Η έξοδος από την κρίση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ξέρουμε τι πρέπει να γίνει - χαιρετισμός στην 17η Prodexpo

IMG 0428 2 640x358"Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση δεν είναι εύκολή υπόθεση, αλλά ξέρουμε τι πρέπει να γίνει", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του στην 17η Prodexpo. "Αν προχωρήσουμε αποφασιστικά είμαι βέβαιος πως η οικονομία μας θα μπει άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κλάδος της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας θα αποτελέσει, φυσικά, κινητήριο δύναμη σε αυτή την προσπάθεια, και η στήριξή του είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα".

Χαιρετισμός Κωστή Χατζηδάκη στην 17η Prodexpo

 

  • Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της φετινής Prodexpoκαι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για μια τόσο σημαντική αγορά η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας και συνδέεται άμεσα με τους περισσότερους κλάδους της.
  • Φυσικά δεν περιμένατε από εμένα να σας μιλήσω για το πόσο έχει πληγεί από την κρίση ο κλάδος της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.
  • Αυτό που θα ήθελα, όμως, να κάνω –όσο μου επιτρέπει ένας σύντομος χαιρετισμός-, θα ήταν να μιλήσω για τις προϋποθέσεις ανάκαμψής του.

o   Αρχικά είναι σημαντικό να μπει τέλος στην υπερφορολόγηση που πνίγει την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ τις κοστολογημένες παρεμβάσεις που αποτελούν προτεραιότητά μας και συμπεριλαμβάνουν:

§  μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο).

§  περιορισμό του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο χρόνια (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).

§  και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

o   Επίσης σημαντική προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. Και αυτό συνδέεται άμεσα με την δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

§  Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη παρουσιάσει κάποιες πρώτες προτάσεις για κίνητρα και κυρώσεις σε τράπεζες και αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

§  Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε ένα λεπτομερές πλέγμα παρεμβάσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

§  Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια λύση που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και θα προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες, όντας παράλληλα δίκαιη για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.  Χωρίς να επιβραβεύει, δηλαδή, τους κακοπληρωτές και να νοθεύει τον ανταγωνισμό.

o   Μεγάλες προοπτικές προσφέρει επίσης το άνοιγμα στη διεθνή silver economy, δηλαδή την αγορά των συνταξιούχων. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το πετυχημένο παράδειγμα χωρών όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους άλλων χωρών της ΕΕ προκειμένου να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στην Ελλάδα και να αγοράσουν κατοικίες εδώ, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων.

o   Ιδιαίτερη έμφαση οφείλει να δοθεί επίσης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

§  Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επένδυση μεγάλης εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στον Πειραιά, η οποία συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση του λιμανιού που πυροδότησε η παραχώρηση του ΟΛΠ.

§  Με δεδομένα τα μεγάλα οφέλη που δημιουργούν τέτοιες συμφωνίες, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι  η κυβέρνηση έκανε επί δύο χρόνια άμυνα οπισθοφυλακής σε πρότζεκτς όπως το Ελληνικό!

§  Να σημειώσω, όμως, πως το είδος της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που χρειαζόμαστε δεν είναι αυτό που θα καλύπτει απλά κάποιες απαιτήσεις των δανειστών, όπως έγινε με το υπερταμείο. Χρειαζόμαστε ένα δικό μας ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας. Με δικιά μας πρωτοβουλία, όχι ως αποτέλεσμα κηδεμονίας.

o   Απαιτείται, επίσης, σοβαρός σχεδιασμός και υλοποίηση σε επίπεδο μεγάλων έργων τα οποία προσελκύουν επενδύσεις,  ενισχύουν την απασχόληση και αναβαθμίζουν τις παραγωγικές δομές της χώρας, αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών.

§  Το 2013 έγινε μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση των έργων, την οποία προσπάθησε άκομψα να οικειοποιηθεί η σημερινή κυβέρνηση.

§  Όμως η αβεβαιότητα του 2015 και τα capital controls οδήγησαν σε νέες καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος για το δημόσιο. Έτσι, σήμερα φτάσαμε να γίνεται αγώνας δρόμος για να τελειώσουν οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να μην έχουμε απώλειες πόρων.

§  Παράλληλα, η κυβέρνηση άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση δημοσίων έργων, χωρίς να προχωρήσει στη θέσπιση του απαραίτητου δευτερογενούς δικαίου. Αποτέλεσμα είναι πως έχουν παγώσει δημόσια έργα που είχαν προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με τις δημοπρασίες να έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στις τοπικές οικονομίες, ενώ επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο να σημειώσω πως, δυστυχώς, στα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου παρατηρείται μεγάλη ολιγωρία. Ενδεικτικό είναι πως πριν έναν μήνα η απορρόφηση των τομεακών προγραμμάτων έφτανε σε ποσοστό μόλις 2,33%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα το ποσοστό ήταν 2,53%!

§  Ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη σχεδιασμού νέων έργων. Πλέον ολοκληρώνονται σταδιακά τα λεγόμενα μεταολυμπιακά έργα, δηλαδή αυτά που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2006-2009. Από εδώ και πέρα όμως τι γίνεται; Υπάρχουν μελέτες και σχεδιασμός σχετικά με την επόμενη γενιά έργων; Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, αφήνοντας στον αέρα τις ανάγκες της χώρας σε υποδομές για την επόμενη δεκαετία.

o   Άφησα τελευταία την προϋπόθεση που θεωρώ την πιο σημαντική για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Η εμπιστοσύνη αποτελεί τη βάση για να υπάρξουν νέες επενδύσεις. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει μια σοβαρή κυβέρνηση η οποία πιστεύει πραγματικά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα στην οποία η κυβέρνηση αποτελεί τη νούμερο ένα πηγή επενδυτικού ρίσκου!

 

  • Κυρίες και κύριοι, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση η έξοδος της χώρας από την κρίση.
  • Όμως γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να γίνει, και αν προχωρήσουμε αποφασιστικά είμαι βέβαιος πως η οικονομία μας θα μπει άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης.
  • Ο κλάδος της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας θα αποτελέσει, φυσικά, κινητήριο δύναμη σε αυτή την προσπάθεια, και η στήριξή του είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομία και τη χώρα γενικότερα.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, εκδηλώσεις όπως η σημερινή προσφέρουν πολύτιμο έργο, και θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία για τη συνέχεια του συνεδρίου.