Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι – ομιλία στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό 2018

Τον κίνδυνο να συνεχίσει η χώρα να οδεύει «από το κακό στο χειρότερο», όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι «μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτήν τη μιζέρια», τόνισε πως η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι ότι «σύντομα θα το έχουμε».

Από την Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Χατζηδάκης αμφισβήτησε με απόλυτο τρόπο τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι« το 2018 θα ξαναγίνουμε κανονική χώρα» σημειώνοντας πως «φυσικά αυτό δεν ισχύει, αφού αφενός έχουμε τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, αφετέρου -και πιο σοβαρό- υπάρχει το “δομικό πρόβλημα” της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», με αποτέλεσμα η οικονομία να μην μπορεί να πάρει μπρος.

   ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2018 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπω ότι στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν όλες αυτές τις μέρες -και τώρα- πανηγυρισμοί, ένα κλίμα ικανοποίησης και χαράς. Δεν θέλω να το χαλάσω -μέρες γιορτών που είναι- ούτε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς.

Θέλω, όμως, να αναφερθώ σε μερικά στοιχεία, ώστε να με διαψεύσετε στη συνέχεια, αν νομίζετε ότι κάτι από αυτά που θα πω είναι ανακριβές.

Τι μας λέτε όλες αυτές τις μέρες; Τρία πράγματα χονδρικά: Μας λέτε ότι βοηθάτε τους φτωχούς –έχετε μεγάλη καρδιά- ότι η χώρα με εσάς από το 2014 και πέρα πήγε μπροστά και ότι από του χρόνου θα αποχαιρετήσουμε και τα μνημόνια. Φαντάζομαι ότι σε αυτά συμφωνούμε, σωστά τα αποτυπώνω.

Για να δούμε, λοιπόν, τι έχει συμβεί: Πανηγυρίζετε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Για να δούμε ποιοι άλλοι πανηγυρίζουν μαζί σας: Πανηγυρίζουν όσοι απειλούνται από πλειστηριασμούς, καθώς, σύμφωνα με δικές σας μαρτυρίες από αυτό εδώ το Βήμα τον Δεκέμβριο του 2015, το καθεστώς προστασίας που ισχύει τώρα είναι 60% μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με αυτό που ίσχυε με την Κυβέρνηση Σαμαρά.

Δεύτερον, πανηγυρίζουν –προφανώς- μαζί σας όσοι θα δουν από του χρόνου -με τη δική σας ψήφο αύριο- να μειώνεται το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, όλοι αυτοί οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές που επωφελούνται από το επίδομα θέρμανσης.

Πανηγυρίζουν μαζί σας αυτοί που θα δουν -με την ψήφο σας αύριο- να χάνεται η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες.

Πανηγυρίζουν μαζί σας οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνετε είκοσι επτά φορές ίσαμε σήμερα τους φόρους και που θα δουν άλλες οκτώ φορές να αυξάνονται με την ψήφο σας αύριο.

Και πανηγυρίζουν μαζί σας όλα τα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, τον καφέ, τα συσκευασμένα τρόφιμα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 24%.

Ήσασταν –έτσι άκουγα από τότε που ήμουν φοιτητής- εναντίον των έμμεσων φορών, γιατί τους πληρώνουν οι φτωχοί και το μόνο που κάνετε κάθε χρόνο είναι να αυξάνετε τους έμμεσους φόρους.

Υπερασπίζεστε, λοιπόν, τους φτωχούς, τους κάνετε, όμως, φτωχότερους κάθε χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ένα το κρατούμενο.

Πάμε στο δεύτερο επιχείρημα. Πανηγυρίζετε γιατί η Ελλάδα έχει πάει μπροστά τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, έχει πάει μπροστά σε ένα θέμα και να σας πω ποιο είναι: Στο υπερπλεόνασμα. Το αναγνωρίζω. Είχε τεθεί κάποιος στόχος και τον έχετε υπερβεί λόγω του ξεζουμίσματος των φορολογουμένων και της υπο-εκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών.

Όμως, πείτε μου εσείς: Εγώ θυμάμαι να σας ακούω να λέτε και εδώ μέσα και στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα «μπράβο, ζήτω, πετύχαμε να έχουμε χαμηλότερους στόχους σε σχέση με το πλεόνασμα». Ήταν καλό για εσάς ότι είχατε χαμηλότερους στόχους. Τώρα πανηγυρίζετε για το αντίθετο, για το ότι έχετε ξεπεράσει αυτούς τους στόχους.

Δηλαδή, κοντολογίς, όλα είναι καλά καμωμένα, αν τα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγυρίζετε και για το μαύρο και για το άσπρο, για τα πάντα και τα αντίθετά τους. Σε τι πιστεύετε τελικά; Τι να διαλέξω από όλα αυτά που έχετε πει;

Πάμε, λοιπόν, στα υπόλοιπα.

