Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ΝΔ δεν αποδέχεται το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συμφωνηθεί – ομιλία στο Athens Energy Forum 2017

2.2 energyforum 3 2Η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, το οποίο δεν λύνει τα προβλήματα και δημιουργεί στρεβλώσεις στην παραγωγή ρεύματος, επεσήμανε ο Aντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας  στο Athens Energy Forum.

 

 

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στο Energy Forum 2017

  • Κυρίες και κύριοι,
  • Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την ευκαιρία που μας δίνουν να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με έναν τομέα που οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση.
  • Η χώρα βρίσκεται και πάλι σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Η κρίση κορυφώνεται αντί να αποκλιμακώνεται.
  • Στον τομέα της ενέργειας η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τεράστια μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά χωρίς, όμως, στην πράξη να κάνει κάποια προετοιμασία για τη μείωση αυτή! Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τη ραγδαία αύξηση απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Η εσφαλμένη κυβερνητικήεπιλογή για την πώληση μικρού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ επιδείνωσε το πρόβλημα της ΔΕΗ. Όλο αυτό το σκηνικό είναι ιδιαίτερα αρνητικό, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή στο σύνολό της, όσο και για τη ΔΕΗ και τους εργαζομένους της.
  • Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου παραμένει ατελής. Και όσο για τους υδρογονάνθρακες, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το θέμα έχει αφεθεί στη μοίρα του και δεν προωθείται ουσιαστική διερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν.
  • Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης. Στροφή στην υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Υιοθέτηση των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Οριζόντια στην οικονομία, αλλά και στην ενέργεια.
  • Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την ενέργεια από εμπόδιο σε καταλύτη αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.
  • Οι παρεμβάσεις στον τομέα αυτό οφείλουν να κινηθούν σε τέσσερις άξονες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους.

1.     Πρέπει να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ξεκινώντας από την κρίση στην ηλεκτροπαραγωγή και στη ΔΕΗ. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια όλες οι άλλες συζητήσεις είναι περιττές. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση με τα διεθνή δίκτυα ενέργειας, κάτι που θα ενισχύσει και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου.

2.     Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, αίροντας τις στρεβλώσεις της αγοράς και βοηθώντας έτσι καταναλωτές και επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και θα κάνει τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική. Είναι εξαιρετικά αρνητικό ότι η χώρα μας είναι τόσο ψηλά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στα ενεργειακά κόστη!

3.     Οφείλουμε να  προστατεύσουμε το περιβάλλον, τηρώντας τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων και εξασφαλίζοντας, έτσι, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για μας και για τις επόμενες γενιές.

4.     Παράλληλα, είναι φυσικά ανάγκη να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές μας αλλά και θα δώσουν ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Τέτοιες επενδύσεις θα κινητοποιήσουν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως, φυσικά, και νέες θέσεις εργασίας.

  • Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

1.     Η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα είναι η ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

o   Σήμερα έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα κρατικής συγκέντρωσης που χαρακτηρίζεται από  αδιαφανείς διαδικασίες, συντεχνιακά συμφέροντα  και υπέρογκo κόστος. Βάσει των σχετικών δεικτών, ο βαθμός ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – και συχνά ακόμα μικρότερος-, παρά σε αυτές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης! Το αποτέλεσμα είναι ότι το φυσικό αέριο είναι –προ φόρων- 24% πιο ακριβό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι από 35 μέχρι 80% υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες!

o   Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση οφείλουμε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ζητήματα σχετικά με την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών όπως η ΡΑΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει επανειλημμένως. Στόχος οφείλει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η μετάβαση στο target model (πχ χρηματιστήριο ενέργειας).

o   Το άνοιγμα αγορών που θα δρομολογήσουμε πρέπει να είναι ουσιαστικό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αύξηση του όγκου του φυσικού αερίου που διατίθεται σε δημοπρασία, με ανάλογη προσαρμογή της ΔΕΠΑ στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου. Προϋποθέτει, επίσης, συμφωνίες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, και όχι κινήσεις υπεκφυγών που κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι οποίες τελικά ζημιώνουν τη χώρα. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην περίπτωση της ΔΕΗ προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ουσιαστικά περιορίζει το μερίδιο του δημοσίου διατηρώντας, όμως, την απαρχαιωμένη δομή της εταιρείας. Έτσι, ούτε απελευθερώνει την αγορά, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση αν συνεχίσει σε αυτή την πορεία! 

o   Όσο για τον ΑΔΜΗΕ, ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ της παραχώρησης του 66% σε στρατηγικό επενδυτή. Μια τέτοια κίνηση θα έδιν&epsil

Μετάβαση στο περιεχόμενο