Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα καταρρεύσει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της και υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας – συνέντευξη στην εφημερίδα “Realnews”

 

28.8 real Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρεί με το ένα μάτι στις ης εκλογές» εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στη  συνέντευξη του στη Realnews.  «Πιστεύω ότι ο μεγάλος φόβος του κ Τσίπρα είναι να μη γίνει Γιώργος Παπανδρέου No 2»,  τονίζει.

Προαναγγέλλει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ «ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής». «Η μείωση των φόρων είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας», διαμηνύει. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ τονίζει ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ «θα δομηθεί γύρω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «οι ΔΕΘ του κ Τσίπρα θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής ανακολουθίας και θα διδάσκονται ως παράδειγμα λαϊκισμού και δημαγωγίας».  

Στο αν υπάρχει κόντρα μητσοτακικών καραμανλικών απαντά ότι «το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ!» . Για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα πατάξει τη διαπλοκή με τον κ Καλογρίτσα που παίρνει δημόσια έργα και είναι κουμπάρος δύο υπουργών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θα κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες για το πρόγραμμα στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ κύριε αντιπρόεδρε;

Η ΔΕΘ θα είναι μια ευκαιρία για να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της ΝΔ. Το πρόγραμμά μας έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται: 25 πρώτες προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, θέσεις για τις υιοθεσίες, σχέδιο για το μεταναστευτικό. Τώρα είναι η σειρά του οικονομικού προγράμματος με έμφαση στα ζητήματα των φόρων, των δαπανών και των κινήτρων. Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, πολύ σύντομα ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Και τότε θα μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα Τσίπρα. Οι ΔΕΘ Τσίπρα θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής ανακολουθίας και θα διδάσκεται ως παράδειγμα  λαϊκισμού και δημαγωγίας.

-Τι φόρους θα μειώσετε; Θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ;

Δεν είναι ή ώρα, ακόμα, να μπω σε λεπτομέρειες.

Η μείωση των φόρων, πάντως,  είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να μειώσουμε μονομιάς όλους τους φόρους, στο πρόγραμμά μας θα υπάρχει μία ιεράρχηση. Τι θα μειώσουμε σε πρώτο στάδιο και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι μειώσεις φόρων θα πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχες μειώσεις δαπανών. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας θα είμαστε συγκεκριμένοι και για τις κατηγορίες δαπανών που σκοπεύουμε να μειώσουμε.

-Θα επαναφέρετε το ΕΚΑΣ;

Σε σχέση μ’ αυτά τα ζητήματα το πρόγραμμά μας θα δομηθεί γύρω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι μια καλή ευρωπαϊκή πρακτική την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε.

Ειδικά με το ασφαλιστικό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα προβλήματα βιωσιμότητας του συστήματος θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο η χώρα δεν μπαίνει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και όσο η ανεργία βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο.

-Θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση από τους δανειστές;

Εμείς θα μιλήσουμε με την  ίδια γλώσσα τόσο με τους δανειστές όσο και με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, ρεαλιστικό και καλά μελετημένο.

Ουσιαστικά αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανάλογο με αντίστοιχα προγράμματα που πέτυχαν αλλού. π.χ. στην Ιρλανδία και την Κύπρο που βγήκαν μέσα σε 3 χρόνια από το μνημόνιο.

Αν πέτυχαν αυτές οι χώρες και αν με αυτή τη λογική προχωρούν οι πιο πετυχημένες οικονομίες της Ευρώπης, γιατί να μην τα καταφέρουμε και εμείς;

-Στο εφτάμηνο πήγαν καλύτερα από το προσδοκώμενο στα έσοδα, μπορεί και το πλεόνασμα του 2016 να είναι μεγαλύτερο. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ ότι καταστρέφουν τη χώρα;

Πέρα από τα λογιστικά τρικ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ίδια η καθημερινότητα που τον εκδικείται. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν, με βάση στοιχεία του ΓΕΜΗ, και κάντε τις συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε τις εξαγωγές που μειώνονται σχεδόν κατά 10%. Δείτε την ύφεση που επέστρεψε ενώ η χώρα είχε μπει σε ρυθμούς αμυδρής, έστω, ανάπτυξης ήδη από το 2014.

Εκτός αυτών, πού είναι οι επενδύσεις; Αν εξαιρέσεις τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη συμφωνία για τον ΟΛΠ που ετοιμάστηκαν με την κυβέρνηση της περιόδου ‘12-’14 κατά τα άλλα υπάρχει απόλυτη άπνοια. Και πώς να μην υπάρχει όταν η κυβέρνηση αυτή με την υπερφορολόγηση, την εχθρότητα στην επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος τα οποία οξύνθηκαν σημαντικά έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του «ου μπλέξεις» για τους επενδυτές.

-Γιατί η ΝΔ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη δίωξη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Δεν τη θεωρεί δικαίωση του Κώστα Καραμανλή;

Όλοι μέσα στη ΝΔ κατά καιρούς έχουμε ασκήσει κριτική στις αναταξινομήσεις λογαριασμών που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010. 

Προσωπικά ως υπουργός της κυβέρνησης για την  περίοδο 2007-2009 έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για το θέμα και αυτές τις απόψεις διατηρώ. Η δικαιοσύνη εξετάζει το θέμα και θα αποφανθεί.

Η μεγάλη ευθύνη, όμως, του πολιτικού συστήματος είναι άλλη. Είναι η ανάληψη μιας συστηματικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας αξίζει να είμαστε 7 χρόνια μετά μόνοι μέσα στα μνημόνια.

-Υπάρχει κόντρα καραμανλικών-μητσοτακικών;

Η ΝΔ είναι μπροστά  στις δημοσκοπήσεις και έχει αέρα στα πανιά της. Το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ!

Δική μας δουλειά είναι να προχωρήσουμε σ’ ένα δρόμο που θα συνδυάζει την ενότητα με τη δημιουργική ανανέωση. Γιατί οι Έλληνες περιμένουν από τη ΝΔ να δώσει τον καλύτερό της εαυτό προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, νέες δουλειές και η Ελλάδα να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση.

-Ζητάτε εκλογές. Ο κ.Καμμένος, οι κυβερνητικοί βουλευτές στηρίζουν τον  Αλέξη Τσίπρα; Επομένως πως θα φύγει;

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα καταρρεύσει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της και υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το θέμα των εκλογών προκύπτει όχι γιατί το θέτει η ΝΔ αλλά λόγω της φθοράς και της αυτοπαγίδευσης της κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι ο μεγάλος φόβος του κ. Τσίπρα είναι να μην γίνει Γιώργος Παπανδρέου Νο 2. Μήπως, δηλαδή, μένοντας προσκολλημένος στην εξουσία, τελικά εξαερωθεί λόγω της διάψευσης των προεκλογικών του υποσχέσεων και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησής του. Γι αυτό και η κυβέρνηση  Τσίπρα προχωρεί με το ένα μάτι στις εκλογές.

-Ο Πάνος Καμμένος έγραψε  στο twitter ότι «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…». Ενα σχόλιο σας.

Παράξενα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα πατάξει τη διαπλοκή με τον κ. Καλογρίτσα που παίρνει δημόσια έργα και είναι κουμπάρος 2 υπουργών.

Και ο μεν κ. Καμμένος έσπευσε να τον αποκηρύξει, αλλά ο κ. Σπίρτζης που εποπτεύει τη διαδικασία σιωπά.

Όλα αυτά που γίνονται με τα κανάλια δεν είναι βήμα μπροστά, αλλά βήμα πίσω.

-Δηλώσατε ότι «με συμπεριφορές σαν του Δρίτσα, του Σκουρλέτη, του Μπαλτά και του Σπίρτζη έχουμε γίνει η χώρα του «ου μπλέξεις» για αγορές και επενδυτές». Να τους αλλάξει αυτούς τους υπουργούς  ο πρωθυπουργός;

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους υπουργούς. Αφορά στο σύνολο της κυβέρνησης. Έχουμε μια κυβέρνηση που από την Νεφελοκοκκυγία προσγειώθηκα ανώμαλα στην πραγματικότητα και από τότε βρίσκεται σταθερά σε σύγχυση. Εκτός ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτή την κυβέρνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο