Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση εκφράζει τη συντήρηση και την καθυστέρηση – ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

 Ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι έχει ως όραμα “να ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία του ’80″. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση έχει “μια πολιτική-ρετρό, που εμπνέεται από τις περασμένες δεκαετίες. Δεν εμπνέεται ούτε από την Ευρώπη, ούτε από το μέλλον, ούτε από την κοινή λογική.”

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτική, κάτι που φυσικά αποτελεί δικαίωμά της. Δικαίωμα, όμως, και δικό μας είναι να παρατηρούμε τα πράγματα και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Στην οικονομία, για παράδειγμα, είδαμε πόσο προοδευτική είναι η Κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε για αυταπάτες. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση ήταν εκτός οικονομικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Συγκρούστηκε με την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της σύγκρουσης τα πληρώνουν μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες με δύο μνημόνια, με σκληρά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται αυτή η Κυβέρνηση θα υπηρετούσε, και με λιτότητα διαρκείας.

Στην οικονομία, όπως και να το μετρήσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα τσουβάλι μέτρα δεν έχετε κατορθώσει να φέρετε τη χώρα ούτε εκεί που ήταν το 2014. Διότι το 2014 η χώρα είχε βγει ήδη δοκιμαστικά στις αγορές και δεν είχε capital controls, που έχει σήμερα στην πλάτη της, ούτε είχε τα δύο μνημόνια που φέρνουν την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Καμμένου. Αυτή ήταν η προοδευτική προσέγγισή σας στην οικονομία.

Στην παιδεία, που δεν υπάρχει σ’ αυτόν τον βαθμό η τρόικα, αισθάνεστε περισσότερο απελευθερωμένοι να δείξετε πόσο προοδευτικοί είστε. Αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνει αυτήν την ψευτοπροοδευτική αντίληψη. Θέλω να είμαι συγκεκριμένος και θα αναφερθώ σε τρία παραδείγματα για να δούμε πόσο προοδευτικοί είστε πραγματικά.

Στο άσυλο τι κάνετε; Φέρνετε το παλιό καθεστώς, το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και ουσιαστικά είναι προστασία των μπαχαλάκηδων.

Διότι με συγχωρείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε σκεφτεί ένα πάρα πολύ απλό ερώτημα ή όχι; Γιατί καταργείτε τις διατάξεις που ίσχυαν με τον προηγούμενο νόμο, τοn ν.4009/11; Θεωρείτε ότι δεν προστατευόταν με αυτόν τον τρόπο η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Θεωρείτε, δηλαδή, ότι τα τελευταία τέσσερα, πέντε χρόνια δεν είχαμε ελεύθερη διακίνηση στα ελληνικά πανεπιστήμια; Δεν μπορούσαν οι καθηγητές να πουν αυτό που ήθελαν; Δεν μπορούσαν οι φοιτητές να πουν αυτό που ήθελαν ή να οργανώσουν τις εκδηλώσεις που ήθελαν;

Αντιθέτως, εγώ λέω ότι αν κάποιος έπρεπε να ασκήσει μια κριτική στο καθεστώς που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια είναι ότι  αυτός ο νόμος δεν εφαρμόστηκε πλήρως, λόγω δειλίας των κυβερνήσεων και αντίστοιχης ατολμίας των πρυτανικών αρχών. Να είμαστε καθαροί απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Περί αυτού πρόκειται. Η μόνη προστασία που παρέχεται με τις ρυθμίσεις που φέρνετε είναι προστασία στους μπαχαλάκηδες, τίποτα άλλο. Προοδευτική αντίληψη, λοιπόν, στο άσυλο.

Δεύτερη προοδευτική αντίληψη όλα αυτά που κάνετε στα μεταπτυχιακά, με τον στενό κορσέ που φέρνει σήμερα το Υπουργείο για να ρυθμίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές, στις οποίες πράγματι τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια κάποια άνοιξη στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παιδιά, φοιτητές, δεν χρειαζόταν στον βαθμό που συνέβαινε στο παρελθόν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και σπούδαζαν εδώ, κάνοντας λιγότερα έξοδα για τις οικογένειές τους.

Τι κάνετε τώρα εδώ; Βάζετε ανώτατο όριο στους μισθούς που θα παίρνουν οι καθηγητές τιμωρώντας έτσι την προσπάθεια, την αξιοκρατία και την επιτυχία, διότι προφανώς όλα αυτά σας ενοχλούν. Για να έρθει κάποιος ξένος φοιτητής πρέπει να έχει αναγνώριση το πτυχίο του από το ΔΟΑΤΑΠ. Αν δεν έχει, να μην έρθει, δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά του. Και φυσικά βάζετε και μια σειρά από εμπόδια στην οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς μπορεί ο Υπουργός να αναπέμπει απόφαση και της ίδιας της συγκλήτου για τη διοργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών από ένα πανεπιστήμιο και από ένα τμήμα.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, εσείς εμπιστεύεστε τους μπαχαλάκηδες και δεν εμπιστεύεστε τους καθηγητές και τη σύγκλητο, για να διοργανώσουν μεταπτυχιακά μαθήματα. Ενώ το πράγμα είναι πάρα πολύ απλό. Θα μπορούσατε αντί για αυτές τις γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, από τη μια πλευρά να εμπιστευτείτε την αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας, όπως γίνεται στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνονται μεταπτυχιακά με ποιότητα και από την άλλη πλευρά να δίνετε υποτροφίες για τους οικονομικά αδύναμους, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Είναι πάρα πολύ απλό και σας το έχουμε επισημάνει.

Το τρίτο παράδειγμα που δείχνει πόσο προοδευτικοί είστε έχει σχέση με τη δυνατότητα να γίνονται ξενόγλωσσες σπουδές στην Ελλάδα. Τις περιορίζετε μόνο στο διεθνές πανεπιστήμιο. Το διεθνές πανεπιστήμιο το έκανε η Νέα Δημοκρατία, το έκανε η Κυβέρνηση Καραμανλή στην περίοδο 2004-2009. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να το υποστηρίζουμε. Όμως, πραγματικά διερωτώμαι: γιατί να περιορίζονται οι ξενόγλωσσες σπουδές μόνο στο διεθνές πανεπιστήμιο;

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Βουλευτή)

Τι πειράζει να γίνονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οπουδήποτε; Έχουμε περίσσευμα χρημάτων και δεν θέλουμε φοιτητές από τα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή ή από οπουδήποτε να έρχονται στην Ελλάδα και να διδάσκονται στα πανεπιστήμιά μας στα αγγλικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα; Είναι αυτό προοδευτική αντίληψη πραγματικά; Θέλω να το σκεφτεί κάθε Έλληνας πολίτης που μας παρακολουθεί αυτή την ώρα.

Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό πράγματι αναδεικνύει τις διαφορές των δύο παρατάξεων και πράγματι υπογραμμίζει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι με την αντίδραση και την καθυστέρηση.

Ξέρω ότι θα σας ενοχλήσει, αλλά κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να τα πει. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι με την κοινή λογική, όπως καταδεικνύει η θέση που έχουμε για το άσυλο, ενώ εσείς είστε με μια αντίληψη που δεν απαντάται πουθενά σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι με την αξιοκρατία, όπως φαίνεται από την τοποθέτηση που έχουμε στα μεταπτυχιακά, ενώ εσείς είστε με την ισοπέδωση, κάτι που δεν είναι προοδευτική αντίληψη.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι που θέλει να φέρει στην Ελλάδα συνάλλαγμα κάνοντας την πατρίδα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ εσείς έχετε αλλεργία σε κάθε καινοτομία και θέλετε να κόψετε την είσοδο ακόμα και σε φοιτητές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, όπως συνέβη με κάποιους Κινέζους φοιτητές πριν από μερικούς μήνες, να δώσουν τα λεφτά τους και να σπουδάσ&om

Μετάβαση στο περιεχόμενο