"Ζητούνται 750 εκατ. ευρώ σε 45 ημέρες για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ" - Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

FB IMG 1565458510730

Ενεση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ το συντομότερο δυνατό χρειάζεται η ΔΕΗ για να κρατηθεί όρθια, όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Πρέπει να βρεθεί με διάφορους τρόπους» διευκρινίζει ο υπουργός, αναφορικά με τις πηγές άντλησης του ποσού, θέτοντας μάλιστα ως πρώτο κρίσιμο σταθμό για την αναστροφή των αρνητικών προοπτικών και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή. Μέχρι τότε, σε 45 ημέρες από σήμερα, θα πρέπει τα 750 εκατ. ευρώ να έχουν εξασφαλιστεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει τη χωρίς καθυστερήσεις ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και της διανομής της ΔΕΠΑ, την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.

 Κύριε υπουργέ, περιγράφετε επανειλημμένως με μελανά χρώματα την κατάσταση της ΔΕΗ. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία και δεδομένα που είδατε και έχετε ανησυχήσει;

 Έχω επιμείνει στην παρουσίαση των στοιχείων, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι το πρόβλημα ήταν στη φαντασία μας. Τα επαναλαμβάνω λοιπόν: Από 90 εκατ. κέρδη το 2014, η ΔΕΗ έφτασε να έχει 900 εκατ. ζημιές το 2018. Η μετοχή της στο Χρηματιστήριο έχασε το 83% της αξίας της σε 4 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε δύο ιδιωτικοποιήσεις λιγνιτικών μονάδων και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος επενδυτής. Και ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Υoung, είπε τον Απρίλιο στην έκθεσή της, ότι η βιωσιμότητα της εταιρείας, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι αμφίβολη στους επόμενους μήνες. Μου κάνει εντύπωση, ότι εκείνοι που οδήγησαν τη ΔΕΗ εδώ, κουνάνε το δάχτυλο σε εμάς, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Εκείνοι που απαξίωσαν τη ΔΕΗ, προσπαθούν να φορτώσουν την απαξίωση σε εμάς, όταν από τις ευρωεκλογές και μετά, αλλά και μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τη σωτηρία και την εξυγίανση της επιχείρησης από εμένα στη Βουλή πριν από 20 μέρες, η μετοχή της εταιρείας έχει ανέβει πάνω από 80%. Ποιος λοιπόν υπονομεύει;

 Έχετε διαμορφώσει εικόνα για ποιο είναι το μέγεθος της ρευστότητας που απαιτείται προκειμένου η δημόσια εταιρεία να επανέλθει μέχρι την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ;

 Βεβαίως. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, πέραν των μέτρων εξυγίανσης, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και στην οποία επιδιώκουμε να αποτυπωθεί η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου. Από την ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής, το ποσό που πρέπει να βρεθεί με διαφόρους τρόπους είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος σταθμός είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν θα κληθούμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας. Πέρα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων - ορισμένες από τις οποίες κοστίζουν ακριβότερα ανοιχτές, παρά αν τις κλείναμε και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζομένους - και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με το σχέδιο των 10 αξόνων που παρουσιάσαμε.

Ανακοινώσατε την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ποιο θα είναι το μέτρο ή τα μέτρα που θα τις αντικαταστήσει προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να αποκτήσουν και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πρόσβαση στις μονοπωλιακές πηγές ενέργειας της δημόσιας εταιρείας;

 Υπογραμμίζω, εκ νέου, ότι η ΔΕΗ έχει χάσει επί ΣΥΡΙΖΑ με τα ΝΟΜΕ και προς όφελος των ανταγωνιστών της, δηλαδή των μεγάλων συμφερόντων, περί τα 600 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή μας είναι να περάσουμε το ταχύτερο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, το λεγόμενο target model, την πολιτική δηλαδή της ΕΕ. Η απελευθέρωση όμως δεν μπορεί να ταυτιστεί σε καμία περίπτωση με τη συμφωνία τρόικας - ΣΥΡΙΖΑ, να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα, που πλήγωσε πολύ βαθιά την εταιρεία.

Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με δεδομένη την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού θα αλλάξει;

Είμαστε σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η ιδιωτικοποίηση αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση, και φυσικά με τη νέα διοίκηση της εταιρείας. Βασισμένοι και στις εισηγήσεις των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, θα καθορίσουμε τον οδικό χάρτη του νέου διαγωνισμού, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τους λόγους αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης που επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι μια ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Σημειώνω, ότι επιδιώκουμε να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τόσο της εμπορίας, όσο και των δικτύων. Ηταν προεκλογική θέση της Νέας Δημοκρατίας και για αυτό θα αλλάξουμε τον σχετικό νόμο και θα διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου ο διαγωνισμός να στεφθεί με επιτυχία.

 Στις αρμοδιότητές σας είναι και η κρατική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ. Υπάρχει λύση για τη διάσωσή της;

 Διερωτώμαι, αν μιλήσω για το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, θα θεωρηθεί ότι κινδυνολογώ και ότι πρέπει να σταματήσω να μιλάω, για να μη στενοχωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ; Ε, λοιπόν, είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα θέματα αυτά, ότι το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια είναι αλήθεια, εντάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τα χρέη της προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, θα είναι και εδώ η τοποθέτηση νέας διοίκησης. Σε συνεργασία με τη διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο έχω κάνει μια πρώτη συζήτηση, θα εξετάσουμε την προσφορότερη λύση για την εταιρεία και τους εργαζομένους. Με τους εργαζομένους, και όσους μπορεί να έχουν ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα συναντηθούμε, ώστε να κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις.