Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρή ομάδα στην Ευρωβουλή – Εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή

Πώς βλέπετε το ευρωψηφοδέλτιο του αντιπάλου;
Νομίζω πως εν ονόματι της ανανέωσης ο κ. Παπανδρέου προχώρησε παραπέρα από όσο έπρεπε. Έτσι στο ψηφοδέλτιο αυτό, σε αντίθεση με το δικό μας, δεν υπάρχει η «μαγιά» που χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει ομαλή συνέχεια στην προσπάθεια για αποτελεσματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρωβουλή. Εννοώ δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν κάποιοι από τους μέχρι τώρα Ευρωβουλευτές οι οποίοι ήξεραν πρόσωπα, μηχανισμούς και διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έτσι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την νέα Ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ


Το δικό σας ψηφοδέλτιο δεν είναι και τόσο ανανεωτικό, ορισμένοι λένε ότι είναι μάλλον συντηρητικό και αποτέλεσμα ισορροπιών.
Δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας καλύπτει όλες τις περιφέρειες, έχει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις ηλικίες, καταξιωμένους στον χώρο τους. Είναι μία «ισχυρή ομάδα» που θα δουλέψει αποτελεσματικά.


Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;
Για την Ευρώπη είναι κρίσιμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενισχυθούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται για μια Ευρώπη αποτελεσματική και προσιτή στους πολίτες. Για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία στην επόμενη πενταετία να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία καλύτερη ζωή για τον Έλληνα πολίτη. Είναι σημαντικό την πατρίδα μας να εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες άνθρωποι που πιστεύουν πραγματικά στην ευρωπαϊκή ιδέα οι οποίοι ξέρουν καλά τις διαδικασίες της Ευρώπης και οι οποίοι τόσα χρόνια επεσήμαναν λάθη και παραλείψεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιληφθεί. Είναι κρίσιμο, την Ελλάδα να εκπροσωπήσουν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν έτσι ώστε η χώρα μας να βρεθεί από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.


Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τις ευρωεκλογές;
Πρέπει να κερδίσουμε μερικές κρίσιμες μάχες. Να προωθηθεί η υιοθέτηση του Συντάγματος που αποτελεί ένα «άνοιγμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες. Να υιοθετηθεί η ιδέα της αμυντικής ευρωζώνης έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική προστασία των συνόρων μας. Πρέπει παράλληλα να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες για το Δ’ ΚΠΣ. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους εταίρους μας για μία Ευρώπη με περισσότερη ασφάλεια με ολοκληρωμένη αντιμετώπιση φαινομένων όπως το οργανωμένο έγκλημα και οι παράνομοι μετανάστες. Επιδιώκουμε την υιοθέτηση μέτρων στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, γιατί έτσι θεωρούμε πως θα δοθεί πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Όσον αφορά την καθημερινότητα στόχος μας είναι η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε ευαίσθητους τομείς της ( περιβάλλον, προστασία του καταναλωτή, ποιότητα τροφίμων, κλπ) που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη.


Ποιό είναι κατά την άποψή σας το κορυφαίο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος με το οποίο θα ασχοληθείτε την επόμένη στην ευρωβουλή;
Είναι η διαχείριση των συνεπειών της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας αφορά άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αφορά την χρηματοδότηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον και πιο συγκεκριμένα του Δ’ ΚΠΣ. Αφορά την αποτελεσματικότητα της Ένωσης καθώς πια θα είμαστε Ένωση όχι των 15 αλλά των 25 κρατών-μελών που δεν πρέπει να γίνει δυσκίνητη. Αφορά στην κοινή εξωτερική πολιτική καθώς η διεύρυνση δεν πρέπει να γίνει βαρίδι στην Ευρώπη αλλά λόγος για να καταδειχτεί η ενίσχυση του ειδικού βάρους της Ε.Ε. Παράλληλα βέβαια, η διεύρυνση και οι συνέπειες της αφορούν ειδικότερα την περιοχή μας καθώς οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα σχετίζονται με την συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την λύση του Κυπριακού, την μελλοντική ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την οποία υποστηρίζουμε αλλά και την διεύρυνση της Ε.Ε στα Βαλκάνια, μια εξέλιξη θετική.


Ποιός είναι ο εκλογικός στόχος του κόμματός σας; Σας ευνοεί ότι είμαστε ακόμη στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών;
Θέλουμε την πρώτη θέση με την μεγαλύτερη δυνατή διαφορά. Οι Ευρωεκλογές πάντα έχουν μία ιδιαιτερότητα στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι πολίτες και για αυτό οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε την λογική της χαλαρής ψήφου. Είναι σημαντικό ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πιστεύουμε πως μέσα από τη συμμετοχή μας στο ΕΛΚ που είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης και η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την πατρίδα μας. Και για αυτό διεκδικούμε κάθε ψήφο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο