Το μείγμα πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση – αυτό δηλαδή, της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με κάλυψη δανεισμού και λιτότητα – φαίνεται να μην οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρουσιάζονται σημαντικές αποκλείσεις στα έσοδα και ήδη συζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Το μείγμα πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση – αυτό δηλαδή, της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με κάλυψη δανεισμού και λιτότητα – φαίνεται να μην οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρουσιάζονται σημαντικές αποκλείσεις στα έσοδα και ήδη συζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων. Ακόμη περισσότερο, όμως, ο άλλος σημαντικός άξονας πολιτικής, αυτός της ανάπτυξης, έχει παραμεληθεί. Έτσι, ακόμη και αν τελικά τα δημοσιονομικά μέτρα επιτύχουν βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής θα έχει μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στην ίδια τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς, σε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης δεν θα υπάρχουν τα επιθυμητά έσοδα προς είσπραξη. Δεν έχει υπάρξει προγραμματισμός για την τόνωση της αγοράς και για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Δεν έχουν δρομολογηθεί προβλέψεις για την ανάπτυξη περιοχών, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η οποία έχει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές.
Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να ενισχύσουμε τις περιοχές εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ΕΣΠΑ εδώ και μήνες είναι κολλημένο στη γραφειοκρατία. Στο επτάμηνο του 2010 που έχουμε διανύσει οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν 40% λιγότερες από πέρσι. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε η κυβέρνηση ήταν κατώτερος των προσδοκιών, αφού τελικά δεν εισάγει καμία ιδιαίτερη καινοτομία. Ο φορολογικός νόμος στραγγίζει ακόμα πιο πολύ τις επιχειρήσεις. Και τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ είναι 100 φορές κάτω το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι.
Ειδικά για την περιοχή της βόρειας Ελλάδας οφείλουμε στο σχεδιασμό να λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας κατέχει κομβική θέση σε σχέση με τα Βαλκάνια. Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν ακριβώς από τη γεωγραφική μας θέση δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο τουρισμός (ιδίως ο χειμερινός τουρισμός και ο αγροτουρισμός) που δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στην περιοχή αυτή, με εξαίρεση τη Χαλκιδική και λιγότερο την Πιερία, είναι ένας σημαντικός τομέας εσόδων για τη χώρα. Μεγάλα έργα υποδομών, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι κάθετοι οδικοί άξονες σύνδεσης με τα Βαλκάνια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων στην περιοχή, η αξιοποίηση των αεροδρομίων, ώστε να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης, μπορούν να πραγματοποιηθούν με σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό. Ειδικά στον τομέα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει άμεσα εργαλεία όπως οι ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης, ώστε με ελάχιστους κρατικούς πόρους να προχωρήσουν γρήγορα τέτοια έργα πνοής για τη βόρεια Ελλάδα και τη χώρα συνολικότερα.
Πρέπει να διαμορφωθεί παράλληλα το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον, όπου η επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται εύκολα, χωρίς εμπόδια σε ολόκληρη τη χώρα, με παροχή περισσότερων κινήτρων για τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, όπου εντοπίζεται μειωμένη επιχειρηματική δράση. Είχαμε καταθέσει την άνοιξη πρόταση νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχείρησης. Η κυβέρνηση υιοθέτησε δικό της νομοσχέδιο το οποίο, όμως, είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο δικό μας κείμενο. Το καλοκαίρι καταθέσαμε την πρότασή μας για να δημιουργούνται οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την παραγωγή. Τώρα σειρά έχει η απλοποίηση στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Έτσι, χωρίς γραφειοκρατία, θα προσελκύσουμε τις πολυπόθητες επενδύσεις και θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους – ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους – η απελευθέρωση των αγορών και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα ωφελήσει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η Νέα Δημοκρατία έκανε σαφές ότι έχει στηρίξει τη διαρθρωτική αυτή αλλαγή, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, φαίνεται να μην μπορεί να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει να προχωρήσει μπροστά. Βλέπουμε συνεχείς παλινδρομήσεις (π.χ. νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές), ημιτελείς ρυθμίσεις (νόμος για το cabotage) και αμηχανία ως προς το σχεδιασμό (απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας). Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε την ελληνική πατέντα της μεσοβέζικης λύσης που απλά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον.
Τέλος να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δυστυχώς κι εδώ η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ολιγωρία και ασάφεια. Ενώ το χειμώνα το ΠΑΣΟΚ προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010 χωρίς να δίνει διευκρινίσεις, με το Μνημόνιο προέβλεψε έσοδα μόνο 1 δισ. ευρώ. Χωρίς, ωστόσο, να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ένας πολύ σαφής και συγκεκριμένος προγραμματισμός.
Χρειάζεται ένα συνολικό όραμα για τη χώρα. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Κυρίως όμως, αυτή την ώρα, χρειάζεται να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, πολίτες, φορείς, κόμματα και κυρίως η κυβέρνηση. Ζούμε στιγμές μεγάλης οικονομικής κρίσης. Οι δημαγωγικές προσεγγίσεις και οι μαγικές συνταγές δεν οδηγούν πουθενά. Μόνο ο δρόμος της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο.