Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τους συνταξιούχους, αλλά για τις εκλογές! – ομιλία στη Βουλή

“Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι συνταξιούχοι, αλλά οι εκλογές και πώς θα περιορίσει την έκταση της ήττας της”, υπογράμμισε ο Αντιπροέδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το επίδομα των συνταξιούχων.
“Αλλιώς”, συνέχισε ο Κωστής Χατζηδάκης,  “αν δεν σας ενδιέφερε αυτό, θα περιμένατε δυο, τρεις μήνες μέχρι να επισημοποιηθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και να κάνετε αυτήν την κίνηση με απόλυτη ασφάλεια και για τη χώρα και για τους συνταξιούχους. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Νομίζω κάθε καλόπιστος συμπατριώτης μας το καταλαβαίνει. Τι ήταν αυτή η βιασύνη Χριστουγεννιάτικα; Αυτό που σας νοιάζει είναι ο περιορισμός της έκτασης της ήττας σας. Νομίζετε -έχετε ακόμα μια αυταπάτη- ότι με αυτόν τον τρόπο θα το πετύχετε”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν κάποιος παρατηρούσε από μια άλλη χώρα αυτά που συμβαίνουν σε σχέση με το επίδομα για τους συνταξιούχους, μπορεί να τα έβρισκε ακόμα και διασκεδαστικά. Επειδή, όμως, εμείς τα ζούμε στην πατρίδα μας, νομίζω πως σε όλους φαίνονται θλιβερά. Και εξηγούμαι.

Να δοθεί το επίδομα στους συνταξιούχους; Βεβαίως και να δοθεί. Αυτό είναι, νομίζω, παραπάνω από σαφές. Όμως, θέλω να προσθέσω τρία «αλλά» και θα ήθελα κάθε καλόπιστος συνάδελφος στην Αίθουσα να σκεφτεί αν υπερβάλλω σε όλα όσα λέω.

Η Κυβέρνηση που αποφάσισε να δώσει το επίδομα των 617 εκατομμυρίων ευρώ και κομπάζει για αυτό -το έχει βαφτίσει, μάλιστα, και δέκατη τρίτη σύνταξη- έχει φροντίσει την προηγούμενη χρονιά μόνο από την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ΕΟΠΥΥ να τους πάρει από τις τσέπες 710 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μόνο από αυτό το μέτρο παίρνει 100 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από τους συνταξιούχους σε σχέση με το επίδομα που δίνει.

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός όταν ο κ. Σαμαράς έκανε το αντίστοιχο με το κοινωνικό μέρισμα το 2014, σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα είχε θεωρήσει τη σχετική κίνηση ως ντροπή, καταισχύνη και το επίδομα «ψίχουλα». Πότε είχε δίκιο; Τότε που κατέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ή τώρα που κάνει το ίδιο; Δεν μπορεί να έχει δίκιο και τις δύο φορές.

Τρίτον, αποδεικνύεται ότι όλη αυτήν την κίνηση δεν την έκανε μόνο χωρίς συνεννόηση με τους πιστωτές, αλλά και ότι -καθώς φάνηκε πια από τις επίσημες δηλώσεις του Eurogroup και του ESM- θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα. Ήδη, λόγω αυτής της κίνησης, πάγωσαν τα μέτρα για το χρέος, που τόσο διαφημίσατε την περασμένη εβδομάδα.

Θα υπάρξουν, λοιπόν, δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, προφανώς και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι ζουν στην ίδια χώρα.

Επομένως, το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν τόσο οι συνταξιούχοι, αλλά οι εκλογές και πώς θα περιορίσει την έκταση της ήττας της.

Αλλιώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν σας ενδιέφερε αυτό, θα περιμένατε δυο, τρεις μήνες μέχρι να επισημοποιηθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και να κάνετε αυτήν την κίνηση με απόλυτη ασφάλεια και για τη χώρα και για τους συνταξιούχους. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Νομίζω κάθε καλόπιστος συμπατριώτης μας το καταλαβαίνει. Τι ήταν αυτή η βιασύνη Χριστουγεννιάτικα; Αυτό που σας νοιάζει είναι ο περιορισμός της έκτασης της ήττας σας. Νομίζετε -έχετε ακόμα μια αυταπάτη- ότι με αυτόν τον τρόπο θα το πετύχετε.

