Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η κυβέρνηση είναι χαμένη στη μετάφραση” – Δήλωση Κωστή Χατζηδάκη για το παγωμένο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”


eksoikonomisiΤα νοικοκυριά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί τη συνέχισή του, η κυβέρνηση όμως είναι χαμένη στη μετάφραση”, δήλωσε μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για το παγωμένο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Αναλυτικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

 

«Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας έχει αφεθεί από την κυβέρνηση στην τύχη του. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από τις απαντήσεις που έλαβα από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ Α.Ε, στην σχετική ερώτησή μου.

Συγκεκριμένα:

  1. Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΤΕΑΝ «δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών στο πρόγραμμα δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων».

  2. Προκύπτει ότι το 2015 εντάχθηκαν συνολικά μόνο «527 ωφελούμενοι από απελευθέρωση προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων», ενώ τα προηγούμενα 5 χρόνια είχαν συνολικά ενταχθεί 50.041.

  3. Είναι σε αναμονή 35.715 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται συνολικά 358,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι το διαθέσιμο ποσό είναι μόνο 248 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΕΣΠΑ 2007-2013 διατέθηκαν 548,2 εκατ. ευρώ.

  4. Από την απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη το μοντέλο αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, ωστόσο όπως επισημαίνεται στην απάντηση «λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί»!!!

Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Τα νοικοκυριά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί τη συνέχισή του, η κυβέρνηση όμως είναι χαμένη στη μετάφραση.»

Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας από την απάντηση του ΕΤΕΑΝ:

Τα ποσοτικά στοιχεία για την πορεία του έργου μέχρι 17/11/2015:

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

86.703

ΥΠΑΓΩΓΕΣ

50.041

ΤΕΛ. ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ

44.490

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

35.715

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο