Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια εντείνεται – Προετοιμαζόμαστε συστηματικά για την επόμενη μέρα – Βασικά σημεία συνέντευξης στον ρ/σ Θέμα 104,6

 

Αναμενόμενες ήταν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, δεδομένης της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αντίστοιχες προβλέψεις όμως για ισχυρή ανάπτυξη υπάρχουν για το 2021, πρόσθεσε.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6 και τον δημοσιογράφο κ. Μάκη Πολλάτο, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την ανάταξη της οικονομίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Μάλιστα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια με ένα περιβαλλοντικό και ένα χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «τις περίμενα αυτές τις προβλέψεις. Είχα μιλήσει και τις προηγούμενες μέρες, αλλά είχε μιλήσει και ο κ. Σταϊκούρας για μία ύφεση που κάθε μήνας που θα περνάει θα ισοδυναμεί περίπου με 2,5%, όσο κανείς μπορεί να προβλέψει αυτές τις συνθήκες. Η πατρίδα μας τελευταία πλήττεται διπλά λόγω της ναυτιλίας και λόγω του τουρισμού. Οι προβλέψεις από εκεί και πέρα είναι μεταξύ επιστήμης και τέχνης θα έλεγε κανείς. Διότι κανένας αυτή την ώρα δεν μπορεί να μας βεβαιώσει πόσο καιρό θα κρατήσει η κρίση. Για το ότι θα έχουμε ύφεση δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και όχι μόνο εμείς, όλη Ευρώπη και όλος ο κόσμος».

Ωστόσο, όπως επισήμανε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την παρούσα κρίση όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί στο υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. «Δίνουμε αρκετά λεφτά για τα δεδομένα της Ελλάδας και πάντως είμαστε πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ. Και κρατάμε δυνάμεις για ένα δεύτερο πιθανό χτύπημα του ιού το φθινόπωρο. Έχουν επωφεληθεί εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και πραγματικά εξαντλούμε τα περιθώρια και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Την επόμενη χρονιά όμως -και το λέει επίσης το ΔΝΤ- θα έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία θα έχει «καθίσει» και επομένως θα υπάρχει μια δυναμική έτσι και αλλιώς. Εμείς αυτή την ανάπτυξη θέλουμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Υπάρχουν 7-8 κλάδοι που πλήττονται περισσότερο και εκεί κοιτάμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές -ιδιαίτερα οι αερομεταφορές- η βιομηχανία -ιδιαίτερα η βαριά βιομηχανία και η ενεργοβόρος βιομηχανία- ο ενεργειακός κλάδος αργότερα, λόγω της μείωσης κατανάλωσης και ίσως της μείωσης πληρωμών», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια

Επομένως, όπως είπε,«εκπονούμε από τώρα μια στρατηγική για την επόμενη μέρα και παράλληλα συνεχίζουμε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια. Διότι η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια πέραν των ενέσεων ρευστότητας είναι σίγουρα σύμμαχος για την επόμενη μέρα, διότι όταν -ας πούμε- απλοποιείς τις αδειοδοτήσεις -το λέω γιατί έχουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο εμείς μπροστά ριζικής απλοποίησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων- ή όταν υιοθετείς ουσιώδεις ρυθμίσεις σε σχέση με τη χωροταξία, όπως θα κάνουμε επίσης με ένα νομοσχέδιο που θα το παρουσιάσουμε σύντομα για διαβούλευση. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για οικονομία και για επιμέρους κλάδους, όπως είναι ο κατασκευαστικός -το λέω σε σχέση με το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο. Επομένως εργαζόμαστε προς τα εκεί συντεταγμένα. Όλο αυτό το διάστημα που όλοι εσείς ασχολείστε -και ευλόγως- με τον κορωνοϊό εμείς έχουμε κάνει επανειλημμένως τηλεδιασκέψεις με τον πρωθυπουργό ακριβώς για τη μεταρρυθμιστική δουλειά του δικού μας Υπουργείου. Συμβάλλουμε όλοιστην προσπάθεια ανάταξης και εκτίναξης της οικονομίας στη συνέχεια, μετά τη βουτιά που θα έχουμε φέτος».

Ο ενεργειακός κλάδος αντέχει γιατί είμαστε προσεκτικοί

Αναφερόμενος στον ενεργειακό κλάδο, που επίσης πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως υπάρχει «μία αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, αλλά είχαμε μεγάλη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης και στο εμπόριο. Από την άλλη πλευρά στις πληρωμές είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα. Έχουμε από τη ΔΕΗ εικόνα, μεσοσταθμικής μείωσης 20%, στα χρήματα που εισπράττει. Αυτό είναι ανησυχητικό.Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή».Υπογράμμισε δε πως δεν είναι λύση η παύση πληρωμών, διότι «ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι ιδιώτες πάροχοι μπορούν να αντέξουν μία τέτοια πολιτική καθώς έχουν εργαζόμενους, μισθοδοσία, αγοράζουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συντηρούν μηχανήματα. Έχουν έξοδα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με αέρα κοπανιστό. Άρα βεβαίως κοιτάζουμε με το ένα μάτι την κοινωνία και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να κοιτάξουμε το ίδιο το σύστημα της ενέργειας το οποίο αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η οικονομία, αλλά και τα νοσοκομεία». Όπως διαβεβαίωσε, «δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ενέργειας ούτε και θα υπάρξει, γιατί ακριβώς προχωρούμε προσεκτικά και δεν ακούμε προτροπές για χειροκροτήματα της στιγμής».

Το μνημόνιο με το ΤΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Παράλληλα, ερωτηθείς για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως «τη Δευτέρα υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τις προβλέψεις τις υφιστάμενης νομοθεσίας. Και κατεβαίνουμε σε σχέση με τις απαιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, ακριβώς διότι από το ΤΕΕ υπήρξαν παρατηρήσεις ότι αν πηγαίναμε τόσο αυστηρά σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία, μπορεί κάποιες οικοδομές να φρέναραν. Και το ΤΕΕ δέχτηκε αυτή τη λύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε για έναν χρόνο περίπου στην ενεργειακή κλάση Α. Καθώς είχαν γίνει κάποια σχέδια με κάποιες παραδοχές, δεν θα πάμε τόσο αυστηρά και τόσο φιλόδοξα για περίπου ένα χρόνο, ακριβώς για να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό το ξέρουν και οι ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν να χτίσουν και οι μηχανικοί. Στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν αρκετές διατάξεις που από πολλές και διαφορετικές πλευρές (μεταφορά του συντελεστή δόμησης, παρεμβάσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ρυθμίσεις για επιμέρους πολεοδομικά ζητήματα) θα δίνουν μια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».

Μετάβαση στο περιεχόμενο