Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα” – Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

kostis_xatzidakis_synenteyxi_imerisia_s16_

 

Ως ένα νέο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, περιγράφει  σε συνέντευξή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο Κωστής Χατζηδάκης τη ΝΔ που θέλει να οικοδομήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι με τη στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της.


Ο Κωστής  Χατζηδάκης σημειώνει ότι η ΝΔ θα γίνει ένα πιο ελκυστικό κόμμα και μια πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική της τακτική, υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται να απορρίπτουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε και παρακολούθημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και τονίζει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει την αντιαναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 


 

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσιούφο

Ποιοι, κατά την άποψή σας, είναι οι κυρίαρχοι λόγοι της ανατροπής που πέτυχε ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το αίτημα της ανανέωσης της ΝΔ που στην παρούσα συγκυρία αξιολογήθηκε από τη βάση του κόμματος ως το πιο σημαντικό. Ελαβε λοιπόν την εντολή να προχωρήσει σε ανανέωση χωρίς φυσικά να ξεχνά τη «μαγιά» του 28%. Ως «δημιουργική ανανέωση» το περιγράφει ο ίδιος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματός σας έθεσε ως πρώτο του στόχο την αλλαγή των δομών και της οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Τι, κατά την άποψή σας, θα πρέπει να αλλάξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να σηματοδοτήσει μέσα από τις αλλαγές αυτές και το αίτημα της ανανέωσης του κόμματος;

Ασφαλώς οι πρώτες εντυπώσεις δημιουργούνται από τις επιλογές προσώπων. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή έθεσε υπόψη των ψηφοφόρων μια ξεκάθαρη ατζέντα, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές στη στελέχωση, στη δομή και την εικόνα του κόμματος. Αυτό το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες και πιστεύω ότι θα αλλάξει σημαντικά πράγματα ως προς την εικόνα και την ελκυστικότητα της ΝΔ.

Πόσο εύκολη θα είναι για τον κ. Μητσοτάκη η «εξίσωση» να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του τόσο την ηττημένη καραμανλική πτέρυγα όσο και τη δεξιά «συνιστώσα» του κόμματος που τον στήριξε στον δεύτερο γύρο;

Ελεγα και πριν από τις εκλογές ότι η εξίσωση ανανέωση με ενότητα είναι δύσκολη. Την ενότητα την εγγυώνται σε μεγάλο βαθμό οι 400.000 που πήγαν και ψήφισαν, η βάση του κόμματος, και εμείς πρέπει να εργαστούμε για την ανανέωση. Πέραν αυτού, πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να υπερβεί τις όποιες διαχωριστικές γραμμές δημιούργησε η πολύμηνη εσωκομματική εκκρεμότητα. Ήδη με τις επιλογές που κάνει σε πρόσωπα δίνει δείγμα γραφής. Παράλληλα, όπως ξέρετε, η ΝΔ είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και αυτή η πολυσυλλεκτικότητα πρέπει να εκφράζεται μέσα από τον διάλογο που πρέπει να γίνεται μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα υπόλοιπα όργανα, ώστε να υπάρχουν κοινοί παρανομαστές και να προχωράμε μπροστά με μια δυναμική ισορροπία. Ξέρετε, αρκετές φορές στο παρελθόν είχαμε ενοχοποιήσει τον εσωκομματικό διάλογο. Στη νέα εποχή που ξεκινά θα συζητάμε πολύ περισσότερο και θα συνθέτουμε. Με στόχο όμως το νέο, το σύγχρονο, το ευρωπαϊκό.

Πώς θα είναι στην τελική της μορφή η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη; Ενα κόμμα με σαφή κεντροδεξιό προσανατολισμό και έμφαση στον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό του ρόλο ή ένα κόμμα που θα πρέπει να καλύψει και τα αντανακλαστικά της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς και της «υπερδεξιάς» πτέρυγάς του και ως εκ τούτου με δυσκολίες διείσδυσης σε κεντρογενή ακροατήρια;

Η εκλογή αυτή καθ’ αυτή του προέδρου της ΝΔ και το πολιτικό στίγμα του δίνουν την απάντηση. Η ΝΔ θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Με συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, χωρίς ακρότητες με σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Υποστηρίζουν πολλοί ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δημιουργεί τις προϋποθέσεις γα μια συνολική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς ο μεν Αλ. Τσίπρας αποκτά πλέον αντίπαλο, τα δε κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης αρχίζουν να αισθάνονται άβολα και από τα δεξιά τους. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η ΝΔ να διεμβολίσει τόσο τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία όσο και το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι;

Βασική προϋπόθεση είναι η ανανέωση της ΝΔ και ο μετασχηματισμός της σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Εφόσον εργαστούμε σκληρά και πετύχουμε αυτό τον στόχο, το κόμμα μας θα γίνει μια πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου. Δεν είναι στόχος μας να «καταστρέψουμε» κανένα άλλο κόμμα, αλλά να διευρύνουμε την απήχηση της ΝΔ. Μακριά από τη λογική «εντυπωσιασμών». Με σοβαρότητα, αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις. Το νέο ξεκίνημα που κάνει η ΝΔ νομοτελειακά θα επηρεάσει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Και τελικά θα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα.

Τα ανοίγματα διεύρυνσης που θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κινούνται στην εκλογική βάση των άλλων κομμάτων ή στο επίπεδο των βουλευτών και του στελεχικού τους δυναμικού;

Η διεύρυνση της ΝΔ πρωτίστως πρέπει να αφορά το εκλογικό σώμα. Πρέπει να απευθυνθούμε κυρίως στον μέσο απογοητευμένο ψηφοφόρο. Στις τελευταίες εκλογές το 47% του εκλογικού σώματος απείχε από τις κάλπες, όμως η φυσιολογική αποχή κυμαίνεται στο 20%. Πρέπει να δούμε πολιτικά γιατί το υπόλοιπο 25% κάθισε στο σπίτι του και να προσπαθήσουμε να τον προσεγγίσουμε.

Ποια θα είναι η στάση σας στο Ασφαλιστικό;

Ασφαλώς δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό. Όμως η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα που υπονομεύουν τον εαυτό της -μικρό το κακό- και την όλη προσπάθεια.

Πρώτον, ξεκίνησε με άτοπες προεκλογικές υποσχέσεις για 13η σύνταξη, λες και εμείς οι τρισκατάρατοι είχαμε τα χρήματα και τα κρατούσαμε στην άκρη.

Δεύτερον, ένα χρόνο τώρα η κατάσταση στο Ασφαλιστικό επιδεινώθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκαν ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, γιατί δεν εφαρμόστηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι δυνατότητες του συστήματος ΑΤΛΑΣ κ.λπ.

Τρίτον, η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα -το λέω ως παράδειγμα- αποφάσισε μέσω του ενιαίου μισθολογίου να δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους 150 εκατ. ευρώ τομ χρόνο. Την ίδια στιγμή έρχεται στους συνταξιούχους και τους λέει ότι θα περικόψει τις συντάξεις. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι συνεκτική πολιτική.

Τέταρτον, και κυριότερο, ανακόπηκε η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και η κατάσταση χειροτέρεψε. Στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπήρχε η πρόβλεψη ότι στο τέλος του 2016 η ανεργία θα ήταν 19%. Τώρα πάμε για 25,5%. Αυτό σημαίνει 200.000 άνεργοι παραπάνω που μεταξύ των άλλων σημαίνει, 200.000 λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα λέω όλα αυτά, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αν συνεχιστεί η εχθρική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων -όπως φαίνεται και από τις Σκουριές- ό,τι και αν γίνει τώρα στο Ασφαλιστικό θα είναι μια τρύπα στο νερό. Αν δεν έχεις οικονομία, αν δεν έχεις επενδύσεις, η όποια παρέμβαση στο Ασφαλιστικό πέφτει στον πίθο των Δαναΐδων.

Εμείς, λοιπόν, εκτός από τις δικές μας ευθύνες δεν θα πληρώσουμε και τις ευθύνες του κ. Κατρούγκαλου. Έχουν 153 βουλευτές για να ψηφίσουν το Ασφαλιστικό.

Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα της κυβέρνησης

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η ΝΔ; Θα πρέπει, κατά την άποψή σας, να καταψηφίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ή να κρίνει και να στηρίζει ή να απορρίπτει κατά περίπτωση;

Νομίζω ότι η ΝΔ θα θελήσει να ασκήσει μια αντιπολίτευση του συγκεκριμένου. Θα κινηθούμε υπεύθυνα με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, αλλά θα ασκούμε σκληρή κριτική στις ανακολουθίες, τους ερασιτεχνισμούς και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Ασφαλώς δεν πρόκειται να απορρίπτουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως δεν το κάναμε και μέχρι τώρα. Από την άλλη, όμως, δεν πρόκειται να γίνουμε παρακολούθημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κυβερνά, η αξιωματική αντιπολίτευση την υποχρέωση να κάνει αντιπολίτευση. Υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά αντιπολίτευση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο