Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η κυβέρνηση υπονομεύει τη ΔΕΗ με την πολιτική της – ομιλία σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

“Η κυβέρνηση υπονομεύει τη ΔΕΗ με την πολιτική της και αποσταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

“Δεν γίνεται”, είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, “να καταστρέφετε με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη ουσιαστικά επιχείρηση της χώρας, να υπονομεύετε το μέλλον της, να αποσταθεροποιείτε το ενεργειακό σύστημα και ταυτοχρόνως να κουνάτε και το δάκτυλο. Αυτό πολύ πάει, κι εμείς από τη δική μας την πλευρά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συγκαλύπτουμε αυτά τα απίστευτα λάθη, για τα οποία θα απολογηθείτε στους Έλληνες πολίτες”.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όμως -πιστέψτε με- μπορούμε να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις με τη ΔΕΗ. Και εμείς που καταθέτουμε την επερώτηση ευχόμαστε πρώτοι να διαψευστούμε και να έχει δίκιο η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση, όμως, υπονομεύει τη ΔΕΗ με την πολιτική της και αποσταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα.

Θα μου πείτε: «με εσάς ήταν ρόδινα τα πράγματα στη ΔΕΗ»; Όχι, και για αυτόν τον λόγο, μεταξύ των άλλων, είχε αποφασιστεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά η επιλογή της «μικρής ΔΕΗ», έτσι ώστε με τα χρήματα αυτά -τα οποία δεν θα εισέπραττε το Δημόσιο ή το Υπερταμείο, γιατί είχε γίνει συμφωνία με την τρόικα να υπάρχει εξαίρεση και τα χρήματα από την πώληση να πάνε στα ταμεία της ΔΕΗ- να πάρει μια ανάσα η ΔΕΗ και να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό της, για να σταθεί στο καινούριο τοπίο.

Από εκεί φύγαμε και έγινε μια απίστευτα λανθασμένη επιλογή το καλοκαίρι του 2015 με τις ευλογίες της τρόικας, δυστυχώς, -σε απόλυτη σύγχυση και η Κυβέρνηση και η τρόικα-, επιλογή με βάση την οποία περάσαμε από τη «μικρή ΔΕΗ» στη «μισή ΔΕΗ» ή αν θέλετε, σε μια τσάμπα, σε μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Τι εννοώ; Διαβάστε το μνημόνιο, διαβάστε τον σχετικό νόμο που το συνοδεύει. Εκείνο το οποίο ψηφίστηκε τότε, σε συμφωνία με την τρόικα, είναι ότι η ΔΕΗ μέσα σε τέσσερα χρόνια θα κατέβει από το 90% της αγοράς και των πελατών στο 50%, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Παρακαλώ τον Υπουργό, συναδέλφους της Συμπολίτευσης, εάν δουν κάτι διαφορετικό να μας το αναγνώσουν και να μας πουν πώς μπορεί να κατέβει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% χωρίς να εισπράξει χρήματα και ταυτοχρόνως να προχωρήσει ως εταιρεία.

Το πλάνο των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ αυτήν την ώρα, αυτών που δουλεύουν κάθε ημέρα στα γραφεία, είναι να χάσουν πελάτες! Αυτό έχει συμφωνηθεί, χωρίς να υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Για εμένα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Διερωτώμαι πραγματικά ποιος το συμφώνησε και γιατί κανείς -εγώ δεν λέω να παραιτηθεί, δεν παραιτείται κανείς έτσι και αλλιώς- δεν ντρέπεται για αυτό το πράγμα. Γιατί κανείς δεν ντρέπεται και δεν απολογείται; Επιτέλους, υπάρχουν και κάποια όρια στο ποιες υπογραφές μπορεί να βάλει κανείς.

Και από εκεί και πέρα, σε εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, είμαστε τώρα στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση είχε δώσει μάχες, «δεν πρόκειται να πωληθεί τίποτα, αλίμονο, εδώ είναι μια αριστερή Κυβέρνηση περήφανη, ηρωική, λεβέντικη!». Λοιπόν, συμφωνήσατε να πουλήσετε το 40% της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά και εδώ είμαστε σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Ο κ. Σκουρλέτης δεν το ήθελε, ο κ. Σταθάκης είναι λιγότερο ηρωικός, το θέλει, αλλά δεν μας έχει εξηγήσει κανείς πώς θα προχωρήσει το πράγμα.

Έχει συμφωνηθεί τον Νοέμβριο να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις, έχουμε φτάσει τέλος Σεπτεμβρίου και ουδείς γνωρίζει. Υπάρχουν φήμες στην αγορά ότι το πράγμα θα ναυαγήσει, θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση και σύγχυση, ενδεχομένως πίεση στη ΔΕΗ. Ο Υπουργός μπορεί να μας πει «μην ανησυχείτε». Δεν είμαι οπαδός της σχολής «μην ανησυχείτε». Εδώ θα είναι και ο Νοέμβριος, κύριε Υπουργέ, για να δούμε ποιος έχει δίκιο από τους δυο μας.

Ταυτοχρόνως, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο με την κοινοτική νομοθεσία, η οποία έχει περάσει σχετικά πρόσφατα, και με την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών, η οποία επιβάλλει αναβάθμιση των υπαρχουσών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που δεν μπορεί να γίνει δωρεάν. Χρειάζονται λεφτά. Η ΔΕΗ δεν έχει τα λεφτά. Ο κ. Σκρέκας διεκτραγώδησε προηγουμένως την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

Άρα, πώς θα αναβαθμίσει τις μονάδες της; Με τον αέρα τον κοπανιστό; Αν υπάρχει μια μέθοδος μέσω του αέρα του κοπανιστού να αναβαθμίζονται και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, να μας το πείτε, για να κατοχυρώσετε και την πατέντα διεθνώς. Εδώ θα έχουμε πρόβλημα να κλείσουν μονάδες τελείως, με σφραγίδα.

Πού πάτε; Πού πάμε; Ήμουν Υπουργός σε αυτό το Υπουργείο το 2009, πέρασα εννιά μήνες εκεί και ξέρω κάπως τον χώρο. Θα είχα συνειδησιακό πρόβλημα να αποκρύψω αυτά τα πράγματα. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χαρωποί στον γκρεμό, γιατί έτσι πάτε. Μπορεί σε μερικούς μήνες να μην είστε Κυβέρνηση, αλλά δεν γίνεται έτσι. Οι Έλληνες πολίτες και πρωτίστως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, πρέπει να ξέρουν την αλήθεια. Αυτή είναι η κατάσταση.

Ως αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών και των άλλων τραγελαφικών χειρισμών με τον ΑΔΜΗΕ, από τον οποίο πήρατε πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα μπορούσατε να πάρετε με μια κανονική ιδιωτικοποίηση, τελικώς φθάσαμε στην πλήρη απαξίωση της ΔΕΗ, που είναι με την ψυχή στο στόμα και που πηγαίνει μήνα-μήνα σε σχέση με τα θέματα της ρευστότητας. Θα προχωρήσει παραπέρα, δεν θα προχωρήσει; Θα πληρώσει μισθούς, δεν θα πληρώσει;

Βεβαίως, συνεχίζετε να εφαρμόζετε το μοντέλο για το οποίο είστε υπερήφανοι, να φύγουν οπωσδήποτε οι πελάτες της ΔΕΗ, γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή της, να χάσει μερίδιο από την αγορά και να μην πάρει ούτε ένα ευρώ τσακιστό γι’ αυτήν την πολιτική.

Γι’ αυτό το πράγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις όχι μόνο στους υπαλλήλους και στα στελέχη της ΔΕΗ, όχι μόνο στην Αντιπολίτευση. Πρωτίστως χρειάζεται να δώσετε κάποιες εξηγήσεις στην ίδια τη συνείδησή σας, διότι δεν γίνεται να καταστρέφετε με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη ουσιαστικά επιχείρηση της χώρας, να υπονομεύετε το μέλλον της, να αποσταθεροποιείτε το ενεργειακό σύστημα και ταυτοχρόνως να κουνάτε και το δάκτυλο. Αυτό πολύ πάει, κι εμείς από τη δική μας την πλευρά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συγκαλύπτουμε αυτά τα απίστευτα λάθη, για τα οποία θα απολογηθείτε στους Έλληνες πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο