Δεκ 1

Έρχονται προγράμματα κατάρτισης για τους ανέργους στον κλάδο προσωπικού ασφαλείας - Συνάντηση με ΓΣΕΕ, ΟΜΥΠΑΕ και εκπροσώπους εταιρειών security

Η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για τους ανέργους στον κλάδο προσωπικού ασφαλείας (security) και οι όροι συμμετοχής των εταιρειών του κλάδου στους διαγωνισμούς του Δημοσίου ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδας (ΟΜΥΠΑΕ) και  εκπροσώπους μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών security.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι προετοιμασίες για την προκήρυξη προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων στον χώρο του προσωπικού ασφαλείας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.  Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ταχείας απορρόφησης των καταρτισθέντων, καθώς υπάρχει υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες security. Τα προγράμματα θα «τρέξουν» τους πρώτους μήνες του 2022, θα αφορούν περί τα 10.000 άτομα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά το θέμα της διασφάλισης της τήρησης δίκαιων όρων  κατά τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στους σχετικούς διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων, ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι που θα διασφαλίζουν στην πράξη την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την αποτροπή της νόθευσης του ανταγωνισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν –πέραν του κ. Χατζηδάκη- η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ  Βαγγέλης Πάλλης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΥΠΑΕ κ.κ. Δημήτρης Βασιλείου και Γιάννης Γιανναράκης και εκπρόσωποι των εταιρειών ESA Security, ICTS, BRINKS και G4S.

Δεκ 1

Συνεργασία Κ. Χατζηδάκη και Διοίκησης του ΣΕΦ για να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα μεταστέγασης των ΚΕΠΑ

Το χώρο όπου θα μεταστεγαστούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πειραιώς, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, τον συντονιστή διευθυντή του ΣΕΦ, Παναγιώτη Κουτσογιάννη και τον αναπληρωτή συντονιστή διευθυντή, Δημήτρη Μπαρδάκα, καθώς και με τεχνικούς που χειρίζονται το θέμα και συζήτησαν τρόπους επίσπευσης των έργων μεταστέγασης των ΚΕΠΑ από την Πειραιώς στα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο ΣΕΦ. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε τα έργα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Η κατεδάφιση των υφιστάμενων κατασκευών θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος χώρος 1.200 τ.μ. των ΚΕΠΑ, με 26 αίθουσες, αποθήκες κ.λπ. Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι σύγχρονες και θα διαθέτουν θέρμανση, κλιματισμό και χώρους πάρκινγκ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης, με τίτλο «Πρόσβαση Παντού», που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ είναι μόνο ένα από τα έργα που προωθεί η Κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία. Ειδικά για τα μέτρα προσβασιμότητας, ο Υπουργός υπενθύμισε πως «διασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας».

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζονται, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, και με μέτρα που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, μετά την ψήφιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής-πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτά είναι:

 • Η υποχρέωση τόσο το υφιστάμενα όσο και τα νέα κτίρια να καταθέτουν μελέτη προσβασιμότητας και να προσαρμόζονται από το ισόγειο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, σε μία νέα κάθετη προσβασιμότητα.
 • Τα κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων, με τη δυνατότητα εγκατάστασης κατασκευών, όπως ειδικές ράμπες εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, η προσθήκη ανελκυστήρων σε κτίρια, όπου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια.
 • Οι κατασκευές που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες (πλατύσκαλα, ανελκυστήρες) να μην προσμετρώνται πλέον στον συντελεστή δόμησης. Και να μπορούν να προστίθενται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών.
 • Η υποχρέωση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη!

Επιπλέον, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και προωθούμε δράσεις που έχουν στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους». Σε αυτό το πλαίσιο:

 • Εντός του 2022, θα τεθεί σε εφαρμογή η κάρτα αναπηρίας.
 • Θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός βοηθός, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
 • Μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία των αναπήρων συμπολιτών μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας.

«Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία είναι κάθε μέρα του χρόνου. Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, καθώς όσα και να κάνουμε γι’ αυτούς δεν είναι αρκετά», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Νοε 30

Οι 8 μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ - Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το κείμενο του νομοσχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του Ιανουαρίου 2022. Στο επίκεντρο βρίσκονται οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις που αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ:

 1. Νέα επιλεγμένα Διευθυντικά Στελέχη από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη), δυνατότητα συμμετοχής στελεχών του ΕΦΚΑ, του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους. Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού.
 2. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο Οργανόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ανάδειξης Διοικητή και Υποδιοικητών, με επιλογή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΔΣ στον Διοικητή, τους Υποδιοικητές και τους Γενικούς Διευθυντές για να αποφεύγεται το micromanagement. Και όπως προαναφέρθηκε θα καταρτιστεί νέο Οργανόγραμμα -σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο- για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών από την πρόχειρη συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, για την καλύτερη παρακολούθηση των περιφερειακών υπηρεσιών κλπ.
 3. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, ξεκινούν άμεσα –σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού). Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.
 4. Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων (που έχει ήδη θεσπιστεί), ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό. Προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.
 1. Σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών. Συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή. Εάν το πόρισμά της Μονάδας καταλήγει σε πειθαρχική δίωξη, αυτό θα δεσμεύσει τα πειθαρχικά όργανα. Επιδιώκεται η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς σήμερα εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών δεν αντιμετωπίζονται και δεν αξιολογούνται εγκαίρως.
 2. Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για την διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών με δεδομένο ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια συνήθως «σέρνονται» για χρόνια κι ότι στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.
 3. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κλπ). Μεταξύ άλλων, εισάγεται εξαίρεση από τις διαδικασίες του ν. 4412/2016 -εντός των ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία- για απλούστερες διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών και καταργούνται οι παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα η έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.
 4. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο. Προβλέπεται λοιπόν η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση και την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις βασικότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τους τελευταίους μήνες για τη βελτίωση αφενός της εξυπηρέτησης των πολιτών, αφετέρου των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

 • Ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης των Πολιτών 1555
 • Η μονιμοποίηση των ηλεκτρονικών ραντεβού
 • Η προμήθεια νέων υπολογιστών για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ
 • Η θέσπιση μπόνους για τους εισηγητές που εκδίδουν τις περισσότερες συντάξεις
 • Η εισαγωγή του μέτρου των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

Η αναγκαιότητα της παρέμβασης- Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης τεκμηριώνοντας την αναγκαιότητα της νέας παρέμβασης, o ΕΦΚΑ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους Οργανισμούς της χώρας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα 6,5 εκατομμυρίων πολιτών (2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι), αποτελεί ταυτόχρονα και τον πιο προβληματικό φορέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Είναι πρώτος -και με διαφορά- στα παράπονα και τις αναφορές στο Συνήγορο του Πολίτη (του αναλογούν το 48% των παραπόνων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου». Παρουσιάζει τεράστια οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα που επιτάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την χωρίς κανόνες και αρχές συγχώνευση των πρώην ασφαλιστικών ταμείων το 2016 ενώ η λειτουργία του επιβαρύνεται από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σημαντικά διοικητικά κόστη στις επιχειρήσεις, με επιπτώσεις για την οικονομία.

Επιπροσθέτως, ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό (π.χ. στελέχη πληροφορικής) ενώ δεν διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα ούτε για να επιβραβεύει τους υπαλλήλους που είναι αποδοτικοί, αλλά ούτε και να ελέγχει αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ιδιαίτερα προβληματική είναι και η λειτουργία των πειθαρχικών ελέγχων. Είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή/και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων.

Τέλος, «αγκάθια» αποτελούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις προμήθειες καθώς και η ελλιπής αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Φορέα, από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά έσοδα που θα ενίσχυαν τα διαθέσιμά του.

Οι στόχοι

Αναφορικά με τους στόχους της μεταρρύθμισης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι ο ΕΦΚΑ:

 • Nα ανταποκριθεί στις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για ευρωπαϊκού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων,
 • Nα αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων,
 • Να γίνει πιο δίκαιος επιβραβεύοντας πραγματικά τους καλούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους,
 • Να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα και
 • Να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά την τεράστια ακίνητη περιουσία του προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο ΕΦΚΑ είναι η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεν αρκούν μερεμέτια, δεν αρκούν πυροσβεστικές λύσεις. Έχουμε ήδη προχωρήσει μια σειρά αλλαγές οι οποίες έχουν θετική αντανάκλαση και στον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων, καθώς φέτος θα ξεπεράσουμε τις διακόσιες χιλιάδες αποφάσεις σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Μας ενδιαφέρει ο ΕΦΚΑ να αλλάξει ταχύτητες. Να γίνει πράγματι ένα κοινωνικό εργαλείο, ένας οργανισμός φιλικός στον πολίτη. Αξιοποιούμε ιδέες και πολιτικές οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή έχουν προχωρήσει με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη ΔΕΗ.

Σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα του ΕΦΚΑ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Ο ΕΦΚΑ πρέπει να γίνει ένας οργανισμός ο οποίος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει με ευχές. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία καθιερώνουν κίνητρα και κυρώσεις για τους υπαλλήλους και παράλληλα προωθούν τομές διοικητικού εκσυγχρονισμού για να γίνει ένας ΕΦΚΑ καινούργιος, πιο αποτελεσματικός πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός στους ασφαλισμένους».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε: «Η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι διαρκής. Ο οργανισμός οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών για υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο επιχειρείται η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας και διοικητικής αυτοτέλειας στον Φορέα και η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διακυβέρνησης. Προβλέπεται η παροχή κατάλληλων κινήτρων στο προσωπικό και τα διευθυντικά στελέχη, η ορθολογική οργάνωση του Φορέα, η ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού του και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Στόχος μας είναι ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να γίνει μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία που θα ανταποκρίνεται με συνέπεια στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου του. Έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

Νοε 30

Σε «σύγχρονες ράγες» ο ΕΦΚΑ με νέο νομοσχέδιο - συνέντευξη στην ιστοσελίδα ethnos.gr

Σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα βάλει τον ΕΦΚΑ σε «σύγχρονες ράγες»- και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη - αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Όπως σημειώνει στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων στον ΕΦΚΑ, ενώ τονίζει πως «μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε κλείσει με το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων».

Στο φλέγον θέμα της πανδημίας ο κ. Χατζηδάκης εστιάζει στην ανάγκη εμβολιασμού και αναφέρεται στα κυβερνητικά μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή. « Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περάσουμε τη “στενωπό” του χειμώνα με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει πως θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση το 2022, που θα αντανακλά «τις αντοχές της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων». Τέλος για τις περιπτώσεις αναδρομικών για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τονίζει πως «αν αυτές εκδικαστούν υπέρ των προσφευγόντων, εμείς θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσουμε. Πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών».

Έχετε προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ. Ποιος είναι ο στόχος του;

Εξαντλώντας τις δυνατότητες της παρούσας νομοθεσίας, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τοποθετήσαμε Ομάδα Έργου με πρότζεκτ μάνατζερ στον ΕΦΚΑ για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Πήραμε 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δημιουργήσαμε ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις στο λεγόμενο “πράσινο κτίριο” του ΕΦΚΑ. Εγκαταστήσαμε τον ηλεκτρονικό “Πύργο Ελέγχου”. Προχωρήσαμε με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, για τους οποίους κάποιοι συνδικαλιστές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Λες τους συνταξιούχους τους νοιάζει αν θα πάρουν τις συντάξεις τους από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ή από τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές! Να τις πάρουν τις συντάξεις τους θέλουν οι άνθρωποι! Ωστόσο, επειδή όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο μίας “ατελούς” νομοθεσίας που έχει αρκετή γραφειοκρατία, προετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θέλει να βάλει τον ΕΦΚΑ σε “σύγχρονες ράγες”. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Να αντιμετωπιστούν τα “σούρτα φέρτα” μεταξύ Υπουργείου και ΕΦΚΑ. Να επιταχυνθεί η απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Και γενικότερα να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων στον ΕΦΚΑ. Έτσι ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του που δεν μπορεί να είναι άλλος από το να γίνει ένας σύγχρονος, λαϊκός και κοινωνικός ΕΦΚΑ. Ένας ΕΦΚΑ οποίος θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους!

Το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς είναι η επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, καθώς αυτή τη στιγμή για την κύρια σύνταξη υπάρχουν περίπου 120.000 εκκρεμότητες. Ποιες κινήσεις δρομολογούνται στο φλέγον αυτό θέμα για την επόμενη χρονιά;

Τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε ρεκόρ ως προς την απονομή συντάξεων. Και το 2021 θα πιάσουμε επίσης ρεκόρ όλων των εποχών στην απονομή τους! Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζουμε ότι θα έχουν εκδοθεί πάνω από 200.000 συντάξεις! Είναι ανηφορικός ο δρόμος, διότι υπάρχει μία φύρδην-μίγδην κατάσταση στον ΕΦΚΑ και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με όλες τις πρωτοβουλίες που ανέφερα προηγουμένως. Πρώτος στόχος μας είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να κλείσουμε με όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι και το 2019. Πράγματι, είναι περίπου 123.000 οι εκκρεμείς συντάξεις. Αλλά από αυτές, οι ληξιπρόθεσμες είναι 92.000 περιπτώσεις. Οι υπόλοιποι έχουν υποβάλει την αίτησή τους από μία μέρα ως και 3 μήνες πριν. Και αυτές οι περιπτώσεις δεν θεωρούνται διεθνώς ληξιπρόθεσμες. Από αυτές τις 92.000 ληξιπρόθεσμες λοιπόν, οι 50.000 παίρνουν είτε προσωρινή σύνταξη, είτε προκαταβολή σύνταξης, την οποία θεσπίσαμε την άνοιξη στο Υπουργείο. Επομένως, μένουν ουσιαστικά 40.000 που για κάποιο λόγο φαίνεται να είναι προβληματικές περιπτώσεις. Μεταξύ όμως αυτών, σίγουρα είναι πολλές συντάξεις οι οποίες είναι “προβληματικές”, διότι αυτοί που περιμένουν να τις πάρουν, χρωστάνε πάνω από το όριο των 6.000 για τον ΟΓΑ και το όριο των 20.000 ευρώ για τα άλλα ταμεία. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, αυτοί σήμερα δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Όταν θα γίνουν μία σειρά από διασταυρώσεις που μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει, θα δούμε πόσοι είναι αυτοί που χρωστάνε, ώστε να έχουμε μία ακριβέστερη εικόνα για το πόσες πράγματι είναι οι εκκρεμείς συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορείτε να κρατήσετε τη δέσμευσή μου ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε κλείσει με το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων!

Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπάρξει πυρά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555. Τι απαντάτε στην κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση ;

Σκάνδαλο μου φαίνεται η αντίδραση στον ενιαίο αριθμό 1555! Και μάλιστα κωμικοτραγική! Διότι όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα με τα “κατεβασμένα τηλέφωνα” στον ΕΦΚΑ και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Ερχόμαστε λοιπόν με αυτό τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Προχωρήσαμε λοιπόν βάσει του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις που ισχύει από το 2016 και βάσει μιας άλλης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης. Και απευθυνθήκαμε στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα. Έγινε διαγωνισμός. Υπήρξε προσφορά. Και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρήθηκαν συνεπώς κατά γράμμα. Κλήθηκαν να συμβάλλουν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες call-center στην Ελλάδα και μέχρι τώρα έχουν τηλεφωνήσει πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας σε λιγότερο από 4 μήνες λειτουργίας αυτού του νέου θεσμού! Πράγμα που δείχνει την απήχησή του. Την επιτυχία του όμως δείχνει και το γεγονός ότι, από αυτούς που καλούν, το 98% λαμβάνει απάντηση αμέσως! Και από αυτούς, το 83% κλείνει το θέμα τους σε αυτό το πρώτο στάδιο. Ενώ από τους υπόλοιπους, το 14,5% πάει σε ένα υποστηρικτικό γραφείο και τελικά λαμβάνει εκεί απάντηση. Και σε εκκρεμότητα μένει μόνο το 3%! Όταν προηγουμένως- χωρίς να υπάρχουν στοιχεία βέβαια, αλλά κατά προσέγγιση- έμενε σε εκκρεμότητα πάνω από το 60-70%! Συνειδητοποιείτε δηλαδή, για τι άλμα στην εξυπηρέτηση του πολίτη μιλάμε! Όταν λοιπόν γίνεται αυτή η τεράστια πρόοδος, προκαλεί κατάπληξη αυτή η αντίδραση και δείχνει ακριβώς ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα αυτών που αντιδρούν!

Να περιμένουμε και άλλα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση;

Ας σημειώσουμε κατ’ αρχάς ότι ο προϋπολογισμός είναι ήδη αρκετά πιεσμένος λόγω των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Αναφέρομαι στα πάνω από 40 δισ. που δόθηκαν για τη στήριξη του ΕΣΥ, της οικονομίας και της κοινωνίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών, πράγμα που πίεσε τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό και παρά τη δημοσιονομική “στενότητα”, αποφασίστηκε περαιτέρω στήριξη για περιπτώσεις που θεωρήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη. Πρώτα απ’όλα στηρίχθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ! Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν περαιτέρω μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων: Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή θα δοθούν: έκτακτος μισός μισθός σε 100.000 υγειονομικούς, πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ προσαυξημένα κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους και αντίστοιχο πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 ΑμεΑ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη ήδη ψηφισμένη από τη Βουλή διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 240 νοικοκυριά ή 450.000 συμπολίτες μας συνολικά το Δεκέμβριο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, είναι ολιστική, είναι επικεντρωμένη στους πιο αδύναμους και εξαντλεί τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού θα υπάρξει διπλή ενίσχυση το 2022 και το πρώτο βήμα θα γίνει με μια αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου. Πότε αναμένεται η δεύτερη αύξηση και σε ποιο ύψος αυτή θα διαμορφωθεί με δεδομένο πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 4.5% την επόμενη χρονιά;

Η αύξηση του 2% έγινε έγινε ενάντια στις εισηγήσεις του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδας και της εργοδοτικής πλευράς (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων) που ζητούσαν να «παγώσει», λόγω της βαθιάς ύφεσης σχεδόν 9% το 2020, λόγω της πανδημίας. Δώσαμε ωστόσο αυτή τη μικρή αύξηση διότι θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να αγνοηθούν. Τώρα όμως, τους τελευταίους μήνες, έχουμε μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό θα έχει αντανάκλαση στην επόμενη απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ληφθεί, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022. Θα ξεκινήσει λοιπόν η διαδικασία νωρίς το 1ο εξάμηνο του 2022, με τη διαβούλευση που προβλέπεται με τους κοινωνικούς εταίρους και όλα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2013 και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Και στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας, θα κάνει σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το ποσοστό δεν το γνωρίζουμε ακόμη, διότι δεν έχει κλείσει ο χρόνος, δεν έχουμε λοιπόν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και κυρίως, δεν έχουμε τις εισηγήσεις των αρμοδίων για να τις σταθμίσουμε και να πάρουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία αύξηση που θα αντανακλά τις αντοχές της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων!

Πώς προχωρούν οι εκκρεμείς πληρωμές αναδρομικών; Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει η δικαστική απόφαση, που θα κρίνει την «τύχη» των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και από την κατάργηση των δώρων. Σε περίπτωση δικαίωσης της πλευράς των συνταξιούχων υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή αυτών των χρημάτων ;

