carousel 20Την πορεία της ΝΔ προς το συνέδριο, αλλά και την περαιτέρω κωδικοποίηση του γαλάζιου προγράμματος περιγράφει με την εφ’ όλης συνέντευξής του στο Reader.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι οι πολίτες περιμένουν από τη ΝΔ να ξεδιπλώσει τον θετικό πολιτικό της λόγο. «Θέλουμε οι συμπολίτες μας που βιώνουν εντονότερα την κρίση να δουν τον εαυτό τους μέσα στο πρόγραμμα της ΝΔ», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης ως προς το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενώ, ως προς τις ισορροπία της ΝΔ μεταξύ του φιλελεύθερου και του δεξιού ακροατηρίου της, υπογραμμίζει «στίγμα το δίνει ο πρόεδρος του κόμματος» και προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μια φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση». Τέλος, προσθέτει ότι η ΝΔ πρέπει να υπερασπίζεται τους «πολλούς», λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν πάει με τις συντεχνίες», ενώ εκτιμά πως ο πρωθυπουργός θα προσφυγει σε εκλογές το καλοκαίρι του 2018, μιας και δεν θα αντέξει να εξαντλήσει την τετραετία. «Αν κάνει μια τέτοια επιλογή μπορεί να εξαερωθεί πολιτικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Κ. Αντιπρόεδρε, την Κυριακή ξεκίνησε ο κύκλος των προσυνεδρίων της ΝΔ από τη Νίκαια. Πώς θα γίνουν οι θέσεις που ακούγονται στις επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις κιόλας «κτήμα» της κοινωνίας;

Οι πολίτες σήμερα αυτό που περιμένουν κυρίως από εμάς είναι να ξεδιπλώσουμε τον θετικό πολιτικό λόγο μας. Να περιγράψουμε το αφήγημά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να δώσουμε, με λογική και ευαισθησία,  συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματά τους. 

Σ΄ αυτά τα πλαίσια βαδίζουμε προς το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα από τα 7 Προσυνέδριά μας, διοργανώνουμε έναν ευρύ διάλογο για τις προγραμματικές μας θέσεις. Μιλάμε, αλλά κυρίως ακούμε. Ακούμε την κοινωνία, τους φορείς και τους ανθρώπους που έχουν να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα. Ένα πρώτο πολύ πετυχημένο δείγμα γραφής δώσαμε στη Νίκαια. Επιλέξαμε να συζητήσουμε για τους εργαζόμενους και τους ανέργους σε μια λαϊκή περιοχή του Πειραιά. Διακινήσαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη θεματική του συνεδρίου που συμπληρώθηκε από περισσότερους από 17.000 πολίτες. Καλέσαμε να μας μιλήσουν ιδρυτές πετυχημένων start-up, εκπρόσωποι φορέων όπως το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, επιστήμονες που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε γόνιμος διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και τους συνέδρους που διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το Προσυνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα social media, αρκετοί από τους οποίους υπέβαλαν ερωτήσεις και σχόλια προς τους ομιλητές. Στο τέλος δημοσιοποιήσαμε τα συμπεράσματα του συνεδρίου που συμπυκνώνουν το γόνιμο προβληματισμό που αναπτύχθηκε και βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Πιστεύω ότι όσοι έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες όλων των ελληνικών κομμάτων στο παρελθόν, αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουμε εμείς είναι κάτι εντελώς νέο και ευρωπαϊκό. Και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να το εισπράττει και η κοινωνία.  

Τι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το συνέδριο ως προς την περαιτέρω κωδικοποίηση του γαλάζιου προγράμματος; Και, θα δούμε τον Δεκέμβριο πιο εξειδικευμένες θέσεις σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία;

Στο 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων θα εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τις θέσεις μας. Όπως ξέρετε, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γραμματεία Προγράμματος παρουσίασαν θέσεις και προτάσεις για κάθε σημαντικό θέμα της επικαιρότητας. Τώρα συζητάμε και αξιολογούμε όλες αυτές τις θέσεις. Επίσης,  άλλες θέσεις που έχει επεξεργαστεί γραμματεία Προγράμματος και δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Και βεβαίως όσες προτάσεις κατατεθούν στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.

