“Αυτή η κυβέρνηση τελικά υπονομεύει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας”, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλια του στην Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι “ο νόμος 4262 που πέρασα το 2014 ήταν ένας νόμος τομή που χαιρετίστηκε, τότε, απ’ όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Με αυτόν προχώρησε η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ επί 2 χρόνια δεν πήρε καμία απόφαση για να προχωρήσει σε περαιτέρω απλοποίηση των επιχειρήσεων. Πλήρης αδράνεια!”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή
για το νομοσχέδιο απλούστευσης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων
Τον Μάιο του 2014 ψηφίστηκε ο νόμος πλαίσιο 4262 για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Ένας νόμος-τομή.
Με το νόμο αυτό εισήχθη ένα σύστημα απλής αδειοδότησης των επιχειρήσεων με δήλωση αυτοσυμμόρφωσης, τήρηση προτύπων και προδιαγραφών ανά δραστηριότητα και διεξαγωγή ελέγχων κατά τη λειτουργία από πιστοποιημένους φορείς.
Μέσω ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης η αδειοδότηση σε πολλές περιπτώσεις μπορούσε να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.
Ο νόμος αυτός χαιρετίστηκε από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και τον Νοέμβριο του 2014 εξεδόθησαν οι πρώτες 2 υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2015 είχε προετοιμαστεί και τρίτη υπουργική απόφαση που απλοποιούσε δραστικά τη διαδικασία για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά δεν εξεδόθη λόγω των εκλογών.
Έκτοτε, η κυβέρνηση επί 2 χρόνια δεν πήρε ούτε μία απόφαση προκειμένου να συνεχίσει την περαιτέρω κατάργηση αδειών, πιστοποιητικών, εγκρίσεων και άλλων αχρείαστων εγγράφων.
Και ξαφνικά μας φέρνει έναν νόμο ο οποίος τι κάνει;
Για αρχή, από το πρώτο άρθρο, ακυρώνει την πραγματική τομή του νόμου 4262, δηλαδή την απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας! Με μας όλα απελευθερώνονταν και κατ’ εξαίρεση υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί. Με σας όλα απαγορεύονται και κατ’ εξαίρεση κάποια απελευθερώνονται!
Δεύτερον, περιορίζεται δραστικά το πεδίο εφαρμογής. Πριν, είχαμε έναν νόμο πλαίσιο με οριζόντια εφαρμογή και τώρα έχουμε έναν νόμο που έχει εφαρμογή σε μόλις 3 πεδία! Για τα υπόλοιπα, βλέπουμε!
Επίσης, ακυρώνεται η δυνατότητα ανάθεσης της πιστοποίησης σε ιδιωτικούς φορείς πιστοποιημένους από το κράτος. Τι λέγαμε εμείς; Να υπάρχει πιστοποίηση πιστοποιητών. Δηλαδή αυτό που γίνεται και απολύτως επιτυχημένα με τα ΚΤΕΟ, όπου δεν χρειάζεται το κράτος να ελέγχει κάθε αυτοκίνητο, αλλά ελέγχει τα ΚΤΕΟ.
Εμείς είχαμε πει, ακόμη, ότι τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούσαν να αδειοδοτούνται για συγκεκριμένες χρήσεις και από εκεί και πέρα το κάθε πάρκο θα δίνει άδειες στις επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργήσουν σε αυτό. Την καταργείτε και αυτή τη ρύθμιση!
Στο σχέδιο νόμου αυτό προβλέπονται επίσης παράβολα για όλες τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων, όχι μόνο για όσους είναι υπό καθεστώς «έγκρισης λειτουργίας». Δηλαδή με το χθεσινό νομοσχέδιο περιορίσατε το χρηματικό ποσό που απαιτείται για σύσταση επιχείρησης και σήμερα το αυξάνετε!
Στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). Τι μεγάλη καινοτομία είναι αυτή; Είναι μια μετονομασία της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης Οικονομική Δραστηριότητας του α. 25 στον Νόμο 4262. Αλλάξατε απλά το όνομα και μας το φέρνετε σαν μεταρρύθμιση!
Πραγματικά, με λύπη σημειώνω ότι και οι πιστωτές έχουν συναινέσει στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, παρ’ ότι είχαν συμφωνήσει ξεκάθαρα στην προηγούμενη προσπάθεια.
Πράγμα το οποίο δείχνει προχειρότητα και από τη δική τους πλευρά.
Κυρίες και κύριοι, αυτό το νομοσχέδιο δείχνει πως αυτή η κυβέρνηση τελικά υπονομεύει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας.
Τον εαυτό της γιατί επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αγαπημένη της πρακτική: Να βαφτίζει το κρέας ψάρι. Τις περικοπές αυξήσεις, τους φόρους κοινωνική πολιτική και την οπισθοδρόμηση πρόοδο.
Βλάπτει όμως και τη χώρα γιατί είναι σαφές ότι δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες, στην καλύτερη περίπτωση, τις καταπίνει σαν πικρό χάπι. Σε περιπτώσεις όπως η σημερινή, κάνει ό, τι μπορεί για να φέρει κουτσουρεμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στην οικονομία. Έτσι είναι αδύνατο να κερδίσει τη μάχη της εμπιστοσύνης.