Κύριε Χατζηδάκη, μιλήσατε την προηγούμενη εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ για το ευρυζωνικό διαδίκτυο. Οι στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν τη χώρα μας στην τελευταία θέση για θέματα ευρυζωνικότητας. Που πιστεύετε ότι βρίσκεται το “πρόβλημα”;
Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στη χρήση του διαδικτύου, στον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων ανά νοικοκυριό και στο ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας. Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο εκεί. Όταν τις προάλλες βρισκόμουν σε μια συγκέντρωση της Β’ Αθηνών κι ανέφερα ότι ήμουν ένας εκ των ομιλητών του Συνεδρίου, η ερώτηση που δέχτηκα ήταν “τι είναι η ευρυζωνικότητα;” Αυτό πιστεύω θα έπρεπε να μας προβληματίζει εξίσου, αν όχι περισσότερο. Ο κόσμος πρέπει να μάθει. Είναι ανάγκη λοιπόν αυτοί που γνωρίζουν το ζήτημα και τα οφέλη που θα προκύψουν από την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, να πείσουν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει με μεγαλύτερη τόλμη προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και να εξηγήσουν στους πολίτες το “όφελος του καταναλωτή”, να εξηγήσουν τι μπορεί να σημαίνει “ευρυζωνικότητα” για τον Έλληνα.
Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο το 2009 να έχουμε φτάσει το μέσο κοινοτικό όρο στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Η Επίτροπος Ρέντινγκ όμως είπε ότι αν δεν γίνουν κι άλλες αλλαγές, ο στόχος αυτός δε θα επιτευχθεί. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω;
Γνωρίζετε ότι τελευταία παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Επίσης, υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, πάντα σύμφωνα με τις “προδιαγραφές” των Βρυξελλών. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο να μη μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται κιόλας. Πρέπει επίσης ο ρόλος της ΕΕΤΤ να είναι καθοριστικός. Να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά ώστε ο καταναλωτής να έχει δυνατότητες επιλογής. Να δοθούν ίσες ευκαιρίες στους εναλλακτικούς παρόχους, έτσι ώστε να αποκτήσουν πραγματική πρόσβαση στους τοπικούς βρόχους. Υπάρχει δυναμική ανάπτυξης. Υπάρχει χώρος για όλες τις εταιρίες να αναπτυχθούν. Η πίτα δεν είναι δεδομένη, όπως ορισμένοι νομίζουν, μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν συνολικά νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία. Σωστή αξιοποίηση αυτής της δυναμικής σημαίνει ουσιαστικά νέες επενδύσεις από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει φτηνότερο και καλύτερο προϊόν για όλους τους χρήστες. Σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση της ευρυζωνικότητας.
Εσείς σ’αυτές τις εκλογές θα είστε υποψήφιος στη Β’ Αθηνών, ωστόσο έχετε γεννηθεί στην Κρήτη. Σήμερα, αυτοί οι οποίοι πάσχουν περισσότερο είναι οι κάτοικοι της περιφέρειας. Κι εκεί γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο λόγω των ανεπαρκών -και σε πολλές περιπτώσεις απαρχαιωμένων- υποδομών…
Έχετε δίκιο. Αλλά όπως σας είπα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη αυτή θα έρθει από την περιφέρεια. Η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 210 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, μπορούν να βρεθούν “έξυπνες” και “φτηνές” λύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών. Για παράδειγμα, όταν διεξάγονται έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ταυτόχρονα να πραγματοποιούνται και έργα για την επέκταση του δικτύου των τηλεπικοινωνιών. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, με απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και αγροτικές περιοχές, έχει κατεξοχήν να ωφεληθεί από την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Δεν είναι ότι θα γίνουμε μια πιο μοντέρνα χώρα. Είναι ότι θα λύσουμε πολλά προβλήματα της περιφέρειας. Με την τηλε-ιατρική, κάθε ασθενής θα μπορεί να παρακολουθείται από το γιατρό ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν βρίσκεται για παράδειγμα στα ορεινά χωριά της Ροδόπης. Με την τηλε-εκπαίδευση, οι μαθητές στις Μικρές Κυκλάδες θα μπορεί να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς θα έχουν την ίδια πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εκμάθηση ξένων γλωσσών κτλ. Ευρυζωνικότητα για την περιφέρεια σημαίνει μηδενισμός των αποστάσεων.
Μηδενισμός των αποστάσεων για τους πολίτες. Τι γίνεται όμως με την τοπική οικονομία; Πώς θα επωφεληθεί από την ευρυζωνικότητα;
Η προώθηση του ευρυζωνικού διαδικτύου και της διασυνδεσιμότητας δίνει σάρκα και οστά στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική πολιτική. Στην περιφέρεια, η οικονομική δραστηριότητα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το όφελος για αυτές, διττό. Πρώτον, ως αποδέκτες των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρονται μέσα από το ευρυζωνικό διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μέσω της e-διακυβέρνησης, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ζητούν πιστοποιητικά από τον κρατικό μηχανισμό χωρίς να χρειαστεί να λείψουν από το γραφείο τους. Δεύτερον, θα μπορούν οι ίδιοι να προβάλουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Για την περιφέρεια της Ελλάδας, που η οικονομία της στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις θα έδιναν τη δυνατότητα για φτηνή και καλή διαφήμιση. Το τελευταίο σημείο βοηθά και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός. Η ελληνική επαρχεία θα είναι η κατεξοχήν κερδισμένη από την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου.