“Η κυβέρνηση έχει μπει σε προεκλογική τροχιά”, επισημαίνει ο Αντιπρέδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
“Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, που πέρυσι καλοδέχτηκε το μπόνους, τώρα το καταργεί, συνομολογεί ουσιαστικά ότι, όποτε θα γίνουν οι εκλογές, θα είναι 2ο κόμμα. Έχοντας μπει, λοιπόν, σε μια λογική διαχείρισης της επερχόμενης ήττας τους, είναι λογικό να κάνουν τις εκλογές γρήγορα, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα της ΝΔ”.
Για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο Κωστής Χατζηδάκης ότι “χρειάζεται να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει αποσύνδεση της εκλογής του από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Κύριε Χατζηδάκη, στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ. Σε τι διαφέρει από τα προηγούμενα προγράμματα του κόμματος;
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την χώρα. Δεν είναι μόνο η κρίση που μας ταλανίζει εδώ και 7 χρόνια, είναι και η οπισθοδρόμηση που έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το βλέπετε: παρά το κλείσιμο της αξιολόγησης η χώρα είναι σε μια κατάσταση στασιμοχρεωοκοπίας.
Για αυτό το οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε τον Σεπτέμβριο –θα δούμε που και πότε– δεν θα μοιράσει καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Θα είναι μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες, ένας οδικός χάρτης για το πως θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην μεταμνημονιακή εποχή.
Θα στηριχθούμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής: λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, προσέλκυση επενδύσεων.
Θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τις δαπάνες που σκοπεύουμε να μειώσουμε, για την ιεράρχηση που θα κάνουμε για τη μείωση των φόρων, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα προωθήσουμε και τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε για την προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, το πρόγραμμά μας δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και ειδικά των «κόκκινων δανείων», διότι χωρίς τραπεζικό σύστημα που να χρηματοδοτεί την οικονομία δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
-Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο; Γιατί;
Νομίζω ότι αρκετές κινήσεις της κυβέρνησης συνηγορούν για το ότι έχει μπει σε προεκλογική τροχιά. Ενδεικτικά αναφέρω: τη ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο του νέου εκλογικού νόμου, τις φανφάρες για το ΕΚΑΣ, την Πάρο, αλλά και τις νέες προσπάθειες των κ.κ. Μπαλτά και Σκουρλέτη να δείξουν ένα κάποιο αριστερό πρόσωπο στα θέματα του Ελληνικού και της ΔΕΗ, υπονομεύοντας φυσικά τις αποκρατικοποιήσεις.
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, που πέρυσι καλοδέχτηκε το μπόνους, τώρα το καταργεί, συνομολογεί ουσιαστικά ότι, όποτε θα γίνουν οι εκλογές, θα είναι 2ο κόμμα. Έχοντας μπει, λοιπόν, σε μια λογική διαχείρισης της επερχόμενης ήττας τους, είναι λογικό να κάνουν τις εκλογές γρήγορα, έτσι ώστε να μην διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα της ΝΔ.
-Και ποιο θα είναι το δίλλημα;
Φαντάζομαι ότι θα ζήσουμε άλλο ένα επεισόδιο της «λεβέντικης» και «ηρωικής» διαπραγμάτευσης του κ.Τσίπρα. Ανέξοδες καταγγελίες για τους δανειστές. Αρκετή δόση διαπλοκής και συνωμοσιολογίας.
Το «καλό παιδί» που το πολεμούν η διαπλοκή και οι ξένοι!
-Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην οικονομία, κατά κανόνα έχουμε χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών και στάση αναμονής του κόσμου.
Η απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης έχει μικρότερο κόστος από την παραμονή της.
Διότι είναι μια κυβέρνηση που με τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και τους ερασιτεχνισμούς της ουσιαστικά υπονομεύει την οικονομία. Πανηγυρίζει όταν βάζει φόρους, υπονομεύει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει, απεχθάνεται την επιχειρηματικότητα. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του «ου μπλέξεις» για τους επενδυτές και τις αγορές.
-Λέτε ότι το πρόγραμμά σας θα είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο, πως θα γίνει αυτή η πιστοποίηση; Και τι γίνεται αν την επομένη οι θεσμοί ζητήσουν επιπλέον μέτρα;
Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανάλογο με αντίστοιχα προγράμματα που πέτυχαν αλλού. Π.χ. στην Ιρλανδία και την Κύπρο.
Οι χώρες αυτές βγήκαν από τα μνημόνια μέσα σε 3 περίπου χρόνια. Για να το πετύχουν δεν προχώρησαν σε υπερφορολόγηση, ούτε αντιμετώπισαν με καχυποψία την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μ΄ αυτή την προσέγγιση θα μιλήσουμε τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους δανειστές μας. Αν πέτυχαν εκείνες οι χώρες και αν με αυτή τη λογική προχωρούν οι πιο πετυχημένες οικονομίες της Ευρώπης, γιατί να μην τα καταφέρουμε και εμείς.
Δεν χρειάζεται, επομένως, να ανακαλύψει κανείς την πυρίτιδα. Υπάρχουν πετυχημένες συνταγές που πρέπει να τις μεταφέρουμε εδώ.
-Τα ανοίγματα που επιχειρείτε ως ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, θα έχουν προγραμματικές συμφωνίες, ή είναι μία πρόσκαιρη συμφωνία για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ;
Την επομένη τον εκλογών, στόχος μας είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Προφανώς μια τέτοια συνεργασία θα γίνει στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων.
-Την προηγούμενη εβδομάδα, με την υπόθεση του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, είχατε αντιπαράθεση και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι, για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πως θα λυθεί αυτό το θέμα;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα για να λυθεί. Η κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις για εκείνη την περίοδο.
Προσωπικά ως υπουργός της κυβέρνησης για την περίοδο 2007-2009 έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για το θέμα και έχω ασκήσει κριτική στις αναταξινομήσεις λογαριασμών που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010. Αυτές τις απόψεις διατηρώ.
-Με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, βλέπουμε ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ εστιάζεται στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή θέλει να κάνει νέο σύστημα διαπλοκής. Μα όλοι οι υποψήφιοι για τις άδειες δεν είναι ταυτοχρόνως και επιχειρηματίες με σχέσεις με το δημόσιο;
Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό, με τον περιορισμό των αδειών ενισχύονται οι σχέσεις διαπλοκής. Λιγότεροι επιχειρημα&ta