Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η ΝΔ θα έχει ένα άνετο προβάδισμα στις εκλογές. Συνέντευξη στην εφημερίδα City Press.

1.Μια «ανάσα» πριν το άνοιγμα της κάλπης, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη φετινή προεκλογική περίοδο;


Από το 1985 ασχολούμαι ενεργά με τις εκλογές και ειλικρινά η φετινή προεκλογική περίοδος μου φαίνεται η πιο παράξενη απ’ όλες. Η αναστολή των προεκλογικών εκδηλώσεων λόγω των γεγονότων είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστούμε όλοι οι υποψήφιοι να κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Οι λαϊκισμοί και ο μικροκομματισμός δεν έλειψαν, γεγονός που πραγματικά με ενόχλησε. Γι’αυτό και προσωπική μου επιλογή είναι, για όσο καιρό θα βρίσκομαι στην πολιτική, να κινηθώ με ευπρέπεια. Στο κάτω κάτω σημασία έχει όταν κάνουμε τον απολογισμό μας στο τέλος της ημέρας να μη λέμε «κατηγόρησα δύο αντιπάλους», αλλά «έκανα δύο πράγματα».


2.Ποιο θεωρείτε ότι είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο θα βαρύνει περισσότερο στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων ενώπιον της κάλπης;


Οι πολίτες θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν. Από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που κέρδισε το στοίχημα της διατήρησης του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσελκύοντας ταυτόχρονα νέες επενδύσεις και δημιουργώντας πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Που προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναλωθεί σε έναν άκρως καταγγελτικό λόγο, υποσχόμενη παράλληλα παροχές χωρίς να διευκρινίζει πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει περισσότερη σιγουριά στον καθένα και μεγαλύτερη σταθερότητα στον τόπο. Και αυτό, πιστεύω, είναι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων.


3.Σε περίπτωση μη δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να πράξει η ΝΔ;


Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας της κυβέρνησης έχει, πιστεύω, υπερτονιστεί. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κάλπες με έπαρση και εφησυχασμό, αλλά νομίζω ότι η ΝΔ θα έχει ένα άνετο προβάδισμα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς κλυδωνισμούς.


4.Πολλοί εκτιμούν ότι οι φετινές εκλογές θα σημάνουν και το τέλος του δικομματισμού στην Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;


Από τότε που είμαι φοιτητής ακούω για το τέλος του δικομματισμού στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο και σε αυτές τις εκλογές. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να δώσουν την ψήφο τους σε εκείνον τον οποίο θεωρούν ικανότερο. Η ΝΔ διεκδικεί την ψήφο τους προβάλλοντας τον απολογισμό της και το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία. Ωστόσο, αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι με το σύστημα έχουν την υποχρέωση, εκτός από την αντίδρασή τους, να καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις για κάτι καλύτερο.


5.Στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των «100 πρώτων ημερών»;


Η δημιουργία ενός νέου, ανανεωμένου και πιο αποτελεσματικού κυβερνητικού σχήματος, η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά που θα σημαίνει και εκπλήρωση όσων συνεπάγονται τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν πριν από τις εκλογές στη Βουλή (Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μισθολόγιο στρατιωτικών κλπ.) και, βεβαίως, η επούλωση των πληγών που άνοιξαν οι πυρκαγιές.

6.Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύς θόρυβος για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν το δημοσιοποιεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ποια είναι η άποψή σας;


Δεν είμαι τεχνοκράτης του Υπουργείου Παιδείας για να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση. Νομίζω πως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν σαφής. Έγιναν διορθώσεις για το βιβλίο και αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Πάντως, το πρόβλημα στην εκπαίδευση είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, τη ρήξη με την παράδοση της παπαγαλίας, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή. Ας συζητήσουμε, λοιπόν, αυτά και ας καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στη χώρα μας.



Μετάβαση στο περιεχόμενο