Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος σας στην Ευρωβουλή;
Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί εδώ και χρόνια τον αυθεντικό εκφραστή του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας καθώς με συνέπεια διασφάλισε την Ευρωπαϊκή προοπτική της.. Επιγραμματικά θα μπορούσα να αναφέρω ότι αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη με ομοσπονδιακό χαρακτήρα και πολιτική ταυτότητα, για μια Ευρώπη με ισχυρή εξωτερική πολιτική και αποτελεσματική πολιτική άμυνας, μία Ευρώπη με ανταγωνιστική οικονομία με έμφαση στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και περιφέρειες. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία αγωνίζεται για να αξιοποιήσει η χώρα στο μέγιστο δυνατό τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρώπη προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε ευαίσθητους τομείς της καθημερινότητας (περιβάλλον, προστασία του καταναλωτή, κλπ), η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, μείωση της ανεργίας και θα έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου που είναι η πραγματική σύγκλιση.
Με ποιες πολιτικές η Ευρώπη θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλύτερες προοπτικές στον τομέας της εργασίας;
Άμεσος στόχος όλων των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας, είναι να καταστεί η Ευρωπαϊκή Οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο ανταγωνιστική, πετυχαίνοντας ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να έχουν σχέση με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον περιορισμό της σπατάλης του Δημόσιου Τομέα, την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και βεβαίως, την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ανέργων. Θεωρώ βέβαια δεδομένο, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα των εργασιακών σχέσεων θα πρέπει να γίνει με κοινωνική συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Σε έναν κόσμο διεθνών απειλών το θέμα της Ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας. Τι μπορούν να κάνουν οι έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και οι εταίροι μας σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο;
Το φαινόμενο της τρομοκρατίας μετά τα τελευταία κτυπήματα τυφλής βίας με στόχο μαζικούς χώρους, δεν γνωρίζει πλέον σύνορα. Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι τόσο μεγάλο που μόνο μέσα από διεθνείς συνεργασίες μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση από το προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής με την θεσμοθέτηση της θέσης του Ευρωπαίου Συντονιστή για θέματα τρομοκρατίας, κινείται προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των κρατών μελών. Στόχος αυτής της πολιτικής, είναι η δέσμευση των εταίρων για δράση από κοινού, η αύξηση των δαπανών για καλύτερη αμυντική θωράκιση της Ευρώπης κλπ. Επίσης το πρόβλημα της παγκόσμιας τρομοκρατίας δίνει και μία μεγάλη ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει την πολιτική της παρουσία παίζοντας κύριο διαμεσολαβητικό ρόλο εκεί που υπάρχουν εστίες έντασης, π.χ μεταξύ ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής. Εξάλλου η χώρα μας σε τρεις μήνες από τώρα, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και το θέμα της ασφάλειας τους αποτελεί μέγιστη εθνική προτεραιότητα. Όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα πρέπει να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση της κοινής δράσης από την πλευρά της Ε.Ε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολίτες δύο ταχυτήτων μετά τη διεύρυνση;
Οι δέκα νέες χώρες της διεύρυνσης είναι προφανές ότι θα απορροφήσουν πολλούς πόρους γιατί είναι χώρες φτωχότερες, αλλά και γιατί στόχος και φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η σύγκλιση και η κοινωνική συνοχή μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των φτωχότερων σημερινών κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Από εδώ και στο εξής θα γίνει μία νέα διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου θέματος. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Επιτροπή έχουν μία θέση θετική που εξασφαλίζει μία ικανοποιητική ρύθμιση για το Δ’ ΚΠΣ για την Ελλάδα και τις φτωχότερες χώρες.. Ωστόσο υπάρχουν πλουσιότερες χώρες οι οποίες έχουν μία περιοριστική προσέγγιση. Εμείς θα δώσουμε μάχη εξασφαλίζοντας συμμαχίες με τις πιο φτωχές χώρες, έτσι ώστε να επιδιώξουμε την διεύρυνση της πίττας. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας την «Τρίτη Έκθεση Συνοχής» της οποίας ήμουν εισηγητής, έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ευρωσύνταγμα. Εκφράζονται ήδη διαφωνίες από εταίρους μας. Αυτές δεν εγκυμονούν κίνδυνο να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις; Ποια η ελληνική τοποθέτηση;
Με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα επιχειρείται μεταξύ άλλων ένα άνοιγμα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενσωμάτωση του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια πιο διαφανή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απλούστευση των διαδικασιών και μια πιο αποτελεσματική οργάνωση των θεσμών της. Για αυτό τον λόγο η Νέα Δημοκρατία χαιρετίζει αυτήν την προσπάθεια και ελπίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου οι κυβερνήσεις θα καταλήξουν σε κάποια απόφαση, έτσι ώστε το Σύνταγμα να τεθεί προς έγκριση από τους λαούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των κρατών μελών πια στρατηγική θα επιλέξουν: επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, ή δημοψηφίσματα. Προφανώς υπάρχει λόγος να γίνουν δημοψηφίσματα σε χώρες όπου το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα διχάζει. Πιστεύω όμως πως με κατάλληλη ενημέρωση οι λαοί θα εγκρίνουν αυτό σχέδιο το οποίο είναι προς όφελος της Ευρώπης και των πολιτών της. Αλλά βεβαίως όλοι όσοι πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όλα αυτά τα χρόνια για να μην προσκρούσει το εγχείρημα αυτό σε κάποιο σκόπελο.
Η μομφή της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν είσαστε έτοιμοι να κυβερνήσετε. Τι απαντάτε;
Η κυβέρνηση τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία χειρίστηκε με υπευθυνότητα το μείζον εθνικό θέμα της Κύπρου, και χειρίζεται με επιτυχία την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος. Παράλληλα γίνονται και κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις οποίες είχαμε δεσμευτεί όπως είναι το θέμα των συμβασιούχων, το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως είναι το ζήτημα της ρύθμισης των πανωτοκιών για τους αγρότες. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πολλά πράγματα δείχνοντας την ετοιμότητα της.
Αρκετοί κάνουν λόγο για μια κυβέρνηση η οποία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αλλάξει. Ποια η δική σας άποψη;
Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και επομένως η δική μου άποψη δεν έχει καμία αξία. Προς το παρόν πάντως ,είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ καλά.
Και μια και μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως κ. Χατζηδάκη;
Η κυβέρνηση έχει «ανεβάσει ταχύτητα» για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε έτσι ώστε να κάνουμε πολύ καλούς αγώνες. Αισιοδοξούμε ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε πολύ καλούς και ασφαλείς αγώνες αλλά και ότι την επόμενη μέρα θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο.
Το Κυπριακό αποτελεί ακόμη πληγή ή είναι ένα θέμα που έχει πάρει τον δικό του δρόμο. Η κυβέρνηση το έχει αποσυνδέσει από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί προκειμένου το παράθυρο της λύσης για το Κυπριακό να παραμείνει ανοικτό. Ο πρώτος λόγος βεβαίως για το ποια θα είναι η στρατηγική από εδώ και πέρα ανήκει στους Ελληνοκυπρίους. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση μια όξυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία δεν θα βοηθούσε για την επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό το λόγο προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την γείτονα χώρα.
Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επίλυση της διαμάχης μεταξύ Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας ώστε να μη χειροτερέψουν οι σχέσεις των δύο εκκλησιών;
Φαίνεται τελευταία ότι η μεσολαβητική προσπάθεια της κυβέρνησης έχει κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο πρέπει να περιμένουμε όλοι να δούμε τις τελικές ρυθμίσεις. Ευχόμαστε και οι δύο πλευρές να καταλάβουν ότι είναι προς όφελος των πάντων η διευθέτηση της οποιασδήποτε διαφοράς το ταχύτερο δυνατόν.
Και μία ερώτηση για το internet. Πόσο συχνά χρησιμοποιείται το διαδίκτυο και ποιες ενέργειες εκτιμάται ότι πρέπει να γίνουν ώστε να είναι προσιτό στους πολίτες;
Πολύ συχνά, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Το internet είναι μία σύγχρονη πραγματικότητα, και σε λίγο καιρό θα το χρησιμοποιούμε με την ίδια συχνότητα που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο και την τηλεόραση. Σημασία βέβαια για την προώθηση του έχει μία πραγματικά απελευθερωμένη αγορά στις τηλεπικοινωνίες έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών και πιο φτηνά τιμολόγια για τους χρήστες. Μέχρι τώρα ο ΟΤΕ δεν έχει παίξει τον ρόλο τον οποίο θα έπρεπε. Παράλληλα πρέπει να επεκταθεί η χρήση του internet στις δημόσιες υπηρεσίες με εκτεταμένα μαθήματα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων.