Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η κυβέρνηση να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων” – Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη προς τους αρμόδιους υπουργούς

 

 

Image-1

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της ως προς το νόμο-πλαίσιο 4262/2014 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων ζητεί ο   βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Σκουρλέτη.
 

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξαντλείται στην επιβολή φόρων. Η χώρα για να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων είναι μία από αυτές.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 6 μήνες δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση προκειμένου να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου 4262/2014. Και αυτό παρότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου είχε τη στήριξη του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης,  με την ψήφιση του νόμου-πλαισίου επεδίωξε την ουσιαστική απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ταχεία και χωρίς γραφειοκρατικό κόστος αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Ο νόμος-πλαίσιο καταρτίσθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και εξαντλητική μελέτη της νομοθεσίας, σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κεντρική φιλοσοφία του νόμου-πλαισίου ήταν να ασκείται η πλειονότητα των δραστηριοτήτων με μια υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία και ο έλεγχος του κράτους να μεταφέρεται από το στάδιο των δικαιολογητικών σε εκείνο της λειτουργίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ακολούθησε και η παραγωγή δευτερογενούς νομοθεσίας. Σημειώνω ειδικότερα:

–        Την ΚΥΑ 12684/92/26-11-2014   (ΦΕΚ Β’ 3181/27-11-2014), με την οποία καταργήθηκε η απαίτηση για λήψη άδειας λειτουργίας σε 103 οικονομικούς τομείς και συνολικά 897 δραστηριότητες-επαγγέλματα,

–       Την ΚΥΑ 11997/145/28-11-2014 (ΦΕΚ Β΄3284/8-12-2104) με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση λήψης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας σε 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες-επαγγέλματα.

Επιπλέον, ο νόμος-πλαίσιο προσδιόριζε και άλλες νομοθετικές αλλαγές απλοποίησης της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων που έπρεπε να προχωρήσουν από συναρμόδια υπουργεία. Μάλιστα, εδώ και 6 μήνες ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη απλοποίησης των συγκεκριμένων διατάξεων χωρίς καμία άλλη παρεμβολή οποιουδήποτε άλλου Υπουργού.

Παρόλα αυτά, από την εκλογή της νέας Κυβέρνησης και μετά επικρατεί πλήρης αδράνεια και σύγχυση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αντί να υπάρξει επιτάχυνση της πλήρους εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, στις 11 Ιουνίου 2015 ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας ενημέρωσε εκπροσώπους του ΣΕΒ πως το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σκοπεύει να προχωρήσει σε εκ νέου αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των αδειοδοτήσεων, τονίζοντας την ανάγκη επαναφοράς των εκ των προτέρων ελέγχων από το Δημόσιο. Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα (εφημ. Αγορά 20/6), έχει συσταθεί επιτροπή στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επανεξεταστούν οι δραστηριότητες που θα εξαιρεθούν από το καθεστώς αυτόσυμμόρφωσης και θα επανέλθουν στην κλασική αδειοδοτική διαδικασία.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, θα είναι μια απαράδεκτη οπισθοδρόμηση που θα μας οδηγήσει στην προηγούμενη κατάσταση των αλλεπάλληλων επιπέδων γραφειοκρατίας.

Γι’ αυτό ο βουλευτής της ΝΔ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο νόμο-πλαίσιο 4262/2014;
  2. Η νέα ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στην παραγωγή του συνόλου της νομοθεσίας προκειμένου ο νόμος-πλαίσιο 4262/2014 να εφαρμοστεί στο σύνολο του;
  3. Η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει αυτή τη μεταρρύθμιση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Κουαρτέτο των Θεσμών και να την αντισταθμίσει με άλλα εισπρακτικά μέτρα;
Μετάβαση στο περιεχόμενο