Ευρύτερα, δρομολογείται το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία. Με ποιους όρους και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει αυτό το άνοιγμα

Ακολουθούμε έναν δρόμο πραγματισμού και κοινής λογικής και κάνουμε άνοιγμα στο μέσο άνθρωπο. Στους κοινωνικά αδύναμους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό και γενικότερα σε όλους αυτούς που έχουν καχυποψία απέναντι στην πολιτική.

Οικοδομούμε αυτό το άνοιγμα πάνω στον προγραμματικό λόγο μας. Δίνοντας ρεαλιστικές απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, εφαρμόζοντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θέλουμε οι συμπολίτες μας που βιώνουν εντονότερα την κρίση να δουν τον εαυτό τους μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πολλές φορές-το βλέπουμε και στο πρόσφατο ζήτημα με την ταυτότητα φύλου-ασκείται κριτική στη ΝΔ πως αιωρείται μεταξύ των φιλελεύθερων θέσεών της και του δεξιού ακροατηρίου της. Τελικά, το απαιτούμενο σημείο ισορροπίας έχει βρεθεί; 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αρκετά πλατύ κόμμα. Ένα κεντροδεξιό, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Είναι λογικό να υπάρχουν αποχρώσεις. Αλλά δεν φοράμε κάθε λίγο και λιγάκι και άλλη μάσκα όπως γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε σταθερά για ελευθερία, αλληλεγγύη και Ευρώπη, για εφαρμογή των καλύτερων διεθνών πρακτικών. Και, σίγουρα, το στίγμα το δίνει ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μια φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.  

Η ΝΔ προβαίνει αρκετές φορές σε «τροχιοδεικτικές» συγκρούσεις. Το βλέπουμε, για παράδειγμα, στο θέμα των ταξί. Σας απασχολεί ο κίνδυνος του πολιτικού κόστους;

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να υπερασπίζεται τους πολλούς και ανυπεράσπιστους Έλληνες. Όταν το κάνουμε αυτό κερδίζουμε ψήφους, δεν χάνουμε. Ο κόσμος δεν πάει με τις συντεχνίες.

Η θέση που πήραμε λ.χ. για την Taxibeat δεν ήταν εναντίον των ταξιτζήδων.  Στο Taxibeat συμμετέχουν 8000 ταξιτζήδες. Είναι μια καινοτόμα εφαρμογή που έχει βελτιώσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών των Ταξί προς τους πολίτες. Γι’ αυτό γνωρίζει μεγάλη αποδοχή στον κόσμο και αναγνώριση στο εξωτερικό.

Υπερασπιστήκαμε, λοιπόν, το νέο, το ποιοτικό, αυτό που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά του. Αυτό που επιχείρησε να καταστρέψει ο κ. Σπίρτζης για να κάνει ρουσφέτι στον κ. Λυμπερόπουλο,  φίλο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Κλείνω, ρωτώντας για το ενδεχόμενο εκλογών. Ακούμε διάφορες εκτιμήσεις ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους, είδαμε δε και τον κ. Ντάισελμπλουμ να συνιστά να γίνουν το 2019. Εσείς, πότε εκτιμάτε ότι θα οδηγηθούμε σε κάλπες; Και, πληροί η ΝΔ τις προϋποθέσεις, ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία που δεν έχει πετύχει καμία μνημονιακή κυβέρνηση;

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να εξαντλήσει την 4ετία. Αν κάνει μια τέτοια επιλογή μπορεί να εξαερωθεί πολιτικά.

Θεωρώ, λοιπόν, πιθανότερο ότι θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες το καλοκαίρι του ’18. Τότε θα προσπαθήσει να πείσει τους Έλληνες – ενώ έχει ήδη ψηφίσει το 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους – ότι δήθεν μας βγάζει από τα μνημόνια. Αυτό θα είναι το νέο μεγάλο ψέμα του πασπαλισμένο από ολίγη συνταγματική αναθεώρηση.

Ασφαλώς,  ο κ. Τσίπρας δεν θα ξεγελάσει για άλλη μια φορά τους πολίτες και θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν διαθέτει αυτοδυναμία θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Μια συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση με τους καλύτερους. Μια Εθνική Ελλάδας!

Για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης μέσα και έξω από τη χώρα.