Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με δύο γραμμές και χωρίς πυξίδα! – συνέντευξη στην εφημερίδα “Realnews”

«Για διαπραγμάτευση με δύο γραμμές και χωρίς πυξίδα» κατηγορεί την κυβέρνηση μέσω της εφημερίδας “Realnews” ο Κωστής Χατζηδάκης, όσον αφορά το Σκοπιανό

« Ο πρωθυπουργός μού θυμίζει τον Χριστόφορο Κολόμβο ο οποίος ξεκίνησε χωρίς να ξέρει πού πάει και έφτασε χωρίς να ξέρει πού είναι», σημειώνει χαρακτηριστικά για τη διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη ο αντιπρόεδρος της Ν Δ υποστηρίζει πως «το διαφωνώ και σε δέρνω» δεν είναι χαρακτηριστικό μιας πολιτισμένης κοινωνίας

Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά ακόμα για το σχέδιο της Ν.Δ για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για την κατάτμηση της Β Αθηνών.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Realnews»

Όσον αφορά το Σκοπιανό αν έρθει τελικά στην Βουλή μια πρόταση στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου τι θα κάνετε; 

Απέχουμε αρκετά από τη γραμμή του Βουκουρεστίου, με βάση όσα γνωρίζουμε από τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Μην ρωτάτε, λοιπόν, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση που κυβερνά και η οποία κάθε μέρα εμφανίζεται και πιο μπερδεμένη. Είδαμε τον κ. Τσίπρα λ.χ. να συζητά για 2 μέρες το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» – που συμβολίζει και συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων –  και να το εγκαταλείπει την 3η μέρα! Παράλληλα ακούσαμε τον συνεταίρο του, τον κ. Καμμένο, να λέει ότι δεν θα υπάρχει λύση.

Διαπραγμάτευση με 2 γραμμές και χωρίς πυξίδα! Επιπόλαιοι και σε σύγχυση. Ο κ. Τσίπρας μου θυμίζει τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος ξεκίνησε χωρίς να ξέρει πού πάει και έφτασε χωρίς να ξέρει πού είναι.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη όπως την έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: θέλουμε μια ενιαία, σφαιρική και συνολική συμφωνία με τα Σκόπια που θα αντιμετωπίζει και τα θέματα του συντάγματος και του αλυτρωτισμού, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας.

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ψηφίσετε τελικά την κατάτμηση της Β Αθήνας; 

Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή εδώ και 2 χρόνια που περιλαμβάνει και τα δύο. Η κυβέρνηση ούτε την έχει συζητήσει. Αν συμφωνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ας ψηφίσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να ψηφίσει το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θέλει να αποφύγει και γι’ αυτό καταφεύγει σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα.

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι κάποιοι, ακόμα και στελέχη της ΝΔ επικρότησαν την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη; Μάλιστα εσείς στο παρελθόν έχετε πέσει θύμα βίας.

Η Νέα Δημοκρατία αμέσως καταδίκασε την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Την ίδια στάση τηρούμε σε κάθε περίπτωση, σε κάθε κρούσμα βίας. Τα καταδικάζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Η αντίθεση στη βία δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, με την έννοια ότι βία και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες. Είναι κυρίως και πάνω απ’  όλα θέμα πολιτισμού.

Το «διαφωνώ και σε δέρνω» δεν είναι χαρακτηριστικό μας πολιτισμένης κοινωνίας. Και αν μετατραπούμε σε μια κοινωνία ξυλοδαρμών αυτό θα είναι κάτι που θα το πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά.

Όταν έγινε η επίθεση εναντίον μου ήμουν πολύ συγκρατημένος  και καλά έκανα. Τώρα με μια χρονική απόσταση από  αυτό  το συμβάν και χωρίς να θεωρηθεί ότι μιλάω για τον εαυτό μου, μπορώ να σας πω ξεκάθαρα: μακριά από τις όποιες δικαιολογίες για τα φαινόμενα βίας.
Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα αυτό. Δεν μας αξίζει. Δεν δεν αξίζει στην ανθρωπιά μας

Η κυβέρνηση περιμένει ελάφρυνση του χρέους. Θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος;

Είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε από το ’12 και μακάρι να ευοδωθεί. Βεβαίως τώρα δεν διαπραγματευόμαστε ένα κούρεμα χρέους όπως έγινε με το PSI και τα συναφή μέτρα που πέρασαν κατόπιν επί Σαμαρά που οδήγησαν σε κούρεμα 130 δις. Τώρα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αφορά τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Εν πάση περιπτώσει, κάθε ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σταματήσει η οικονομία μας να σέρνεται και έχει την χειρότερη επίδοση ανάπτυξης στην  Ευρώπη. Και το βασικό ζητούμενό μας πρέπει είναι πώς οι μηχανές της οικονομίας θα πάρουν μπροστά, πώς θα προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι.

Για όλα αυτά χρειάζεται πολιτική αλλαγή και ένα άλλο μίγμα πολιτικής με λιγότερες δαπάνες, λιγότερους φόρους και ιδιωτικές επενδύσεις.

Εσείς ζητάτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι εταίροι όμως φαίνεται ότι δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Τι θα κάνετε αν έρθετε στην κυβέρνηση;

Μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει προς το  καλύτερο τις συμφωνίες που έκανε ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές.

Γι’ αυτό και εμείς δεσμευόμαστε σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ένα δικό μας πρόγραμμα. Μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ.

Με τις αλλαγές αυτές θα αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα και θα στείλουμε το μήνυμα ότι στρεφόμαστε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

Θα εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και όσα εφήρμοσαν στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εφόσον  εφαρμόστηκαν εκεί με επιτυχία γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύουν την χώρα; Όπως για παράδειγμα το αναπτυξιακό σχέδιο;

Αν το αναπτυξιακό σχέδιο αυτής της κυβέρνησης δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση δεν θα υπήρχε λόγος να κάνουμε εκλογές.

Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δεν δεσμεύσει τη Νέα Δημοκρατία. Διότι άλλο είναι οι επικυρωμένες διεθνείς συμφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους – αυτοί δεσμεύουν τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση – και άλλο μια έκθεση ιδεών σχετικά με την μελλοντική οικονομική πολιτική.

Το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γενικό κείμενο αρχών – σε κάποιες περιπτώσεις απελπιστικά γενικό – που όμως διαπνέεται σε αρκετά σημεία από μια εσφαλμένη προσέγγιση. Αυτή που καταδικάζει την ελληνική οικονομία να σέρνεται και να έχει τη χειρότερη επίδοση ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το γεγονός δεν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε σχεδόν 3 χρόνια για να μας παρουσιάσει αυτό το σχέδιο – ήταν δέσμευση που ανέλαβε το καλοκαίρι του ’15 – είναι άλλη μία απόδειξη ότι με την ανάπτυξη και την οικονομία δεν το έχουν…

Εμείς από την πλευρά μας προτάσσουμε ένα άλλο μίγμα πολιτικής, σαν αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, και με βάση αυτό θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης. Άλλωστε το πρόγραμμά μας είναι εξ ορισμού είναι σχέδιο εξ ορισμού πιο κοντά στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές!

Μετάβαση στο περιεχόμενο