Υποστηρίζετε ότι έχει προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά σε σχέση με το 2014. Μάλιστα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Αυξάνεται ακόμα περισσότερο το χάσμα, την ώρα που προβλεπόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάπτυξη 2,5% και 3%. Έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα «κόκκινα» δάνεια. Φούντωσαν επί των ημερών σας. Έχουμε, ακόμα και σήμερα μετά τις παρεμβάσεις που κάνατε, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα υψηλότερα κατά 14% σε σχέση με το τέλος του 2014.

Είχαμε το 2016 χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις -δεν ήταν τέλεια τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά ήταν χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις- και υψηλό στη φορολογία. Ήμασταν, δυστυχώς, πρωταθλητές της υπερφορολόγησης το 2017, ανάμεσα στις τριάντα πέντε χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Έχουμε 100 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών στο δημόσιο λόγω της υπερφορολόγησης.

Στην ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με όλους τους δείκτες όλων των διεθνών οργανισμών, η χώρα τα τρία τελευταία χρόνια κατρακυλάει. Με βάση την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε σημαντικά επί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με το 2014 και τα capital controls είναι πάντοτε εδώ για να θυμίζουν τους ερασιτεχνισμούς της περιόδου Βαρουφάκη, αλλά και για να λειτουργούν ως ένα βαρίδι για την οικονομία.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η χώρα πήγε μπροστά; Θα χάσουν οι λέξεις το νόημά τους! Πάει το αυτοκίνητο με την όπισθεν και εσείς φαντάζεστε ότι πάει μπροστά! Τι να πω;

Και προχωρώ και στον τρίτο ισχυρισμό.

Η χώρα απαλλάσσεται από τα μνημόνια. Μάλιστα. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε!

Πείτε μου τώρα: Η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που απαλλάχθηκαν πράγματι από τα μνημόνια, συμφώνησαν –αν κάποιος το ξέρει, να μου το πει- μετά το τέλος των μνημονίων σε αυτές τις χώρες να κόψουν το αφορολόγητο, να κόψουν έναν μισθό από τους μισθωτούς τους; Συμφώνησαν μετά το τέλος των μνημονίων σε αυτές τις χώρες να κόψουν μια σύνταξη από τους συνταξιούχους; Και αυτό που κάνατε με παλιότερες πράξεις σας, δηλαδή που θα είναι ο SSM εδώ πέρα να κάνει κουμάντο στις τράπεζές μας για τριάντα πέντε χρόνια, είναι τέλος των μνημονίων; Ότι το υπερταμείο θα είναι εδώ πέρα να διαχειρίζεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για ενενήντα οκτώ χρόνια είναι το τέλος των μνημονίων;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΪΣΑΣ: Για ενενήντα εννιά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για ενενήντα οκτώ από σήμερα και πέρα, κύριε συνάδελφε, που χαμογελάτε. Χαμογελάτε, αλλά τα υπογράφετε. Λέγατε τα αντίθετα ακριβώς και γι’ αυτόν τον λόγο κατρακυλάτε στις δημοσκοπήσεις. Κατεβαίνετε με ασανσέρ και δεν υπάρχει πάτος σε αυτήν την πορεία, γιατί εσείς γελάτε μεν, αλλά όλοι εκείνοι που σας πίστεψαν εκνευρίζονται, γιατί δεν βλέπουν μόνο την αποτυχία, αλλά βλέπουν την αλαζονεία και τη συνεχή υποκρισία από τη δική σας μεριά.

Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι εδώ να σας αντιπολιτεύεται. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και για εμάς ότι πολύ μεγαλύτερη σημασία θα δίνουμε από εδώ και πέρα στις θετικές μας προτάσεις, στον θετικό μας λόγο -αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου μας χθες και προχθές- και λιγότερο να αντιπολιτευόμαστε εσάς. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή.

Εγώ μια σκέψη μόνο ακόμα θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε, και την λέω και για την Αίθουσα και για τους Έλληνες πολίτες.

Υπάρχουν πολλοί που λένε -όχι μόνο ουδέτεροι, αλλά και οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας το λένε καμιά φορά- ότι έτσι όπως πάμε με αυτήν την Κυβέρνηση η χώρα θα σέρνεται. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Η χώρα δεν θα σέρνεται. Μπορεί να συρθεί για λίγο με αυτήν την πολιτική, αλλά μεσοπρόθεσμα η χώρα, αν συνεχίσει αυτήν την πορεία, οδεύει προς καταστροφή. Το λέω έχοντας επίγνωση ακριβώς της λέξεως που χρησιμοποιώ. Και εξηγώ αμέσως.

Η χώρα μας χάνει τις παραγωγικές της δυνάμεις. Επενδύουμε στους νέους ανθρώπους, δίνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αυτοί φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό. Θα γίνει ανάταξη της χώρας χωρίς παραγωγικές δυνάμεις;

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι επείγουσα υπόθεση η πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε, ζυγίστηκε, βρέθηκε ελλιποβαρής.

Χρειάζεται μια αλλαγή πολιτική στον τόπο, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζουμε πράγματι μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά με αυτή την Κυβέρνηση δεν πάμε πουθενά.

Καλές γιορτές, παρ’ όλα αυτά!

Μετάβαση στο περιεχόμενο