Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα λίγα λεπτά που, όπως όλοι, έχω στη διάθεση μου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά καλά και κακά νέα σε σχέση με την αναθεώρηση Συντάγματος.
Ξεκινάω από τα καλά νέα. Έχουμε και τέτοια ευτυχώς. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε και συμπίπτουμε σε επτά διατάξεις τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι οποίες θα πάρουν πάνω από 180 ψήφους όπως φαίνεται στη μεθαυριανή ψηφοφορία.
Μεταξύ αυτών των διατάξεων είναι διατάξεις για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών που επιτέλους αλλάζει με διακομματική συναίνεση, είναι οι διατάξεις για τις ασυλίες των Βουλευτών και είναι και η διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ξέρετε ότι στο παρελθόν η διάταξη αυτή έχει γίνει αφορμή για να έχουμε κυβερνητική αστάθεια. Την κυβερνητική αστάθεια καθόλου δεν τη χρειαζόμαστε σε αυτήν τη φάση στη χώρα. Η χώρα μετά από δέκα χρόνια κρίσης πρέπει να έχει κυβερνήσεις ισχυρές, οι οποίες να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τον λαό. Επομένως, είναι σημαντικό ότι ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και μη συμπίπτοντας απολύτως στο περιεχόμενο έχουμε την κοινή φιλοσοφία οι περισσότεροι ότι πρέπει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρ
Επομένως, θεωρώ πως αυτό είναι και μία θετική είδηση για τη χώρα μας ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί θα έχει μία καθαρή εντολή και μία καθαρή τετραετία. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο πολιτικό σύστημα συνολικά της χώρας, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει νέα πολιτική κυβίστηση ξεφεύγοντας από τη θέση την οποία επί τόσους διαφήμισε. Αυτά είναι τα καλά.
Από κει και πέρα, υπάρχουν και τα αρνητικά. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά. Θα μπορούσα να αναφερθώ στη δημαγωγική προσέγγιση για τις κοινωνικές διατάξεις. Άκουσα και σήμερα τοποθετήσεις διαφόρων συναδέλφων. Είναι αυτό που εμείς λέμε το Σύνταγμα της ευτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, διάφορες διατάξεις να είμαστε όλοι πλούσιοι και υγιείς και όχι πτωχοί και ασθενείς. Αυτά φυσικά δεν τα θεωρώ σοβαρά. Το Σύνταγμά μας αποδείξαμε και στην Επιτροπή ότι παρέχει επαρκέστατες εγγυήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα.
Επίσης, αρνητικό είναι -δεν κατάλαβα το γιατί- πως δεν υιοθετείτε τον κανόνα ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, δηλαδή το Σύνταγμα να προβλέπει όπως γίνεται σε πολλά Συντάγματα μεγάλων και μικρότερων Ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι της Γερμανίας και της Γαλλίας, ότι όσα εισπράττουμε τόσα θα ξοδεύουμε, να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος.
Αυτό έτσι κι αλλιώς το προβλέπει ο ν.4072/14 που δεν τον καταργήσατε.
Όμως, όταν σας λέμε εμείς αυτά που μόλις σας είπα, θεωρείτε ότι είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Αποφασίστε με ποια πλευρά της πολιτικής είστε. Και εν πάση περιπτώσει, ξέρετε πολύ καλά ότι την ώρα που αρνείστε αυτήν την πρότασή μας για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία, για να μην ξαναπάει η χώρα σε χρεοκοπία, έχετε πάει στο άλλο άκρο και έχετε συμφωνήσει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με το 2060, για σαράντα ένα χρόνια ακόμα. Πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ πέρα δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας.
Θέλω να κλείσω, όμως, δίνοντας έμφαση στο θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει όλα τα τελευταία χρόνια στη χώρα, στο θέμα των ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. Κυρίες και κύριοι, εάν κανείς δεν δει τη διεθνή πραγματικότητα, μπορεί να προσχωρήσει στην αντίληψη καλόπιστα ότι η Αριστερά λέει
Δείτε, όμως, έχω εδώ μπροστά μου μία μελέτη της UNESCO του 2009 για την εκπαίδευση παγκοσμίως, η οποία αναφέρεται στα μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και η οποία στη σελίδα 8 λέει κοντολογίς -θα την καταθέσω στα Πρακτικά- ότι μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη το 2009 απαγόρευαν, όπως απαγορεύουμε εμείς, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ποιες χώρες; Η
Μέχρι το 2009 είχαμε τρεις χώρες που μας κάνανε παρέα στο συγκεκριμένο θέμα. Τι συνέβη από κει και πέρα; Από κει και πέρα το 2011 στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Βόρειο Κορέα. Θα τα καταθέσω και αυτά στα Πρακτικά.
Κατόπιν έψαξα, είχα την περιέργεια να δω τι έγινε στο Μπουτάν. Το ίντερνετ βοηθάει. Το 2013, λοιπόν, το Μπουτάν, το ορεινό αυτό κράτος πάνω από την Ινδία, έχει βγάλει εδώ μία διαφήμιση που λέει: «Έχουμε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ελάτε να σπουδάσετε στο Μπουτάν». Εμείς, βεβαίως,
Και μετά, έχουμε και την Κούβα που επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός. Και εδώ βρήκα στις 18 Δεκεμβρίου του 2017, υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου εκεί στην Αβάνα στο Hotel Nacional de Cu
Εάν δεν σας πείθει αυτό, επειδή τελευταία υπεραμύνεστε του Μαδ
Λοιπόν, όλα αυτά τώρα τα είπα, για να απευθυνθώ στη συνείδησή σας.Θέλετε να εμείνετε δογματικά στη γραμμή του Μαξίμου «Όχι, δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια»; Θέλετε να κάνετε τι;
Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας, τα νέα παιδιά απογοητεύονται, οιοικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και δίνουν συνάλλαγμα,Έλληνες καθηγητές είναι στην Αγγλία, στην Αμερική, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μας ευγνωμονούν αν αλλάξουμε τη διάταξη αυτή.
Και θέλω να σας μιλήσω με συναινετικό πνεύμα. Δεν θέλετε την διάταξη της Νέας Δημοκρατίας; Δεν την θέλετε. Π
Δείτε το φιλικό σας κύκλο, δείτε τα παιδιά σας, δείτε τις οικογένειές σας,τους φίλους σας. Αφήστε στην άκρη τα δόγματα σας, αφήστε στην άκρη το Μαξίμου και τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των νέων παιδιών.
Εάν το κάνετε, θα σας ευγνωμονεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Έχετε καιρό να το σκεφτείτε μέχρι την Πέμπτη. Σας παρακαλώ και πάλι σκεφτείτε το.