«Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και στηρίζεται στους αβάστακτους φόρους έχει καταδικάσει την ελληνική οικονομία να σέρνεται και να μην μπεί να βγει από την κρίση», τονίζει, στη συνέντευξη του στο «Κ», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας γύρισε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, σημειώνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θέλει να συμβάλει προκειμένου να περάσει n Ελλάδα στη μετα-λαϊκιστική εποχή και αναφέρει πως τα προβλήματα είναι εδώ και οξύνονται κάθε μέρα.
«Η ψήφιση του 4ου Μνημονίου το αποδεικνύει. Άρα, δυστυχώς για τη χώρα, θα υπάρχει ευρύ πεδίο για άσκηση της αντιπολίτευσης. Πέρα απ’ αυτό, την προσεχή περίοδο θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσίαση των προτάσεων και του κυβερνητικού προγράμματός μας, ανάλογα με τη συγκυρία και τις εξελίξεις», προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»
-Κύριε Χατζηδάκη, η συγκυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα της συμφωνίας. Θεωρείτε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο σταθερότητας για την οικονομία και τη χώρα;
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα υποβάλλει τον ελληνικό λαό σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και στηρίζεται στους αβάστακτους φόρους έχει καταδικάσει την ελληνική οικονομία να σέρνεται και να μην μπορεί να βγει από την κρίση. Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη για το βαρύ 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η ίδια πολιτική καταδικάζει την ελληνική οικονομία να συνεχίσει να σέρνεται.
Πρέπει να το καταλάβουμε: η πολιτική αυτής της κυβέρνησης σκοτώνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Διότι δεν είναι μόνο η υπερφορολόγηση, που λατρεύουν. Την ίδια ώρα επιδεικνύουν μια τρομερή απέχθεια απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και υπονομεύουν με κάθε τρόπο τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιήσουν. Όταν μια κυβέρνηση θεωρεί μνημείο το σιλό στον Πειραιά και βλέπει ως δάσος και αρχαίο μνημείο το αεροδρόμιο του Ελληνικού, τι συζητάμε; Για ποια εμπιστοσύνη και για ποιες επενδύσεις;
Επειδή, λοιπόν, δεν αλλάζουν μυαλά και είναι κολλημένοι στις ιδεοληψίες τους, φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί αυτό που έγινε και μετά την 1η αξιολόγηση. Αν θυμάστε τότε είχε δημιουργηθεί για λίγο ένα κλίμα ευφορίας και ακούγαμε πάλι μεγάλα λόγια από τα κυβερνητικά στελέχη. Όμως σύντομα όλοι προσγειωθήκαμε στη μίζερη πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οικονομία συνέχισε να σέρνεται στην ύφεση.
-Σας ερωτώ, διότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας σας εγκαλούν πως συνεχίζετε να ζητάτε εκλογές… Πιστεύετε πως αυτό το μείζον για το κόμμα σας αφήγημα μπορεί να έχει πλέον την ίδια δυναμική με αυτή που είχε όσο η διαπραγμάτευση δεν έκλεινε; Μήπως η ΝΔ έκαψε αυτό το χαρτί πολύ νωρίς;
Ζητάμε πολιτική αλλαγή, διότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση ο λογαριασμός μεγαλώνει για τους Έλληνες. Και δυστυχώς επαληθευτήκαμε για άλλη μια φορά.
Μετά το λογαριασμό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη που ξεπέρασε τα 80 δις, ήρθε το υπερταμείο για 99 χρόνια, ο SSM για 33 χρόνια στις τράπεζες και τώρα ένα 4ο μνημόνιο – το 2ο που φέρνει ο κ. Τσίπρας – με μέτρα 5 δις ευρώ.
Ασφαλώς η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές. Το αίτημά μας όμως έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Δηλώνει ότι η κυβέρνηση αυτή βλάπτει σοβαρά την χώρα και τους πολίτες.
-Όχι σε μέτρα και αντίμετρα… Καμία συναίνεση στη συγκυβέρνηση. Οι πολίτες υποστηρίζουν πως εάν τα κόμματα είχαν κοινή γραμμή θα είχαμε αφήσει πίσω μας τις εποχές των Μνημονίων…
Τι εποχές των μνημονίων θα τις είχαμε αφήσει αν είχε ολοκληρωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Τότε ο κ. Τσίπρας έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια και στη συνέχεια μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Τώρα παλεύουν να μας γυρίζουν στο 2014.
Αντίθετα η ΝΔ αυτά τα 2,5 χρόνια έβαλε αρκετές φορές πλάτη στην κυβέρνηση. Ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο, στηρίζαμε αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές και προειδοποιήσαμε πολλές φορές την κυβέρνηση για το λάθος μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση και να ξεπλύνουμε τις ευθύνες τους.
Αυτό το νέο 4ο μνημόνιο στην ούγια γράφει Τσίπρας-Καμμένος!
-Ποια θα είναι τα περιθώρια ευελιξίας για μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, όταν εσείς οι ίδιοι σημειώνεται με έμφαση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το 2019; Τι περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων θα έχετε;
Ασφαλώς, η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να υποσχεθεί ότι θα καταργήσει το 4ο μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Από την άλλη, η συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να τη βελτιώσει ή μπορεί και να την κάνει χειρότερη. Για παράδειγμα, η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο, διότι είχε μια καλή κυβέρνηση με μια καλή πολιτική. Αντίθετα το ’15 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε ένα μνημόνιο -με δική μας στήριξη για να μην καταστραφεί η χώρα- με θεωρητική έξοδο το ’18 και τώρα, λόγω των σφαλμάτων και των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, τώρα ψήφισε και ένα 4ο μνημόνιο.
Η απάντηση της ΝΔ σ΄αυτή την κατάσταση θα είναι ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ. στην δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ,. που θα βρίσκεται πέρα από το μνημόνιο. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε γρήγορα για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί και αποφασισμένοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.