Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η συνταγματική αναθεώρηση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σαπουνόφουσκα – συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”

«H Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια συνταγματική επιθεώρηση με την έννοια της κωμωδίας.  Θα λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα αναδεικνύοντας τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης»,  σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Σχετικά με τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς από την αλβανική αστυνομία τονίζει ότι «απαιτείται μια συγνώμη από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό και μια καθαρή διαδικασία για τη νεκροψία και την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σ’ αυτό το τραγικό γεγονός».

Διευκρίνισε ότι «ο Αλβανός πρωθυπουργός αντιμετώπισε τον συμπατριώτη μας που σκοτώθηκε από την αλβανική αστυνομία περίπου σαν ένα κτήνος. Λυπάμαι που το λέω.  Και αυτό δεν πληγώνει μόνο κάθε Έλληνα, αλλά κάθε άνθρωπο που έχει στοιχειώδη ευαισθησία για τη ζωή και την κοινωνική συμβίωση».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«Βραδυνή της Κυριακής»

Και η κυβέρνηση και η  Νέα Δημοκρατία  κρίνουν ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί  λοιπόν δεν δεν εξασφαλίζεται η απαιτούμενη συναίνεση;

Σε  συνταγματική αναθεώρηση θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας τορπίλισε την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Υπάρχει η δήλωσή του στη Βουλή ότι δεν θα συμπράξει στην συνταγματική αναθεώρηση τότε, γιατί ήθελε να πέσει η κυβέρνηση.  Επομένως, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ακραία ανευθυνότητα σε σχέση με το Σύνταγμα ήδη καταγεγραμμένη από το 2014.

Η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της παρούσης συνταγματικής αναθεωρήσεως δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πρακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να συμπράξει σε μια συνταγματική επιθεώρηση με την έννοια της κωμωδίας. Θα λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, αναδεικνύοντας τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης.

Ποία είναι η θέση της ΝΔ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τότε που εκλέχθηκε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2016 είναι προτείνει μια απολύτως έντιμη και διαφανή διαδικασία: επειδή υπάρχει ειδική διαδικασία αναθεώρησης  – που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στις μία από τις δύο ψηφοφορίες που απαιτούνται για την έγκριση των αναθεωρητέων διατάξεων – προτείναμε να προσδιορίσουμε από κοινού τα δύο κόμματα τις αναθεωρητέες διατάξεις. Να ενταχθούν δηλαδή και οι δικές μας και οι δικές τους προτάσεις στις αναθεωρητέες διατάξεις και αφού μεσολαβήσουν οι εκλογές και ψηφίσει ο λαός, η συνταγματική αναθεώρηση να πάρει την κατεύθυνση που θα θέλει το κόμμα που θα κερδίσει την εντολή του λαού. Αν κερδίσει ο κ. Τσίπρας θα δώσει την κατεύθυνση που θέλει. Αν κερδίσουμε εμείς θα δώσουμε τη δική μας κατεύθυνση στην συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτή είναι η δική μας πρόταση, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν θέλει τη συνεννόηση και φοβάται τη βούληση του ελληνικού λαού στις εκλογές.

Για τη σχέση Κράτους-  Εκκλησίας, το άρθρο το οποίο θέλει να αναθεωρήσει η κυβέρνηση,ποια είναι η θέση της ΝΔ;

Ασφαλώς οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας επιδέχονται εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Δεν χρειάζεται όμως αναθεώρηση του Συντάγματος για να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές. Αρκεί η ψήφιση τυπικών νόμων.

Βεβαίως το θέμα αυτό ήταν φετίχ του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ούτε προχώρησε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα ούτε κατάλαβε κανείς την πολύ μπερδεμένη πρόταση του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης.

Και στο θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας κάνει μία ακόμα μεγαλοπρεπή κυβίστηση.

Ποια άλλα θεωρείτε αγκάθια για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Είναι προφανές ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συμπέσουν στις απόψεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπάρχουν θέματα όπως λ.χ. τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή ο εκλογικός νόμος που έχουμε τεράστιες διαφορές.

Θα επαναλάβω όμως ότι η συνταγματική αναθεώρηση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σαπουνόφουσκα αν δεν συμφωνήσουμε – Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – στον από κοινού προσδιορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, δίνονταν τον λαό τη δυνατότητα της τελικής επιλογής. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε 10 χρόνια για να ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης.

Το υπογραμμίζω διότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε γελοία επιχειρήματα για να αντικρούσει την πρότασή μας. Προχθές για παράδειγμα βγήκε το Μέγαρο Μαξίμου και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν δεν θέλει τη συνταγματική αναθεώρηση για να μην αλλάξει το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών.

Είναι πραγματικά φαιδρό να λέγεται κάτι τέτοιο. Είναι αστείο! Διότι πλέον η προστασία του νόμου για την ευθύνη υπουργών αφορά κατά βάση τους υπουργούς της τελευταίας κυβέρνησης, δηλαδή τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ!! Με άλλα λόγια, αν εκλεγούμε εμείς θα έχουμε πρεμούρα για να μην αλλάξει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για να παραγραφούν τα τυχόν αδικήματα υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ντροπή και να λέγεται! Κωμικοτραγικό!

Η δολοφονία του έλληνα ομογενούς από τις αλβανικές αρχές θεωρείται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σας ανησυχεί;

Ό,τι και αν συνέβη. κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αυτός που σκοτώθηκε, πέραν το ότι ήταν Έλληνας και σκοτώθηκε τη μέρα της εθνικής επετείου, ήταν άνθρωπός και είχε μάνα και πατέρα.

Το ξέχασε νομίζω ένα κομμάτι του Τύπου στην Ελλάδα, ιδίως την πρώτη μέρα, που άρχισε να βάζει το ιδεολογικό πάνω από το εθνικό και το ανθρώπινο. Και βεβαίως το ξέχασε σίγουρα ο Αλβανός πρωθυπουργός που αντιμετώπισε τον συμπατριώτη μας, που σκοτώθηκε από την αλβανική αστυνομία, περίπου σαν ένα κτήνος.  Λυπάμαι που το λέω. Και αυτό δεν πληγώνει μόνο κάθε Έλληνα, αλλά κάθε άνθρωπο που έχει στοιχειώδη ευαισθησία για τη ζωή και την κοινωνική συμβίωση.

Απαιτείται μια συγνώμη από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό και μια καθαρή διαδικασία για τη νεκροψία και την αναζήτηση των  αιτιών που οδήγησαν σ’ αυτό το τραγικό γεγονός.

Με την Αλβανία πρέπει να συμβιώσουμε ειρηνικά. Αλλά η Αλβανία να μην ξεχνάει εφόσον διακηρύσσει ότι είναι κράτος δικαίου πρέπει και να τηρεί αυτά που διακηρύσσει. Να μην ξεχνάει ότι υπάρχει μια ελληνική μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο και η μειονότητα αυτή πρέπει να είναι γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον να μην ξεχνάει ότι επειδή θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική ότι αυτή η προοπτική περνάει από την Ελλάδα.

Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι οι Αλβανοί θα σταθούν μακριά από μια ακραία προσέγγιση σαν κι αυτή που δυστυχώς υιοθέτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους.

Η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές  θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συμφωνείτε ότι για αυτό μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές;

Αν η οικονομία μας ήταν πράγματι ισχυρή, όπως πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυρία με τα ιταλικά ομόλογα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την έξοδό μας στις αγορές.  Η αλήθεια όμως είναι πώς οι δανειστές και η κυβέρνηση είχαν προεξοφλήσει αυτή την αδυναμία μας πριν την κρίση με τα ιταλικά ομόλογα, με το λεγόμενο «μαξιλαράκι ρευστότητας».

Ξέρετε, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό. Διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών και επιπλέον λειτουργεί η ίδια ως βαρίδι για την οικονομία.

Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, τα επιτόκια με τα οποία θα μπορούσε να δανειστεί το δημόσιο είναι εξαιρετικά ψηλά, οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση και οι επενδύσεις βρίσκονται στο 1/3 του 2007!

Το «κλειδί», επομένως, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στη χώρα είναι η πολιτική αλλαγή. Να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Που θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και εισφορές και λιγότερες δαπάνες. Και που θα προχωρήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, την παιδία, την υγεία κλπ.

Κάθε μέρα που μένει αυτή η κυβέρνηση είναι ζημιά για την Ελλάδα!

Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται, σχέδιο νόμου στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα το ψηφίσετε;

Είμαστε σαφώς υπέρ της μείωσης των εισφορών.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει εξαγγείλει  εδώ και  πολύ καιρό.

Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τη μείωση φόρων και εισφορών στον πανικό του μπροστά στην επερχόμενη εκλογική ήττα του. Η διαφορά λοιπόν είναι ότι για τη ΝΔ η μείωση της φορολογίας αποτελεί στρατηγική επιλογή και συστατικό στοιχείο της πολιτικής της, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τυχοδιωκτική και συγκυριακή επιλογή, μήπως ψαρέψει στα θολά νερά ορισμένους ψήφους.

Τι θα φέρει η κυβέρνηση αυτή την ώρα δεν το ξέρουμε. Όταν θα έρθει θα τοποθετηθούμε λεπτομερειακά.

Γιατί η Ν.Δ. ζητά εκλογές πριν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών;

Διότι για μας είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τη συναίνεση του λαού σ’ αυτή τη συμφωνία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με την υπογραφή Τσίπρα-Κοτζιά παραδίδουμε στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία», τη  «μακεδονική» γλώσσα  και τη «μακεδονική»  εθνικότητα.

Είναι επιβεβλημένο λοιπόν να μιλήσει πρώτα ο λαός.

Η κυβέρνηση εκπέμπει αισιοδοξία ότι μπορεί να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και χωρίς τον κ. Καμμένο. Το θεωρείτε εφικτό;

Όποιες πολιτικές μανούβρες και δοσοληψίες και αν κάνει ο κ.Τσίπρας, δεν αλλάζει η ουσία του θέματος. Ούτε η αρνητική στάση που έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πώς σχολιάζετε όλα  όσα λέει ο κ. Κοτζιάς μετά την παραίτησή του από το Υπουργείο Εξωτερικών;

Ο κ. Κοτζιάς στρέφεται εναντίον του κ. Καμμένου, ο κ. Καμμένος εναντίον του κ. Κοτζιά και στη μέση ο κ. Σόρος. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε γίνει πολιτικός σεισμός και θα είχε παρέμβει η δικαιοσύνη. Εδώ ο κ. Τσίπρας κάνει τον τροχονόμο στις αλληλοκατηγορίες για ύποπτες κινήσεις και διαφθορά!  

Θα ήθελα επίσης ένα πολιτικο σχόλιο για τα εξης πρόσωπα:

Δημητρης Τζανακόπουλος:  Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολη η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά θα περίμενα μεγαλύτερη μετριοπάθεια και φιλαλήθεια.

Νίκος Παππάς: Μετέτρεψε την ΕΡΤ σε παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έρχονται οι καταγγελίες για σκάνδαλα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος:  Δεν μας είπε ακόμα πιο είναι το πογκρόμ συλλήψεων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ειλικρινά δεν περίμενα να αθωώνει έμμεσα την Χρυσή

Μετάβαση στο περιεχόμενο