Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Η τιμωρία του Τσίπρα στις εκλογές θα είναι ηχηρή – συνέντευξη στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν δύο επιλογές για να χάσουν τις εκλογές: είτε να χάσουν αξιοπρεπώς είτε να χάσουν αναξιοπρεπώς. Φαίνεται ότι έχουν επιλέξει να χάσουν αναξιοπρεπώς. Για αυτό εκτοξεύουν λάσπη στον ανεμιστήρα, επιδίδονται σε ασύστολα ψεύδη και τάζουν στους πάντες τα πάντα», τονίζει, στη συνέντευξή του στο «Κ», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε τα δύο προηγούμενα χρόνια. «Αυτά που θα πει θα είναι αυτά που έχουν πραγματική αξία, διότι μεταφράζονται σε ανάπτυξη, δουλειές και πρόσθετο εισόδημα για όλους, Όχι μια λίστα με παροχές και διορισμούς. Ο κόσμος χόρτασε με τα κόλπα του κ. Τσίπρα, τώρα θέλει να ακούσει την αλήθεια», σημειώνει.

-Κύριε Χατζηδάκη, θα ξεκινούσα τις ερωτήσεις μου από το μέτωπο της οικονομίας και της ΔΕΘ, αλλά οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μάς πρόλαβαν. Θα ήθελα, λοιπόν, ένα σχόλιό σας για τη μήνυση που κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης εναντίον της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, ζητώντας μάλιστα τη σύλληψή της…

Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1974! Να ζητάει, δηλαδή, ένας εκδότης – δημοσιογράφος τη σύλληψη εκπροσώπου κόμματος για μια δήλωση.  Διότι είναι άλλο πράγμα να προσφεύγεις στη δικαιοσύνη – είναι δικαίωμα του κ. Βαξεβάνη αν θεωρεί ότι θίγεται να ζητάει το δίκιο του – και άλλο να ζητάς την σύλληψη κάποιου με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Εδώ  ο κ. Βαξεβάνης στην πραγματικότητα κάνει κατάχρηση μιας δυνατότητας που του δίνει ο νόμος προκειμένου να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τη Σοφία Ζαχαράκη.

Εγώ όμως δεν στέκομαι στον κ. Βαξεβάνη.  Προσωπικά με εξέπληξε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι έκαναν τον Πόντιο Πιλάτο. Δεν βρήκαν να πουν μία λέξη για να καταδικάσουν αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική.

Αναρωτιέμαι όμως:  αν γινόταν η σύλληψη του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από αίτημα ενός δημοσιογράφου που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα έλεγαν; Ότι είναι 2 ιδιώτες που τσακώνονται;

-Βολές εκατέρωθεν. Αλληλοκατηγορίες. Με τελευταία αφορμή το ζήτημα Φλώρου. Το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ ότι βρίσκεται πίσω από σκάνδαλα. Εσείς, πάλι, κατηγορείτε την κυβέρνηση για κατευθυνόμενες επιθέσεις λάσπης που πληθαίνουν. Αναρωτιέμαι… Σε μία χρονιά με τέσσερις κάλπες στον ορίζοντα, μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης θα οδηγηθούμε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν δύο επιλογές για να χάσουν τις εκλογές: είτε να χάσουν αξιοπρεπώς είτε να χάσουν αναξιοπρεπώς.

Φαίνεται ότι έχουν επιλέξει να χάσουν αναξιοπρεπώς. Γι’ αυτό εκτοξεύουν λάσπη στον ανεμιστήρα, επιδίδονται σε ασύστολα ψεύδη και τάζουν στους πάντες τα πάντα.

Είναι προφανές ότι βρίσκονται σε πανικό και είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο και κάθε κόλπο  για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως, ο λαός τους έχει καταλάβει και όλα αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.  Ο κ. Τσίπρας εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί με διάφορά μέσα – διεθνείς συναντήσεις,  κοινωνικό επίδομα,  paradise papers. Novartis,  Σκοπιανό – να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα, αλλά όσο περνάει ο καιρός η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται.

Εν πάση περιπτώσει, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να χορέψει τον χορό του διχασμού που σέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ασφαλώς θα απαντάμε στις επιθέσεις, αλλά κυρίως θα κοιτάξουμε το σήμερα και το αύριο.

-Παραμένοντας σε τόνο πολιτικό, πως σχολιάζετε τον τελευταίο ανασχηματισμό του κ. Τσίπρα; Θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσει όχημα για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης; Και κάτι ακόμα… Πώς κρίνετε τα ανοίγματα του πρωθυπουργού προς την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά;

Ο ανασχηματισμός ήταν άλλη μία κίνηση του κ. Τσίπρα  που δεν συγκίνησε κανέναν και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Κανέναν Έλληνας ή Ελληνίδα δεν πιστεύει ότι μετά τον ανασχηματισμό θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά του. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα αρχίσει να τα φέρνει καλύτερα βόλτα και ότι θα υπάρξει προοπτική στη μέση ελληνική οικογένεια λόγω των νέων υπουργών που μπήκαν.

Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου είναι μια από τα ίδια. Δηλαδή μια κυβέρνηση που έχει κάνει το ψέμα επάγγελμα. Μια κυβέρνηση που έκανε την Ελλάδα Νο 1 στη φορολογία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κυβέρνηση που κάνει κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους.

Όσο για τα περίφημα ανοίγματα του κ. Τσίπρα ασφαλώς ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκιών: 2-3 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον πάγκο και μια διαγεγραμμένη  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει νομίζω καλύτερη απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πολιτική απομόνωση, σε πολιτική καραντίνα.   Κανένας σοβαρός από το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν επενδύει επάνω τους.

-Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, πότε βλέπετε εκλογές; Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να κρατάει, παρά τις όποιες εσωτερικές διαμάχες…

Η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι προσπαθεί με κάθε μέσο να κερδίσει χρόνο.  Όμως μικρή σημασία έχει πλέον.

Σε λίγους ή περισσότερους μήνες οι εκλογές θα γίνουν και τότε η τιμωρία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ ηχηρή.

-Στο μέτωπο της ΔΕΘ, οι πληροφορίες φέρνουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να παρουσιάσει ένα μεγάλο πακέτο παροχών. Όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών…

Από το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»  μέχρι τις μέρες μας ο κ. Τσίπρας έχει μοιράζει χιλιάδες υποσχέσεις. Και αν δεν δίστασε να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα πριν γίνει πρωθυπουργός ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα υποσχεθεί τώρα που φεύγει.

Τώρα θα υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός. Και ας ήρθαν πάλι, αυτές τις μέρες,  τα γνωστά ενημερωτικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις είναι αυξημένος  και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές (Καλλιθέα, Δυτική Αττική κλπ).

Τώρα θα υποσχεθεί ότι θα μειώσει και τους υπόλοιπους φόρους. Και ας είναι η κυβέρνησή του που εφήρμοσε μια πολιτική ξέφρενης υπερφορολόγησης που έφερε την Ελλάδα 1η στην φορολογία μεταξύ όλων  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης τώρα ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί μείωση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αφού ο νόμος Κατρούγκαλου το τερμάτισε, οδηγώντας στην εξουθένωση  και την απελπισία χιλιάδες την εξοντώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αφού μείωσαν τις συντάξεις 22 φορές ( ΕΚΑΣ, Επικουρικές κλπ).

Βεβαίως κάποιες από αυτές τις εξαγγελίες τις είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προηγούμενες ΔΕΘ. Τότε έβγαζαν ανακοινώσεις εναντίον του και αμφισβητούσαν ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Τώρα τις υιοθετούν και πλειοδοτούν σ’ αυτές, διότι είναι ικανοί να υποστηρίξουν τα πάντα και τα αντίθετά τους για μια χούφτα ψήφους.

Όμως πλέον τον κ. Τσίπρα δεν τον ακούει κανένας και δεν τον πιστεύει κανένας.  Γι΄αυτό αυτή η ΔΕΘ θα είναι η τελευταία στην οποία πηγαίνει ως πρωθυπουργός.

-Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει ότι δε θα ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στο δρόμο των ανεύθυνων υποσχέσεων. Τι έχουμε να περιμένουμε στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ; Σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η παρέμβασή του όσον αφορά στην οικονομία και στην καθημερινότητα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε τα 2 προηγούμενα χρόνια. Θα είναι υπεύθυνος, μετρημένος και απόλυτα τεκμηριωμένος, Θα πει λίγα για να τα κάνει όλα!

Η ομιλία του ασφαλώς θα εξειδικεύει περαιτέρω το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις που συνιστά το μείγμα της δικιάς μας πολιτικής.

Όλα αυτά αποτελούν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εγκεκριμένο στον πυρήνα του από το 11ο Συνέδριο της ΝΔ,  και είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα.

Αυτά λοιπόν που θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτά που έχουν πραγματική αξία,  διότι μεταφράζονται σε ανάπτυξη, δουλειές και πρόσθετο εισόδημα για όλους, Όχι μια λίστα με παροχές και διορισμούς.

Ο κόσμος χόρτασε με τα κόλπα του κ. Τσίπρα, τώρα θέλει να ακούσει την αλήθεια.

-Η μείωση των υψηλών πλεονασμάτων παραμένει κομβικό αφήγημα. Οι εταίροι μας θα πειστούν, για να ανάψουν το πράσινο φως;

Η μείωση των υψηλών πλεονασμάτων είναι  στρατηγικός στόχος της πολιτικής μας. Για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει μεγαλύτερη ανάσα στην οικονομία .

Για να πείσουμε τους δανειστές για τον στόχο αυτό σχεδιάζουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία κλπ το οποίο θα το εφαρμόσουμε αμέσως, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας. Ουσιαστικά  πρόκειται για καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, για πολιτικές που εφήρμοσαν με επιτυχία η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος και βγήκαν από τα μνημόνια μόλις σε 3 χρόνια.

Πρώτα, λοιπόν, θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και μετά θα διεκδικήσουμε, με μεγαλύτερη αξιοπιστία, την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

-Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θεωρείτε ότι δικαίωσαν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας; 

Δυστυχώς ναι! Είπαμε εξ’ αρχής ότι η πολιτική Τσίπρα – Κοτζιά στο Σκοπιανό βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα διότι παραδίδει στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία», τη  «μακεδονική» γλώσσα  και τη «μακεδονική»  εθνικότητα.

Πριν λίγες μέρες τα WikiLeaks δημοσίευσαν έγγραφο αμερικάνου διπλωμάτη που αποδεικνύει ότι η τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί πλήρως όσα διεκδικούσαν τα Σκόπια εδώ και μία δεκαετία, από το 2008. Και μάλιστα έσπευσε ο κ. Ζάεφ να πανηγυρίσει για την αποκάλυψη των WikiLeaks και να δηλώσει ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ψηφίσουν οι Σκοπιανοί «ναι» στο δημοψήφισμα.

Δεν νομίζω λοιπόν ότι χρειάζονται περισσότερα λόγια. Όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί. Μόνο ο κ. Καμμένος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει για να παραμείνει μερικούς μήνες ακόμα στην εξουσία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο