτική θέση της.

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Στο θέμα του Σαρωνικού έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Αξίζει να διαφωνούσε σε όλα;

Η μαύρη κηλίδα στον Σαρωνικό είναι πολύ στενάχωρο γεγονός. Όχι μόνο γι’ αυτό που αντιλαμβάνεται ο κόσμος σήμερα, βλέποντας μαύρη τη θάλασσα και  μαύρες τις παραλίες, αλλά και για τις  συνέπειες αργότερα. Μας πήρε δεκαετίες για να καθαρίσουμε τον Σαρωνικό και να τον κάνουμε πάλι βιώσιμο με την  Ψυτάλλεια και τα έργα διαχείρισης αποβλήτων. Και τώρα καταστρέφεται. 

Το θέμα των ευθυνών –ακόμα και αν είναι άχαρο– τίθεται εκ των πραγμάτων. Και τέθηκε ακόμα και από την Αυγή. Πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων – της εταιρείας, του νηογνώμονα κλπ – πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες των αρχών. Διότι είτε υπήρχε ολιγωρία στην καλύτερη περίπτωση είτε υπήρξε αδιαφορία.

Υπήρχε το μήνυμα μην ανησυχείτε. Μας έλεγαν ότι  δεν απειλούνται οι ακτές και όλα πάνε καλά και τελικώς το πράγμα εξελισσόταν με τον υπουργό να είναι στο Λονδίνο – για όποιο λόγο ήταν εκεί. Τελικά η υπόθεση είχε τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Είναι σαφείς οι πολιτικές ευθύνες, αλλά ουδείς παραιτείται!

Διότι την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται με το δήθεν δάσος του αεροδρομίου του Ελληνικού, ολιγωρεί μπροστά στην μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Σαρωνικό!  

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για την επένδυση της Eldorado στις Σκουριές. Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν την ΝΔ για ταύτιση έως και για υποκίνηση του τελεσιγράφου της εταιρείας. Δεν πρέπει οι επενδύσεις να υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις;

Δεν φταίει κανένας άλλος στην κυβέρνηση παρά ο ίδιος της ο εαυτός. Η κυβέρνηση αυτουπονομεύεται στο θέμα των επενδύσεων.

Τη μια μέρα ο πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής της task force για την απεμπλοκή των επενδύσεων και τις 2 επόμενες μέρες προκύπτουν: η εμπλοκή στις Σκουριές, η νέα επίθεση Σπίρτζη εναντίον της FRAPORT και τα νέα επεισόδια με το Ελληνικό, που αφού λειτούργησε επί 60 χρόνια ως αεροδρόμιο ανακαλύφθηκε ξαφνικά ότι είναι δάσος και αρχαιολογικός χώρος.

Ειδικά στο θέμα των Σκουριών θα ήταν καλύτερο για την κυβέρνηση να λέει λιγότερα. Διότι και πέρυσι ξιφουλκούσε εναντίον της εταιρείας και στο τέλος υποχώρησε καταλήγοντας σε συμφωνία. Τώρα και πάλι ξιφουλκεί. Την ίδια στιγμή ο κ. Σταθάκης πάλι υπέγραψε 2 νέες αδειοδοτήσεις και δεν θα παραξενευτώ καθόλου με «λεβέντικο» και «ηρωικό» τρόπο η κυβέρνηση να υποχωρήσει και πάλι σε μερικές μέρες όπως έκανε και πέρυσι. Πιεζόμενη είτε από τους εργαζόμενους είτε από τους δανειστές είτε από την ίδια την πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά θα έχει γίνει.

Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη.  Προφανώς οι κανόνες δικαίου είναι σεβαστοί, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να αγνοεί κανείς ότι για να δημιουργήσουμε νέες δουλειές ένα είναι το βασικό εργαλείο: οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δέχεται κριτική για κενό στρατηγικής και επικοινωνιακής τακτικής. Τι απαντάτε στην κριτική ότι η ανάδειξη της αναπτυξιακής προτεραιότητας από τον Αλέξη Τσίπρα έχει αφήσει το κόμμα σας χωρίς ουσιαστική εναλλακτική πρόταση;

Το κενό στρατηγικής το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αναφερθώ σε όλα όσα είπε περί Grinvest που κατέρρευσαν την επόμενη μέρα.

Θα σημειώσω όμως ότι οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ είχαν μία χρησιμότητα:  να στρώσουν το χαλί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Διότι αν όλοι συμφωνούμε ότι προκειμένου να βγούμε από την κρίση πρέπει να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, την πολιτική δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, τι τον χρειαζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σαν να περιμένουμε από έναν ιμάμη να κάνει λειτουργία σε χριστιανική εκκλησία! Οι άνθρωποι δεν μπορούν! Έχουν αλλεργία στις επενδύσεις και το δείχνουν με όποια ευκαιρία βρουν.

Η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής με μειώσεις φόρων, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και περιστολή των κρατικών δαπανών. Πως είστε βέβαιοι πως θα πείσετε τους δανειστές, από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές;

Εμείς δεν είμαστε θαυματοποιοί ούτε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να υποσχεθούμε ότι θα καταργήσουμε όσα συμφώνησε ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Λέμε όμως ότι αυτές οι συμφωνίες δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Μπορούν να βελτιωθούν, όπως πέτυχε η κυπριακή κυβέρνηση που έβγαλε την Κύπρο νωρίτερα από το μνημόνιο, μπορεί και να χειροτερέψουν όπως συνέβη με την κυβέρνηση Τσίπρα τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Εμείς θα εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ., στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ. που θα βρίσκεται πέρα από το μνημόνιο. Αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουμε γρήγορα για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί και αποφασισμένοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Έτσι θα βελτιωθεί σημαντικά η αξιοπιστία της χώρας και η διαπραγματευτική θέση της.

Ως κυβέρνηση φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και τους οδήγησαν εκτός μνημονίου μέσα σε 3 χρόνια.

Αν όλα αυτά λοιπόν λειτούργησαν στις άλλες χώρες, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Μόνο που για να λειτουργήσουν πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό. 

Το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου φορέα της κεντροαριστεράς εκτιμάται πως θα κρίνει τις ισορροπίες με την ΝΔ και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων; 

Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Παρακολουθώντας τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των υποψηφίων διαπιστώνει κανείς ότι όλοι συμφωνούν – ο καθένας με το δικό του τρόπο – στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην ανάγκη να προχωρήσουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Επομένως υπάρχει κάποια βάση για συζήτηση.

Εμείς από την πλευρά μας ως ΝΔ ακόμα και αν διαθέτουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε μια πλατιά συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με τους καλύτερους – μια Εθνική Ελλάδας – για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης μέσα και έξω από τη χώρα.

Αυτά θα επιδιώξουμε εμείς και ο καθένας θα κληθεί να κάνει το χρέος του στην πατρίδα μας.

Αισθάνεστε πως είστε το αντίβαρο απέναντι στις ακραίες θέσεις που εκφράζει σε ορισμένα ζητήματα ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης;

Με τον Άδωνι μπορεί να έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο, αλλά μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συνθέτουμε.

Μας ενώνει ο στόχος να γίνει η πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο