Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές – συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”

IMG 2928

«Το ζητούμενο είναι αν η προεδρία Τραμπ θα θελήσει να είναι τόσο ανοιχτή και παρούσα όπως η διοίκηση Ομπάμα ή θα θελήσει να ακολουθήσει μια πιο εσωστρεφή προσέγγιση», λέει στην εφημερίδα “Αγορά” ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης, στον απόηχο της εκλογής του νέου Αμερικανού προέδρου. Ο Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά πως «η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης στο περιθώριο της Ευρώπης», ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Αλλιώς, «ο κ Τσίπρας θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα», λέει χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για την Ελλάδα; Σε ποια κατεύθυνση εκτιμάτε πως θα επηρεάσει η εκλογή του νέου προέδρου τα ελληνικά θέματα;

Ας μην βγάλουμε ακόμα οριστικά συμπεράσματα. Θα πρέπει να κατακαθίσει η σκόνη της προεκλογικής περιόδου, να αναλάβει ο νέος πρόεδρος τα καθήκοντά του και να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Είναι βέβαιον ότι ολόκληρος ο πλανήτης είναι σε αναμονή, διότι το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών ήταν μια ανατροπή του σκηνικού. Αυτό συμβαίνει, φυσικά, και για την Ευρώπη και για εμάς τους Έλληνες.

Το κυρίως ζητούμενο είναι αν θα αλλάξει η νέα αμερικανική διοίκηση την προσέγγισή της απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Αν δηλαδή θα θελήσει να είναι τόσο ανοιχτή και παρούσα όπως η διοίκηση Ομπάμα ή θα θελήσει να ακολουθήσει μια πιο εσωστρεφή προσέγγιση. Ανάλογα με το μοντέλο που τελικά θα επιλεγεί, θα επηρεαστεί δευτερογενώς η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά καθαρά στις διμερείς σχέσεις, αυτές είναι σχέσεις δεκαετιών, ενισχύονται από την παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική και το συμφέρον των δύο χωρών επιβάλλει οι σχέσεις αυτές να παραμένουν σταθερές.

Πολύ περισσότερο λόγω της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου που, εκ των πραγμάτων, δίνει ένα ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου στην Ελλάδα, για την Ευρώπη και τη Δύση συνολικά.

Η επίσκεψη Ομπάμα είναι μία σημαντική έλευση. Δημιουργεί όμως πράγματι προοπτικές και ελπίδα για την απομείωση του χρέους; Μπορεί να παρέμβει καθοριστικά ο αμερικανός πρόεδρος;

Ειλικρινά εύχομαι η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα να αποβεί εποικοδομητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Όπως είναι αυτονόητο η ΝΔ βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας.

Βεβαίως, μετά την εκλογή Τραμπ, αυτή η επίσκεψη γίνεται σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που θα υπήρχε αν είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον.

Αντί να ζητάτε εκλογές μήπως θα έπρεπε να συνταχθείτε με την κυβέρνηση στα κρίσιμα μέτωπα που έχει ανοίξει; 

Η ΝΔ τηρεί υπεύθυνη στάση και προσπαθεί να βάλει πλάτη στα εθνικά θέματα.

Αυτό κάναμε το καλοκαίρι του 2015 με το 3ο μνημόνιο,  αυτό κάναμε και κάνουμε με το μεταναστευτικό και αυτό έχουμε κάνει με τις όποιες μεταρρυθμίσεις, έστω με το ζόρι, έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι με τη σημερινή κυβέρνηση αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω, ότι οι θυσίες που γίνονται από τον ελληνικό λαό πάνε χαμένες και ότι η παραμονή της στην εξουσία βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας.

Γι’ αυτό ζητούμε εκλογές. Ωστόσο πιστεύουμε ότι για όσο καιρό η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία ας προσπαθήσει επιτέλους να διαβάσει την οικονομική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Διότι, τελικά, με τη στάση της υπονομεύει, μεταξύ των άλλων, και τον ίδιο της τον εαυτό.

Το Μαξίμου έχει ως αφήγημα πως με την, έστω και βραχυπρόθεσμη, επίλυση του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η κατάσταση στην οικονομία μπορει να αναστραφεί και να μπούμε σε μια αναπτυξιακή νέα χρονιά. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν εμπόδια σ αυτόν τον δρόμο ;

Ξέρετε, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν τους συμφέρει να είναι η Ελλάδα συνέχεια στα μνημόνια και να είναι πηγή προβλημάτων. Γι’  αυτό δεν αποκλείω

να έχουμε κάποιες εξελίξεις στο θέμα του χρέους –κυρίως με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα – και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση.

Ωστόσο, ακόμα και αν συμβούν αυτά, φοβάμαι ότι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι σ’ ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης στο περιθώριο της Ευρώπης. 

Σας θυμίζω ότι και μετά το τέλος της 1ης αξιολόγησης η κυβέρνηση πίστευε ότι η οικονομία θα εκτοξευθεί σας ελατήριο. Όμως η οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται. Η κυβέρνηση έχει πάρει ένα κάρο μέτρα και, παρόλο αυτά, αν η Ελλάδα δανειστεί σήμερα από τις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Πακιστάν! Οι τσάμπα μαγκιές, λοιπόν, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχουν γυρίσει πιο πίσω και από το 2014!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει διότι η κυβέρνηση έχει σκοτώσει την εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. 

Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να πείσεις ότι το να επενδύσει κάποιος στον τόπο σου θα είναι κερδοφόρο. Εδώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μετατρέψει την οικονομία σε μια οικονομία του «ου μπλέξεις». Πανηγυρίζουν για τους φόρους, συκοφαντούν μόνοι τους τις όποιες μεταρρυθμίσεις κάνουν και έχουν αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Έτσι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, υπονομεύει την οικονομία, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές και δεν μπορεί να βάλει μπροστά τις μηχανές.

Πιστεύετε πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως θέλει το Μαξίμου; Που βλέπετε να κολλάνε οι διαπραγματεύσεις; Στα εργασιακά;

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Όσο όμως κι αν εύχομαι να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις δεν τρέφω αυταπάτες.

Με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που έχει ένα δομικό-κατασκευαστικό πρόβλημα και δεν μοιάζει με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι ελπίδες για επενδύσεις και νέες δουλειές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

<

Μετάβαση στο περιεχόμενο