Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση να δώσει πολιτικές εξηγήσεις για την υπόθεση της Novartis – συνέντευξη στη εφημερίδα “Kontranews της Κυριακής”

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου επιρρίπτει ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Kontranews.

 Ο Κωστης Χατζηδάκης δηλώνει, επίσης, ότι έχει προκύψει «μείζον θέμα» με την εξέλιξη που υπήρξε σχετικά με τον Μανιαδάκη και ζητά από την κυβέρνηση να δώσει πολιτικές εξηγήσεις για την υπόθεση της Novartis.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για μια χούφτα ψήφους να είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Πάνω από τα εκλογικά ποσοστά υπάρχει η λειτουργία της δημοκρατίς», τονίζει.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«KontraNews της Κυριακής»

 

  1. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι θα έχουμε άμεσες πολιτικές εξελίξεις;

Το 2019 είναι έτος πολιτικής αλλαγής. Είτε τον Μάρτιο, είτε τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο ο κ. Τσίπρας θα πιει το πικρό ποτήρι των εκλογών. Οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τη δημαγωγία, τα ψέματα, την αναποτελεσματικότητα και τον κυνισμό αυτής της κυβέρνησης. Όταν μιλήσει ο λαός ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια μεγάλη και στρατηγική ήττα.

Σημειώνω ωστόσο ότι τα προβλήματα δεν περιμένουν. Μια μακρά προεκλογική περίοδος κάνει ζημιά στον τόπο, διότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτά αλλά με τη διαχείριση της ήττας της. Γι’ αυτό όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερο για τον τόπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι, παρά τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία μας σέρνεται, η χώρα παραμένει εκτός αγορών, καμία μεγάλη επένδυση δεν έχει προχωρήσει, οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της αξίας τους,  τα κόκκινα δάνεια παραμένουν στα ύψη, η ανταγωνιστικότητά μας κατρακυλά.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Μια νέα κυβέρνηση έτοιμη προγραμματικά, στελεχιακά και πολιτικά.

  1. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis; Το γεγονός ότι ο κ. Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας γίνεται κατηγορούμενος πόσο αλλάζει τα δεδομένα;

Ο κ. Τσίπρας που πέρυσι είχε δηλώσει στη Βουλή ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θεωρούνται «ήρωες» πρέπει να μας πει τι γίνεται με την περίπτωση Μανιαδάκη. Εξακολουθεί να τον θεωρεί ήρωα;

Όταν το θέμα είχε έρθει στη Βουλή και η κυβέρνηση μιλούσε για «σκάνδαλο του αιώνα», είχαμε πει, αφού διαβάσαμε τη δικογραφία, ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μάρτυρες γνώσης αλλά μάρτυρες γνώμης. Οι οποίοι δεν προσκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά είπαν «νομίζω», «θεωρώ», «η πιάτσα λέει» κοκ.

Όλο αυτό ήταν έτσι ή αλλιώς προβληματικό. Με την εξέλιξη στην περίπτωση Μανιαδάκη έγινε 2 φορές προβληματικό. Και πολιτικά και νομικά. Διότι, πέραν των άλλων, αποδεικνύεται ότι ο κ. Μανιαδάκης δεν έπρεπε να υπαχθεί στους  προστατευόμενους  μάρτυρες, καθώς ήταν εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Επομένως έχει ανακύψει μείζον θέμα και η κυβέρνηση οφείλει πολιτικές εξηγήσεις!

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Βγήκε ο κ. Πολάκης και επιτέθηκε ονομαστικά σε δικαστές. Και ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά τον καλύπτει. Υπάρχει πλέον ζήτημα λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα για το οποίο έχει ευθύνες η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για μια χούφτα ψήφους να είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα. Πάνω από τα εκλογικά ποσοστά υπάρχει η λειτουργία της δημοκρατίας.

 

  1. Πώς βλέπετε την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα;

Ακούστε: Εμείς δεν είδαμε ξαφνικά «το φως το αληθινό» όπως ο κ. Τσίπρας.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικά σταθερή. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης με αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ε.Ε. και η κ. Μέρκελ μια σεβαστή ηγέτιδα. Είναι συνεπώς προς το συμφέρον της Ελλάδας οι καλές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών.

Αυτό βεβαίως δεν μας απαγορεύει να διαφωνούμε και να έχουμε διαφορετικές επιδιώξεις. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ θέλουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Και πιέζουν την Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού εδώ και δεκαετίες.

Καμιά όμως ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί μέχρι τώρα να παραχωρήσει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Αυτό το έκανε μόνο ο κ. Τσίπρας και έτσι οδηγηθήκαμε στην επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών.

  1. Αισθάνεστε ότι σας πρόλαβε ο Τσίπρας με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε και εφαρμόζει;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει στην τσέπη τους. Γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, με ένα τσουβάλι μέτρα και 2 μνημόνια, τους πήρε 10 και τους επιστρέφει 1.

Αφού ξεζούμισαν τους φορολογουμένους – ιδιαίτερα τους φτωχούς με την αύξηση των έμμεσων φόρων – προσπαθούν τώρα, προεκλογικά, να καλοπιάσουν τους ψηφοφόρους. Έτσι ανακάλυψαν και τις προτάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει από το 2016 στη ΔΕΘ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου στις επιχειρήσεις κλπ. Τότε είχαν ειρωνευτεί τις προτάσεις μας τώρα προσπαθούν να υλοποιήσουν κάποιες από αυτές ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Φυσικά αυτή η ευκαιριακή πολιτική δεν πείθει κανέναν. Το δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Οι πολίτες δεν θα ξεγελαστούν ξανά από τον κ. Τσίπρα. Επί 4 χρόνια εφάρμοσε πολιτική υπερφορολόγησης, έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια του ΟΟΣΑ  στην αύξηση φόρων και τσάκισε τα νοικοκυριά. Τώρα είναι πολύ αργά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες ξέρουν πως είναι ένα κόμμα που όσο μένει στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική.

  1. Σας φοβίζει η εικόνα έντασης με την Τουρκία; Συμφωνείτε με τη δήλωση του αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α.;

Ασφαλώς η Τουρκία με προβληματίζει, όλους πρέπει να μας προβληματίζει. Διότι έχει εξελιχθεί σ’ έναν απρόβλεπτο και νευρικό γείτονα. Επιπλέον οι γεωπολιτικές ισορροπίες στο Μεσόγειο είναι ασταθείς και ευμετάβλητες κυρίως λόγω του Συριακού προβλήματος.

Οφείλουμε, συνεπώς, να είμαστε πολλοί σοβαροί και μελετημένοι στις κινήσεις μας. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να δημιουργηθεί  ένα μόνιμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ για να γίνεται συνεχής ανάλυση αλλά και σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρούμε πάντα διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την θέση μας στην Ε.Ε. και να εμβαθύνουμε συνεχώς τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. .

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δείχνει πάντοτε τη σοβαρότητα  που απαιτείται σ’ αυτό το θέμα. Θυμηθείτε για παράδειγμα τη διαχείριση που έγινε πέρυσι με την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Αλλά και τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών είναι ουσιαστικά ακέφαλο και ο κ. Καμμένος λειτουργεί ανεξέλεγκτά και συχνά βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από την υπόλοιπη κυβέρνηση.

Με δεδομένη την προκλητικότητα της Τουρκίας, δεν μπορώ να σας πω ότι μ’ αυτή την κυβέρνηση είμαι 100% σίγουρος για την ορθότητα των χειρισμών σ’ αυτό το επίπεδο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο