Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η πραγματικότητα εκδικείται την κυβέρνηση – συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”

15.1 carousel

«Είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν στην οικονομία με αυτή την κυβέρνηση», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης «Δεν μπορούν να γίνουν μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση γι’ αυτό και η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται», τονίζει σε συνέντευξη του στον Ε.Τ. Επισημαίνει πως η κυβέρνηση «κατάπιε τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων και δίνει μάχη οπισθοφυλακής», και σημειώνει ότι «τη νοιάζουν πολύ λιγότερο οι συνταξιούχοι και οι φορολογούμενοι απ ό,τι οι κομματικοί πυρήνες». «Δεν σκοπεύουμε με τη στάση μας να ξεπλύνουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει και καταγγέλλει ότι οδηγούμαστε «από τη μικρή ΔΕΗ του 14 στη μισή ΔΕΗ του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σχολιάζει πως «η κυβέρνηση αγαπάει την εξουσία αλλά δεν θα αντέξει για πολύ καθώς την εκδικείται η πραγματικότητα».

 

,

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

—Τι εννοείτε, κύριε Χατζηδάκη, όταν λέτε πως η κυβέρνηση δίνει λάθος μάχες στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της. Αυτό κάνει και τώρα! Θα μπορούσε να ανταλλάξει την απελευθέρωση της ενέργειας με ένα ελαφρύτερο πακέτο για το αφορολόγητο και της συντάξεις. Δεν το κάνει όμως! Κατάπιε τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και δίνει μάχη οπισθοφυλακής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να χαϊδέψει τα αυτιά του κομματικού ακροατηρίου της. Την νοιάζουν πολύ λιγότερο οι συνταξιούχοι και φορολογούμενοι απ΄ ότι οι κομματικοί πυρήνες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δείτε τι γίνεται με την ενέργεια: ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η., από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Από τη «μικρή ΔΕΗ» του ’14 στη «μισή ΔΕΗ» του ΣΥΡΙΖΑ, τσάμπα και χωρίς κανένα όφελος για το δημόσιο!

Τώρα δίνουν μάχη για να υπερασπιστούν αυτή την ανοησία. Παρόλο που γνωρίζουν ότι αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις για να βάλει η ΔΕΗ χρήματα στα ταμεία της σε λίγο δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσουν μισθούς. Παρόλο που είναι πρόδηλο πλέον ότι το μοντέλο που έχουμε σήμερα απαξιώνει πλήρως την ΔΕΗ και τελικά εξυπηρετεί μόνο τους ανταγωνιστές της.

—Προϋποθέσεις για ολοκλήρωσης, έστω και με τόση καθυστέρηση, της αξιολόγησης διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες ή εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί η ίδια διαπραγματευτική τακτική;

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει το τέλος της αξιολόγησης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, μαδώντας τη μαργαρίτα (κλείνει δεν κλείνει η αξιολόγηση). Τώρα βρισκόμαστε στον Απρίλιο και πλέον η ζημιά συνέπειες της καθυστέρησης γίνεται ορατή σε όλους, Ο ουρανός έχει γκριζάρει, επέστρεψε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, έχουμε ξανά εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία βυθίζεται ξανά στην ύφεση και οι προβλέψεις για την πορεία της μέσα στο ’17 ήδη αναθεωρούνται προς το χειρότερο κ.ο.κ

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα που συζητούνται τώρα για τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων δεν υπήρχαν στο 3ο μνημόνιο!! Προέκυψαν στην συνέχεια, διότι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα στην οικονομία με βάση τις προβλέψεις. Και διότι πληρώνουμε το κόστος της αναξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά έχουν δύο υπογραφές: Τσίπρας- Καμμένος.

—Εάν υπάρξει συμφωνία τον Απρίλιο μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην οικονομία; Και τι απαντάτε σε όσους διερωτώνται “εάν υπάρξει συμφωνία και αρθεί η αβεβαιότητα, γιατί να γίνουν εκλογές”, όπως ζητά η ΝΔ; 

Η τελευταία διετία εκείνο που πρωτίστως έδειξε είναι το αδιέξοδο της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και τελικά δεν μπορούν να μας βγάλουν από τα μνημόνια.

Είτε, λοιπόν, κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν στην οικονομία με αυτή την κυβέρνηση. Δεν μπορούν να γίνουν μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση! Γι΄ αυτό η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται.

Όσο, ωστόσο, η οικονομία παραμένει σ’ αυτή την κατάσταση οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές. Η κυβέρνηση αγαπάει την εξουσία, αλλά δεν θα αντέξει για πολύ! Την εκδικείται η πραγματικότητα. 

–Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα δεσμευθεί από την συμφωνία και ως επόμενη κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να την αλλάξει. Με ποια επιχειρήματα θα πείσετε τους εταίρους; Και εντέλει δεν υπάρχουν και δικές τους ευθύνες για το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται;     

Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι της κυβέρνησης! Και είχαμε προειδοποιήσει ότι πάμε σε τοίχο!!  Γι΄ αυτό  και η απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει τα μέτρα. Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι και δεν σκοπεύουμε με τη στάση μας να ξεπλύνουμε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις είναι δικά τους μέτρα.

Η ΝΔ το καλοκαίρι του 2015 ψήφισε το 3ο μνημόνιο για να μην βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και ευρώ. Από εκεί και πέρα, το μνημόνιο έθετε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά το μείγμα πολιτικής και τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.

Τώρα για τη ΝΔ και τους δανειστές:

Πρώτον, η ΝΔ ετοιμάζει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ. στην δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ,. που βρίσκεται πέρα από το μνημόνιο. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμόσουμε γρήγορα για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί και αποφασισμένοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.

Δεύτερον, συνολικότερα η ΝΔ ως κυβέρνηση φιλοδοξεί να εφαρμόσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και τους οδήγησαν εκτός μνημονίου μέσα σε 3 χρόνια. Αφού λοιπόν τα «βρήκαν» μ’ αυτές τις χώρες, γιατί όχι μ’ εμάς;

Μετάβαση στο περιεχόμενο