Έρχομαι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και θέλω την προσοχή των Υπουργών.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, σας καταθέτω αυτήν την ώρα μια πολύ σαφή πρόταση. Αποσύρετε αυτήν την τροπολογία. Συνεννοηθείτε τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες με τους πιστωτές, φέρτε -αφού καταλήξετε μαζί τους- μια καινούργια ρύθμιση και η Νέα Δημοκρατία θα την ψηφίσει. Είναι μια καλόπιστη τοποθέτηση. Περιμένουμε να συνεννοηθείτε με τον κ. Τσίπρα που είναι στις Βρυξέλλες, με το οικονομικό επιτελείο και περιμένουμε εν όψει της ψηφοφορίας την απάντησή σας. Καθαροί λογαριασμοί, καλόπιστη τοποθέτηση. Περιμένουμε απάντηση από την Κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση -είναι ολοφάνερο από μια σειρά κινήσεις των τελευταίων ημερών και όχι μόνο-, προετοιμάζει την εκλογική της απόδραση. Γι’ αυτό έχετε βάλει πάλι τη φουστανέλα του δημοψηφίσματος, όπως τότε που κάνατε το «Όχι», «Ναι» μέσα σε μια εβδομάδα. Και βρίσκετε πάλι τους γνώριμους εχθρούς σας. Επιτίθεστε στο ΔΝΤ. Οποία έκπληξη!

Μόνο που το ΔΝΤ -και κατέθεσα τα χαρτιά την περασμένη εβδομάδα εδώ στη Βουλή- ζητούσε μέτρα για το 2014 και το 2015 της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εσείς που είστε τόσο λεβέντες και ηρωικοί για το 2015 και 2016 φέρατε μέτρα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην ίδια περίοδο φέρατε διπλάσια μέτρα από αυτά που ζητούσε το ΔΝΤ. Και εάν προσθέσουμε τα μέτρα του 2017, είναι τριπλάσια τα μέτρα.

Επιτίθεστε στον Σόιμπλε. Μάλιστα. Άλλη μία έκπληξη είναι αυτό. Μόνο που έχετε σπεύσει πριν από μερικές μόνο μέρες να συμφωνήσετε με τον Σόιμπλε ότι η χώρα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμη φάση. Αυτές είναι οι λεβεντιές σας και αυτή είναι η προσέγγισή σας. Για αυτό έχετε και τη δημοσκοπική κατάρρευση που έχετε, γιατί γινόσαστε προκλητικοί. Κάθε μέρα γίνεστε προκλητικοί.

Βεβαίως, τι κάνετε αυτήν την ώρα; Τι κάνετε όλες τις τελευταίες μέρες; Παρεμπιπτόντως στη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ τη ρήτρα νησιωτικότητος η οποία ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο Σύνταγμά μας. Κάνετε, λοιπόν, συνολικά πολιτικάντικους χειρισμούς, οι οποίοι -και θέλω να το ακούσετε, σας το λέω καλόπιστα- βάζουν βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού πολιτικού στη βόρεια Ευρώπη που θέλει να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αυτό κάνετε. Δεν αξίζει για δύο, τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές να παίξετε την Ελλάδα στα ζάρια. Και σας το λέω να το σκεφτείτε, γιατί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει η Ελλάδα. Έχετε καιρό να αλλάξετε στάση. Μην φέρνετε και άλλα κακά στη χώρα κοντά σε αυτά που έχετε σωρεύσει την τελευταία διετία.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε μια πάρα πολύ σαφή θέση. Λέμε «Ναι» στο επίδομα για τους συνταξιούχους και «Όχι» στον λαϊκισμό και στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν τον λόγο θα ψηφίσουμε «Παρών». Εάν, όμως, δεχτείτε την πρότασή μας και αποσύρετε την τροπολογία, είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να ψηφίσουμε, φυσικά, το μέτρο αυτό για τους συνταξιούχους, διότι θέλουμε να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Δεν θέλουμε να στηρίξουμε φυσικά τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει και τον ίδιο, αλλά πρωτίστως βλάπτει την πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο