O αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» μιλά για το κεντρικό μήνυμα του 12ου Συνεδρίου του κόμματος, τις μεταρρυθμίσεις και την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να σχηματίσει «κυβέρνηση που θα είναι Εθνική Ελλάδος».
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα
«Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»
-Κύριε Χατζηδάκη, ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία το 12ο Συνέδριο της ΝΔ;
Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δημιουργούμε, λοιπόν, τις προϋποθέσεις ώστε με τις εκλογές να μην αλλάξει μόνο κυβέρνηση η χώρα, αλλά να αλλάξει και σελίδα. Να κάνει η Ελλάδα μια νέα αρχή που θα οδηγήσει στην εθνική αναγέννηση.
Το 12ο Συνέδριο μας, λοιπόν, είναι η αφετηρία προς τις εκλογές. Ενωμένοι, με καθαρό πολιτικό και ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα εθνικής ενότητας. Χαρίζουμε το διχασμό στο ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγουμε την ενότητα και σοβαρότητα. Τη δουλειά για μια καλύτερη Ελλάδα. Και μπορούμε να τη δημιουργήσουμε.
-Όπως λέτε και στο βιβλίο σας, οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα έχουν πολεμηθεί και έχουν ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την λιτότητα. Πως θα το αλλάξετε αυτό; Πως θα μπορέσει η ΝΔ να έχει μαζί της την κοινωνία όταν θα εφαρμόζει πια τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει;
Δεν αρκεί να έχεις ένα σχέδιο για να εφαρμόσεις. Οφείλεις να το εξηγήσεις στον κόσμο. Να κερδίσεις το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, πρέπει απευθυνθεί στους πολίτες με λογική και ευαισθησία και να τους εξηγήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος των πολλών και κυρίως προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων.
Ξέρετε, το παράδειγμα της Γαλλίας και των Κίτρινων Γιλέκων είναι καμπανάκι για όλους μας. Μας υποδεικνύει ότι όσο πρέπει να αποφύγουμε το δρόμο του λαϊκισμού, άλλο τόσο πρέπει να αποφύγουμε και το δρόμο του ελιτισμού.
Η πολιτική άλλωστε γίνεται για τους ανθρώπους και όχι για τα κομπιούτερς.
-Έχετε μιλήσει για την ανάγκη μίας πλατιάς μεταρρυθμιστικής συμμαχίας μετά τις εκλογές. Ποια είναι τα συγκεκριμένα πεδία όπου διακρίνετε ήδη δυνατότητες συγκλίσεων και με ποιες πολιτικές δυνάμεις;
Θέλουμε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Και στην προσπάθεια αυτή φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν με επιτυχίας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην οικονομία, στην δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στην υγεία κ.λ.π.
Με αυτή την ατζέντα εμείς μετά τις εκλογές – ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία – θα απευθυνθούμε σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα είναι Εθνική Ελλάδος. Μια κυβέρνηση με τους καλύτερους, διότι αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο πόλεμος της γενιάς μας.
-Οι πολύ υψηλοί τόνοι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή προϊδεάζουν για προεκλογικές συνθήκες ακραίας πόλωσης. Σας προβληματίζει αυτό; Σε μία τέτοια ατμόσφαιρα θα μπορέσουν να βρουν χώρο οι μεταρρυθμίσεις και ο θετικός πολιτικός λόγος;
Έχουμε αποφασίσει ότι κάποιες στιγμές θα απαντούμε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν θέλουμε να αφήνουμε να πέφτουν κάτω οι συκοφαντίες και τα ψέματα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεστρατίσουμε από το βασικό στόχο μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη μέρα των εκλογών και απευθυνόμαστε στις Έλληνες και τους Έλληνες κυρίως με θετικό πολιτικό λόγο.
Πρόσφατα παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας για την παιδεία, ακολουθεί η παρουσίαση του προγράμματός μας για την υγεία και η παρουσίαση των θέσεων μας σε άλλους τομείς πολιτικής.
Ακούστε: Στην πολιτική δεν σε θυμούνται τελικά για τις ύβρεις σου ή για τις δημόσιες σχέσεις σου. Σε θυμούνται για τη δουλειά σου για τον τόπο! Είναι επιλογή μας, λοιπόν, να εργαστούμε σοβαρά για να σταθεί η πατρίδα μας όρθια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ας κάνει ό,τι θέλει…
–Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αποκαθιστά κοινωνικές αδικίες, η ΝΔ ότι το σχέδιό της θα ωφελήσει τους πολλούς και κυρίως τους πιο αδύναμους. Σε τι διαφέρει τελικά η πολιτική των δύο κομμάτων για τους οικονομικά ασθενέστερους τους οποίους αμφότερα θέτουν στο επίκεντρο;
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες ήταν ένας ακόμα μύθος που κατέρρευσε αυτά τα χρόνια. Διότι η χώρα έγινε πρωταθλήτρια στους φόρους, αλλά και τους έμμεσους φόρους τους οποίους πληρώνουν εξίσου πλούσιοι και φτωχοί. Διότι αυτή η κυβέρνηση έκανε καμιά εικοσαριά παρεμβάσεις στις συντάξεις ( ΕΚΑΣ, επικουρικές, νόμος Κατρούγκαλου κλπ). Διότι μετά από 2 μνημόνια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας – το 3ο και το 4ο – η οικονομία μας σέρνεται και η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Διότι τελικά ο κ. Τσίπρας μας παίρνει 10 και επιστρέφει 1. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι η κατανομή της φτώχειας και όχι η παραγωγή εισοδήματος.
Η απάντησή μας είναι ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής – με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις – που θα δημιουργήσει ισχυρή ανάπτυξη. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η παραγωγή πλούτου θα δημιουργήσει νέες δουλειές και θα φέρει μεροκάματο στο σπίτι. Και μόνο μέσω της ανάπτυξης το κράτος θα αποκτήσει τους πόρους για να κάνει κοινωνική πολιτική και τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές για να δίνουν καλύτερες συντάξεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο καλός Σαμαρείτης έγινε γνωστός διότι είχε χρήματα να προσφέρει.
–Πως βλέπετε τις εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά και τον αρνητικό αντίκτυπο των δηλώσεων του κ. Ζάεφ; Εκτιμάτε ότι αυτό το ζήτημα- δεδομένης της διαφωνίας του κ. Καμμένου- μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σε εκλογές πριν τον Μάιο 2019;
Θεωρώ πιο πιθανό το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ρευστότητα.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα. Πρωτίστως ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά έχει πλήξει και το κύρος του ίδιου και της κυβέρνησή του. Αυτό αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες!