Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις σχεδόν μηδενικές απορροφήσεις κοινοτικών πόρων στο νέο ΕΣΠΑ – δήλωση Κωστή Χατζηδάκη

24 15420116736190Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, επιβεβαιώνει –με την απάντηση του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη σε σχετική ερώτησή μου– το πολύ κακό ξεκίνημα που έχει κάνει στο νέο ΕΣΠΑ και τις σχεδόν μηδενικές απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων.

Ειδικότερα, από την απάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα ανέρχεται στα 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό μόλις 2,33%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα ανέρχεται στα 137 εκ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2,53%. Βεβαίως, γίνεται προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η κατάσταση με την έννοια της «ενεργοποίησης» (προσκλήσεις) των προγραμμάτων. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των προσκλήσεων έχει γίνει το τελευταίο τρίμηνο – με σημαντικά προβλήματα στην κατάρτισή τους και στη διαδικασία αξιολόγησης για τα οποία δεν απαντά το υπουργείο– και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους πριν το τέλος του χρόνου.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολιγωρεί και επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις. Και αυτό, μάλιστα, παρόλο που παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί 3ο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014 και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο.

Εύχομαι η κυβέρνηση έστω και τώρα να ανασκουμπωθεί και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το νέο ΕΣΠΑ. Ελπίζω, επίσης, να μην δούμε ξανά στη ΔΕΘ το κακόγουστο αστείο να πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στο ΕΣΠΑ. Ας τον ενημερώσουν οι υπουργοί του για την πραγματικότητα!»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο