Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου” – Δήλωση Κωστή Χατζηδάκη

Image-1_9«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και δεν κάνει τίποτα για την  αξιοποίηση των κεφαλαίων που καταρχήν έχουν δεσμευτεί και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)” δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης σε δήλωσε που έκανε με αφορμή τη σχετική  απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

Ο Βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και δεν κάνει τίποτα για την  αξιοποίηση των κεφαλαίων που καταρχήν έχουν δεσμευτεί και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Αυτό δυστυχώς προκύπτει από την αμήχανη και αόριστη απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη σε σχετική ερώτησή μου για το πάγωμα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που κατέθεσα στις 25 Νοεμβρίου 2015.

Συγκεκριμένα από την απάντηση του υπουργού γίνεται σαφές ότι:

  1. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ένας νέος γύρος χρηματοδότησης των ΜμΕ από το α’ υποταμείο (δανεισμού ΜμΕ) με δεδομένο ότι τα πρώτα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. Ευρώ που δεσμεύτηκαν έχουν ήδη απορροφηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των δύο συμβεβλημένων Ελληνικών τραπεζών.
  2. Ενώ έχουν ολοκληρωθεί από το τέλος του 2014 οι τεχνικές διαδικασίες για τη σύσταση του β΄υποταμείου που στόχο έχει την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής για την ανάπτυξη των ΜμΕ, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τον χρόνο στον οποίο θα συσταθεί το β΄υποταμείο.
  3. Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία –ούτε φαίνεται ότι σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον – με στόχο την διεύρυνση των κεφαλαίων του Ταμείου. Αρκείται στις συμφωνίες που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο και αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της απραξίας της.

Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια, να έχει η κυβέρνηση στα χέρια της ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και να μην το αξιοποιεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα καλύτερο να επιδείξει, τουλάχιστον ας μην υπονομεύει τα όποια επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο