Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα – ομιλία σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο, προσπαθούμε να κινηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διδαγμένοι και από τα δικά μας λάθη, αλλά και από τα λάθη της απέναντι πλευράς, ώστε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα σεμνά, σοβαρά, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και να κάνουμε τελικά στην χώρα μας την επανάσταση της κοινής λογικής».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την συμμετοχή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «τα ακίνητα έχουν καταστεί μείζον θέμα, λόγω της υπερφορολόγησης» και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι εμείς είμαστε ανεύθυνοι για αυτό, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτή η κυβέρνηση το τερμάτισε, με την έννοια ότι είπε, πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος, δεν διορθώνεται, καταργείται και στο τέλος τον κράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, τον αύξησε».

Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «εμείς έχουμε μία δέσμευση από το 2016, διορθώνοντας και τα δικά μας λάθη» και συνέχισε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσουμε οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τότε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα ειρωνικά και τώρα είναι έτοιμη να φέρει μία ρύθμιση, η οποία θα απαντά με μερικό τρόπο, όχι για όλα τα εισοδήματα και όχι με κάποια μέθοδο που να καλύπτει ουσιαστικά τη μεσαία τάξη. Εμείς λοιπόν παραμένουμε σε αυτή τη γραμμή και παράλληλα έχουμε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για τα ακίνητα».

Όπως εξήγησε, «αυτό το πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνει φορολογική επιδότηση για τις επισκευές, πρόγραμμα για την προσέλκυση συνταξιούχων από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει για παράδειγμα η Πορτογαλία η Μάλτα, ώστε να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι και έτσι να κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο ο χώρος της ακίνητης περιουσίας».

Επίσης, στο ίδιο πλέγμα προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμη, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «η ενίσχυση του προγράμματος εξοικονόμηση κατ΄ οίκον, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προστατεύει το περιβάλλον με την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά δίνει ώθηση και στον κλάδο της οικοδομής».

Σε αυτό το σημείο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «έχουμε και άλλη μία πρόταση, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος στο χώρο των ακινήτων» και συνέχισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ανασταλεί για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομή, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα».

Κατόπιν, ο Κωστής Χατζηδάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «βγάλαμε μία κυβέρνηση για να μας πάει μπροστά και τελικά μας πήγε πίσω σε όλους τους τομείς» και πρόσθεσε: «Είμαστε πρωταθλητές στην υπερφορολόγηση, έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση φορολόγησης σε όλες τις 40 χώρες του ΟΟΣΑ, είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχουμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007, δηλαδή δύο χρόνια πριν πέσουμε στην κρίση. Οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και η Ελλάδα βλέπει τις οικονομικές της προοπτικές με μελαγχολία».

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και στα υπόλοιπα επίπεδα διαχείρισης καθημερινότητας σημειώνει παντού αποτυχίες.»

Όπως είπε, «είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στον τομέα της προστασίας του πολίτη, αφού η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει με όλες της τις μορφές κόκκινο και έχει εισβάλει και μέσα στα πανεπιστήμια, όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, όχι απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, αλλά με την εμμονή της να μην αλλάζει το νόμο» και κατέληξε: «Η κυβέρνηση αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο».-

Ομιλία αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη

στην εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ με κεντρικό θέμα: «Ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ευλογία ή κατάρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων;
«FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 21ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ»

Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΠΟΜΙΔΑ για τη σημερινή πρόσκληση και να την συγχαρώ για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης που αφορά άμεσα κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.
Διότι όταν μιλάμε για την ακίνητη ιδιοκτησία δεν μιλάμε απλά για ένα είδος περιουσιακού στοιχείου. Μιλάμε για ένα βασικό δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη. Έναν στόχο ζωής για τους νέους. Μια πηγή ασφάλειας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Και έναν τομέα επενδύσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Γνωριζόμαστε με την ΠΟΜΙΔΑ εδώ και χρόνια. Το 2009 ως αρμόδιος υπουργός δεν δέχθηκα τις υπηρεσιακές εισηγήσεις για υπέρογκες αμοιβές σε σχέση με τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Ως αρμόδιος υπουργός, και πάλι το 2009, ξεκίνησα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Και, τέλος, ως αρμόδιος υπουργός το 2013 απελευθέρωσα τις επαγγελματικές μισθώσεις -παρά τις αντιδράσεις οι οποίες σημειώθηκαν-, πράγμα που είχε μόνο θετικές συνέπειες στην αγορά.
Όλοι γνωρίζετε πως η σημερινή κυβέρνηση εμμένει σε μια λογική υπερφορολόγησης η οποία ουσιαστικά τιμωρεί την ιδιοκτησία. Ακολουθεί, δηλαδή, και σε αυτό το ζήτημα, μια ιδεοληπτική πολιτική που πλήττει ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Και βάζει εμπόδια σε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μας.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο των ψεύτικων υποσχέσεων που τον έφεραν στην εξουσία. Ψεύτικες υποσχέσεις που όχι απλά δεν τήρησε, αλλά πήγε προς την απολύτως αντίθετη κατεύθυνση. Όπως στην περίπτωση των συντάξεων, όπου υποσχόταν επαναφορά της 13ης σύνταξης και κατέληξε σε απανωτές περικοπές.
Ο κ. Τσίπρας, αφού υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τι έκανε; Τον αύξησε σε λαϊκές περιοχές και σε οικόπεδα και κατήργησε τη μείωση φόρου για ξενοίκιαστα ακίνητα. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Στη Νέα Δημοκρατία λέμε όχι στα μεγάλα λόγια και στις μαγικές συνταγές. Για αυτό και έχουμε διαμορφώσει ένα σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο που βασίζεται σε συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις. Με βάση τη λογική «λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες – στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πλέγμα παρεμβάσεων για την αγορά ακινήτων που έχουμε παρουσιάσει δια στόματος του αρχηγού μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα ανακουφίσει σημαντικά τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και θα δώσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων.
Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας;

Πρώτον, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Είναι κάτι που έχει υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, με ειρωνικές αντιδράσεις τότε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κίνηση υπολογίζουμε ότι θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια ρύθμιση περιορισμένης έκτασης που αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας. Εμείς σκοπεύουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη η οποία έχει υποστεί απανωτά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σε αυτό το σημείο να κάνω μια παρένθεση και να σημειώσω ότι γνωρίζω τους προβληματισμούς αρκετών ιδιοκτητών σχετικά με τον συμπληρωματικό φόρο. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή στη Νέα Δημοκρατία.
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση που θα υλοποιήσουμε είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή, η οποία αλλάζει ουσιαστικά την αρχιτεκτονική του Κράτους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες μπορούν να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν. Και οι δήμοι θα είναι υπόλογοι στους δημότες τους ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους για αναβάθμιση υποδομών και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες θα αυξήσουν την αξία των ακινήτων των φορολογουμένων.
Προφανώς οι πλουσιότεροι δήμοι πρόκειται να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει σε ανισότητες μεταξύ των δήμων. Αντιθέτως, θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης μεταξύ δήμων, ώστε οι δήμοι που θα έχουν λιγότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά, με μεταφορά από τους δήμους που θα εισπράττουν περισσότερα.
Και είναι πράγματι μεγάλη τομή να περάσουμε από μια αντίληψη τοπικών αρχόντων-συνδικαλιστών σε μια άλλη, σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη, με τους τοπικούς άρχοντες να είναι υπόλογοι στους δημότες τους, που θα τους παρακολουθούν στενότερα για τη διαχείριση των χρημάτων τους.
Η βασική τομή αυτή εναρμονίζει επίσης σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα με τα κρατούντα στην Ευρώπη, καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι αντικείμενο διαχείρισης από τους δήμους.
Η τρίτη παρέμβαση είναι η έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε την αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, προστατεύουμε το περιβάλλον και ομορφαίνουμε τις πόλεις και τα χωριά μας. Παράλληλα, δημιουργούμε κίνητρα ενάντια στη μαύρη εργασία, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι εκτεταμένη στον συγκεκριμένο χώρο.
Η τέταρτη πρωτοβουλία μας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι για ένα συμβόλαιο ένας πολίτης μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3 μήνες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δεν γίνεται εν έτει 2018 να χρειάζεται να πάρεις τρία διαφορετικά πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας αντί να υπάρχει μια ενιαία βάση δεδομένων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και ο στόχος μας είναι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.
Πέμπτον, πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε ενεργά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει θετική επίδραση ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες, στο περιβάλλον και στον κατασκευαστικό κλάδο. Συμβάλλει με χρήματα των Βρυξελλών στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, κινητοποιώντας ταυτόχρονα μια σειρά από επαγγέλματα που κινούνται στον χώρο της οικοδομής. Και για αυτόν τον λόγο θα εξετάσουμε τις δυνατότητες που μπορούν να υπάρχουν μέσω και του πακέτου Γιούνκερ, για διεύρυνση των δυνατοτήτων του προγράμματος, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.
Έκτον, πρόκειται να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας, κάνοντάς τους, πχ, φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας. Κάτι που κάνουν ήδη στην Πορτογαλία και στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από αυτές τις χώρες. Η μετακόμιση στην Ελλάδα αποτελεί όνειρο για συνταξιούχους από όλο τον κόσμο, και είναι κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά ακινήτων και στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος, προωθούμε την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων. Η οικοδομή υπέστη μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι προτεραιότητά μας να σταθεί ξανά στα πόδια της αυτός ο κλάδος, ο οποίος , δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολλούς τομείς της οικονομίας μας.

Κυρίες και κύριοι,
Αυτές είναι οι προθέσεις μας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θεωρούμε πως χωρίς δογματισμούς πρέπει να αντληθούν συμπεράσματα από τα όποια λάθη του παρελθόντος, αλλά ακόμη περισσότερο από τα λάθη που διαπράττονται ακόμη και σήμερα, και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ταξικοί εχθροί. Είναι ενεργό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου. Είναι συμπολίτες μας οι οποίοι συνέβαλαν και μπορεί να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για έναν δημιουργικό διάλογο, που μόνο σε βελτίωση των πολιτικών μας μπορεί να οδηγήσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο