Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

« Η Οδηγία Μπόλκεσταιν έχει τροποποιηθεί ριζικά». Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Οδηγία για τις υπηρεσίες σημείωσε τα εξής :


«Προσωπικά, είμαι αντίθετος στην Οδηγία Μπόλκεστάιν. Ακόμα όμως κα να ήμουν υπέρ αυτό δεν θα είχε πλέον κανένα νόημα. Η Οδηγία αυτή τροποποιήθηκε ριζικά στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Πρόντι δεν παρουσίασε το καλύτερο κείμενο όταν ενέκρινε το συγκεκριμένο σχέδιο Οδηγίας. Με πολλές υπερβολές και αστοχίες αδίκησε την ιδέα για ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπηρέτησε δηλαδή, με τον τρόπο που έπρεπε την επιδίωξη για υπέρβαση των όποιων διοικητικών και νομοθετικών εμποδίων προκειμένου να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα αυτό. Προκάλεσε έτσι αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ενώ έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι ένα ορθολογικό άνοιγμα των υπηρεσιών στα κράτη μέλη μπορεί να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας αντίστοιχα το ευρωπαίο ΑΕΠ κατά 1,8% .


Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς έλαβε υπόψη της τις αντιδράσει και για αυτό τον λόγο περιόρισε το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, εξαιρώντας λόγω ιδιαιτεροτήτων τα τυχερά παιχνίδια, τον οπτικοακουστικό τομέα, τις νομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας. Διέγραψε παράλληλα τις διατάξεις που επεδίωκαν τροποποίηση της ισχύουσας Οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων έτσι ώστε, να μην θιγούν καθόλου οι αμοιβές των εργαζομένων. Τροποποιήθηκε επίσης η λεγόμενη «αρχή της χώρας προέλευσης» έτσι ώστε το κράτος στο οποίο εγκαθίσταται ή παρέχει εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες μία επιχείρηση, να μπορεί να την ελέγχει για λόγους ασφαλείας, υγείας, περιβάλλοντος.


Είμαι σίγουρος ότι η
Ολομέλεια θα τροποποιήσει την Οδηγία ακόμη περισσότερο. Υπάρχει για αυτό συναίνεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών. Έχει κατατεθεί από κοινού τροπολογία με την οποία γίνεται απολύτως σαφές ότι δεν θίγεται καθόλου το ισχύον εργατικό δίκαιο, οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση. Θα εξαιρεθούν επίσης οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες ασφάλειας και τα γραφεία εξεύρεσης προσωρινής απασχόλησης. Τέλος, πιστεύω ότι
η «αρχή της χώρας προέλευσης» θα τροποποιηθεί ακόμη περισσότερο έτσι ώστε οι χώρες προορισμού να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου στις νέες επιχειρήσεις που θα παράσχουν υπηρεσίες στο έδαφός τους.


Στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και των ευρωπαϊκών συνδικάτων που σήμερα διαδηλώνουν,
δεν είναι η απόρριψη κάθε οδηγίας για τις υπηρεσίες, αλλά μία καλύτερη οδηγία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσουμε με συναίνεση των δύο μεγαλύτερων πολιτικά ομάδων να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο