Όχι μόνο δεν κλείνει η β’ αξιολόγηση, αντιθέτως εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο: αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ένα βαρύ, όπως το χαρακτηρίζει, μνημόνιο που θα εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον ως το 2020. Ένα μνημόνιο που αποτελεί, όπως υποστηρίζει, αποτέλεσμα των κυβερνητικών ερασιτεχνισμών.
Όμως, ο Κ. Χατζηδάκης απαντά και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η ΝΔ καταψηφίζει ακόμη και τα θετικά μέτρα: «Δίνουμε 3,6 δισ. και δεν παίρνουμε τίποτε, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης… Εάν και εφόσον δηλαδή», αναφέρει. Παραλλήλως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν ζήτησε το σύνολο των μέτρων, αλλά είναι ο λογαριασμός Τσίπρα -Καμμένου. Διαβεβαιώνει, από την άλλη, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι η ΝΔ δεν θα διαγράψει τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.
Επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει γνωστό το σύνολο της συμφωνίας, προβλέπει, στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο στα μάτια ττης κοινής γνώμης. Αλλά, «όσο η οικονομία σέρνεται, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές», δηλώνει και εξηγεί το βασικό λόγο που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πολιτική αλλαγή: όσο ο κ. Τσίπρας παραμένει στην εξουσία, ο λογαριασμός της επόμενης μέρας γίνεται βαρύτερος.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, μείωση φόρων -μείωση δαπανών -προσέλκυση επενδύσεων, ενώ, τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διοργάνωσε «κομματικές φιέστες» στα εγκαίνια των εθνικών οδών, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί τα έργα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Θεωρείτε ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης;
Απ: Δεν κλείνει η β’ αξιολόγηση, εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο! Περί αυτού πρόκειται. Ένα βαρύ μνημόνιο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον ως το 2020. Με μέτρα 3.6 δις ευρώ, που θα πληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 4ο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνισμών και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν ήταν αυτονόητα αυτά τα μέτρα και δεν συμπεριλαμβανόντουσαν στο 3ο μνημόνιο! Ήρθαν στη συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Τούτη εδώ η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι εκ των πραγμάτων – τραγική ειρωνεία – η πιο μνημονιακή κυβέρνηση. Σημειώνω, βεβαίως, από την αρχή, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το σύνολο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική της σαλαμοποίησης και μας εμφανίζει ένα-ένα τα φασούλια. Για παράδειγμα μόλις προχθές μάθαμε ότι οι θα περικοπούν και οι χαμηλές συντάξεις, οι περικοπές θα γίνουν από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις. Ακόμα δεν γνωρίζουμε επίσης, τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί για τα εργασιακά, τη ΔΕΗ και άλλα σημαντικά θέματα. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό, διότι όλα αυτά τα βαριά μέτρα στην ούγια γράφουν Τσίπρας-Καμμένος. Ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης που βλάπτουν τελικά τους φτωχότερους.
Ερ: Τα μέτρα θα ψηφισθούν, κατά τη γνώμη σας, από τη Βουλή ή θα έχουμε εκπλήξεις;
Απ: Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ «φιλότιμη» προσπάθεια για να καμουφλάρει τα μέτρα και να δώσει άλλοθι στους βουλευτές της για να τα ψηφίσουν. Προσπαθεί, λοιπόν, να πείσει ο κ. Τσίπρας ότι «το πάλεψε» και είχε «κόκκινες γραμμές». Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Βατερλό παντού! Μας είχε πει ότι δεν θα προ-νομοθετηθούν τα μέτρα για το ’19 και το ’20. Ήταν και αντισυνταγματικό? Τώρα προ-νομοθετούνται!
Μας είχε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα. Και τώρα λαμβάνονται μέτρα 3,6 δις! Μας είχε πει ότι τα αντίμετρα θα εξισορροπούσαν τα μέτρα – ένα δίνουμε, ένα παίρνουμε. Τελικά φαίνεται ότι δίνουμε 3,6 δις και δεν παίρνουμε τίποτα! Διότι τα αντίμετρα θα λειτουργήσουν εάν και εφόσον υπάρχει υπερ-απόδοση. Επίσης, με την καθυστέρηση που είχαμε στη διαπραγμάτευση, τελικά η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει τα μέτρα τα οποία ήδη είχαν συζητηθεί από τον Ιανουάριο και, εν τω μεταξύ, η οικονομία οπισθοδρόμησε σημαντικά. Έχουμε εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, επιστρέψαμε στην ύφεση.
Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει και όσον αφορά στην ουσία και όσον αφορά στην διαπραγμάτευση. Απόλυτη αποτυχία! Πάντως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας στη Βουλή, νομίζω ότι το πακέτο μέτρων που έρχεται θα ωθήσει και άλλο προς τα κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και θα απαξιώσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης.
Ερ: Πώς σχολιάζετε τα αντίμετρα και πόσο βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστούν ;
Απ: Το πρώτο «αντίμετρο» της κυβέρνησης είναι μια συντονισμένη προσπάθεια για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τη συμφωνία. Πάρτε για παράδειγμα όλη αυτή τη βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών που έχει στήσει. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Αλλά ματαιότης ματαιοτήτων! Τα υπόλοιπα «κανονικά» αντίμετρα είναι οι κόκκινες κορδέλες στο περιτύλιγμα του 4ου μνημονίου. Σε περίπτωση που χρειαζόταν να παρθεί κάποιο μέτρο, ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα αντισταθμιζόταν με βάση την αρχή «ένα δίνουμε- ένα παίρνουμε». Τελικά δίνουμε 3,6 δισ. με τη μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο συντάξεων και δεν παίρνουμε τίποτα, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης στην οποία θα υποβληθούν οι φορολογούμενοι! Εάν και εφόσον, δηλαδή. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι!
Ερ: Υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση κι, αν ναι, κάτω από ποιές προϋποθέσεις;
Απ: Τρία πράγματα θα ήθελα να σημειώσω: Πρώτον, όλα αυτά τα μέτρα δεν τα ζήτησε η Τρόικα, ούτε από τον κ. Σαμαρά, αλλά ούτε και από τον Τσίπρα το καλοκαίρι του ’15. Είναι λογαριασμός Τσίπρα- Καμμένου. Ο λογαριασμός της τσάμπα μαγκιάς και της αποτυχίας στην οικονομία. Για να μην ξεχνιόμαστε! Δεύτερον, δεν έχουμε μια γομολάστιχα με την οποία θα διαγράψουμε αυτόματα τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να πιστεύουμε ότι θα διαγράψουμε τα προβλήματα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τρίτο, αυτές οι συμφωνίες και η οικονομική πολιτική μιας χώρας δεν είναι γραμμένη πάνω σε πέτρες. Μπορεί οι κυβερνήσεις να πάρουν συμφωνίες και να τις κάνουν με τη δουλειά τους και την αξιοπιστία τους καλύτερες, μπορεί να τις κάνουν και χειρότερες. Έχουμε παραδείγματα και για το ένα και για το άλλο. Η Κύπρος πήρε ένα μνημόνιο και μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο κατόρθωσε και βγήκε από το μνημόνιο, διότι είχε μια καλή κυβέρνηση με μια καλή πολιτική. Από την άλλη πλευρά το ’15 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε έ&n