Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ΝΔ δεν θα γίνει το… δεξιό ΚΚΕ! – συνέντευξη στην ιστοσελίδα euro2day.gr

xatzidakis 0915 180 bΤο πρόγραμμα που εφαρμόζεται «δεν βγαίνει», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Γιατί είναι απαισιόδοξος για την οικονομία και γιατί αποκρούει την θεωρία του «πιεσμένου ελατηρίου». Οι θέσεις του κόμματος για τα εργασιακά και γιατί αμφισβητεί την επιτυχία στο ΕΣΠΑ.

Το σχέδιο με το οποίο η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πειστούν οι δανειστές για το νέο μείγμα πολιτικής, εξηγεί, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr, o αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Εστιάζει στο τρίπτυχο «μείωση φόρων, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων», ως τα βασικά συστατικά του προτεινόμενου νέου μοντέλου οικονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας τον «αδιέξοδο συνδυασμό» της υπερφορολόγησης και των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

Ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει απαισιόδοξος για την περί ανάκαμψης εκτίμηση της Κομισιόν στο επόμενο εξάμηνο, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τον καταγγέλλει ότι «αποφεύγει τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο διάολος το λιβάνι».

Όσον αφορά το κόμμα του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί «μέσα σε λίγους μήνες έχουν γίνει τεράστια βήματα», υποστηρίζει ότι δεν ακολουθείται η πολιτική του «ώριμου φρούτου» και αποτιμά την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Δεδομένων αφενός της αποτυχημένης αντίστοιχης προσπάθειας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου δηλώσεων (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί κ.ά) κατά της αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και οι δανειστές θα πειστούν;

Θα τους μιλήσουμε με τη γλώσσα της κοινής λογικής. Όχι ως δεξιό ΚΚΕ. Θα τους παρουσιάσουμε έγκαιρα, πριν τις εκλογές, ένα εναλλακτικό σχέδιο ρεαλιστικό και καλά μελετημένο με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και χαμηλότερα πλεονάσματα για να βγαίνει το πρόγραμμα.

Προφανώς δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Θα τους προτείνουμε ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του όλα όσα έγιναν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια περίπου. Αφού έγινε εκεί, γιατί όχι εδώ;

Άλλωστε γνωρίζουν -όλοι γνωρίζουμε- ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αυτή την ώρα δεν βγαίνει. Αυτός ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, δεν είναι απλώς υφεσιακός, είναι αδιέξοδος.

Αν τους επόμενους μήνες γίνετε κυβέρνηση, πόσο χρόνο θα απαιτήσει η επίτευξη ανάπτυξης 4%, όπως υποστηρίζει η ΝΔ;

Αυτό προφανώς θα εξαρτηθεί από το σημείο που θα παραλάβουμε την ελληνική οικονομία, το σημείο εκκίνησης. Να είστε πάντως βέβαιος ότι και μόνο η πολιτική αλλαγή θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και θα της δώσει ώθηση.
Μια κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις θα αλλάξει αμέσως την εικόνα της Ελλάδας και τον τρόπο που μας βλέπουν οι αγορές και οι επενδυτές. Και εφόσον αυτή η αλλαγή κλίματος συνδυαστεί με ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες και στην αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ο στόχος για 4% ανάπτυξη θα επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Το Σεπτέμβριο, όταν μιλήσουμε αναλυτικά για το οικονομικό μας πρόγραμμα, θα σας πούμε περισσότερα.

Ασπάζεστε την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο και ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017;

Γνωρίζετε ότι αυτές είναι προβλέψεις που αναθεωρούνται. Όμως για να έχουμε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση για το 2017 θα πρέπει πρώτα να δούμε που θα κλείσει το 2016. Η Κομισιόν έχει προβλέψει ύφεση 0,3%, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση 0,7% και ο ΙΟΒΕ σε νεώτερη εκτίμηση που έχει κάνει προβλέπει ύφεση 1%.
Πρέπει, ωστόσο, να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Σας είπα και παραπάνω: το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και η προσδοκία της κυβέρνησης ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα λειτουργήσει η θεωρία του ελατήριου δεν επαληθεύτηκε. Η οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται. Οι φόροι έχουν στραγγαλίσει την οικονομική δραστηριότητα και η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του «ου μπλέξεις» για τους επενδυτές. Όσο όμως δεν έχουμε νέες επενδύσεις η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπροστά ούτε θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί η ΝΔ αρνείται να συμμετάσχει σε «προσχηματικές διαδικασίες», όπως τις χαρακτηρίσατε; Υιοθετείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σε νερό και ρεύμα και βασικών ρυθμίσεων στα εργασιακά;

Η ΝΔ πιστεύει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει. Ωστόσο είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συναινετική διάθεση και δεν μας δίνει το περιθώριο να συνεννοηθούμε. Σας θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, μόλις έγινε αρχηγός της ΝΔ, ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση για να προτείνουμε από κοινού τις αναθεωρητέες διατάξεις. Η συνεννόηση των 2 μεγάλων κομμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Αναθεώρηση με δεδομένο ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από τη σημερινή και την επόμενη Βουλή. Με 180 τώρα και 150 μετά ή και το αντίστροφο.

Η απάντηση που μας έδωσε ο κ. Τσίπρα την εβδομάδα που πέρασε ήταν του τύπου: «αυτά σας προτείνω, αν σας αρέσει έχει καλώς, αλλιώς κόψτε το κεφάλι σας». Έτσι όμως ο ίδιος υπονομεύει την Αναθεώρηση. Και παρουσίασε μια πρόχειρη και βιαστική πρόταση για να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες της εβδομάδας. Σ’ αυτό το πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης είναι και η δήθεν συνταγματοποίηση θεμάτων όπως το νερό, το ρεύμα και τα εργασιακά. Είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα που στόχο έχει να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια τους! Διότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση για το ρεύμα και το νερό έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές που οδηγούν αργά ή γρήγορα στην ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης τα εργασιακά θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της ερχόμενης αξιολόγησης. Και φυσικά: κουβέντα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κουβέντα για τις επενδύσεις!

Ποια είναι ακριβώς η θέση της ΝΔ στο θέμα των εργασιακών; Πώς απαντάτε στην κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι υιοθετείτε «ατζέντα ΔΝΤ»;

Η ΝΔ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει.

Αντιθέτως, θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982 ο οποίος πιστεύουμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενσωματώσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Όλοι που συμμετέχουμε στον δημόσιο βίο υπουργοί, βουλευτές, συνδικαλιστές κλπ πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντεί τη ΝΔ και να διαστρεβλώνει τις θέσεις της. Βεβαίως η «ατζέντα ΔΝΤ» είναι πταίσμα μπροστά σε άλλα που έχουμε ακούσει αυτά τα χρόνια όπως, λ.χ., δοσίλογοι, γερμανοτσολιάδες κλπ. Όμως όσα έχει κατά καιρούς π

Μετάβαση στο περιεχόμενο