Θυμίζω ότι, αν γίνεται σήμερα η συζήτηση για τα αναδρομικά, αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω των σχετικών αποφάσεων των Δικαστηρίων που θεώρησαν αντισυνταγματικές διάφορες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και λόγω του νόμου Βρούτση, ο οποίος βασίστηκε στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα, 77.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και τους δημόσιου τομέα που πήραν σύνταξη μετά το Μάιο του 2016, πληρώθηκαν αναδρομικά 860 και 990 ευρώ αντίστοιχα και πλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν αυξήθηκαν κατά 5% περίπου! Ενώ, και 134.000 περίπου συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν το Μάιο του 2016 πήραν επίσης αυξήσεις και αναδρομικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» τα αναδρομικά ήταν λιγότερα, περίπου 200 ευρώ. Όμως το «ροκάνισμα» της προσωπικής τους διαφοράς, λόγω των αυξήσεων, σημαίνει ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση για το μέλλον! Ως προς τις εκκρεμότητες, 9 στις 10 έχουν πλέον κλείσει και για τα υπόλοιπα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό μέσα στο χαοτικό πλαίσιο που λειτουργεί, λόγω και της ελλείψεως ηλεκτρονικών αρχείων πριν από το 2002. Τέλος, για τις περιπτώσεις αναδρομικών για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αν αυτές εκδικαστούν υπέρ των προσφευγόντων, εμείς θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσουμε. Πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

H μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του τετάρτου κύματος της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα. Εντός συνόρων σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους; Είναι στο τραπέζι αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας;

Μένω σε αυτά που έχει πει η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θέλω να σας πω ότι το βασικό μας πρόβλημα στην Ελλάδα- και για αυτό έχουν αυξηθεί οι απώλειες λόγω του κορωνοϊού- είναι οι εμβολιασμοί. Τώρα τον τελευταίο μήνα έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση πάνω από 500.000 συμπολίτες μας. Ευθέως σας λέω ότι πιστεύω, ότι αν υπήρχε εγκαίρως η συνειδητοποίηση της ανάγκης να πάνε να κάνουν την πρώτη δόση, όσοι δεν την είχαν κάνει, δεν θα ήμασταν τώρα εδώ που είμαστε. Δεν κουνάω το δάχτυλο. Δεν μέμφομαι κανένα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άρνηση και στον φόβο. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι ειδικοί και η κυβέρνηση υπολογίζουν ότι με την αύξηση των εμβολιασμών θα έχουμε σε μερικές μέρες μία θετική επίδραση στη συνολική εικόνα σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, επικαιροποιούμε την πολιτική μας κάθε μέρα. Πριν μόλις λίγες μέρες ανακοινώθηκαν καινούργια μέτρα από τον Πρωθυπουργό, τα οποία πιστεύω θα αποδώσουν από τη δική τους πλευρά. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περάσουμε τη “στενωπό” του χειμώνα με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες! 

Νοε 26

Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας! – Συμβολική συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Συναυλία συμβολικού χαρακτήρα με τη Ρένα Μόρφη για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία της υφυπουργού αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Με αφορμή την Ημέρα αυτή και με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια», η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, έτρεξε όλο το μήνα Νοέμβριο καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» της καμπάνιας δόθηκε για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και  έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές». Η καμπάνια τις προτρέπει να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες – θύματα βίας και να απευθυνθούν σε ένα  από τα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την σημερινή εκδήλωση: «Οι παγκόσμιες ημέρες όπως η σημερινή μας θυμίζουν τις υποχρεώσεις που έχουμε κάθε μέρα του χρόνου σε σχέση με συγκεκριμένα ζητήματα. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι και η προσπάθεια για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για την οποία έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι για εμάς απλά μία ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ό,τι κάνουμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα, το κάνουμε φυσικά διότι είναι καθήκον μας. Το κάνουμε όμως κυρίως διότι αυτό λέει η καρδιά μας.

Είναι απαράδεκτο το 2021 οι γυναίκες να υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε εκείνα τα βήματα ώστε οι γυναίκες να πάψουν να υφίστανται τις συνέπειες της βίας. Ώστε όχι μόνο να γίνουν, αλλά και να νιώσουν ότι είναι πραγματικά ισότιμες με τους άντρες. Αυτό για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι βασική προτεραιότητα. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας! Και έχετε τη δέσμευσή μου ότι κάνουμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας για αυτό».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε σχετικά με την ημέρα: «Η Ρένα Μόρφη σήμερα μας καθήλωσε, σε μία συναυλία με συμβολικό χαρακτήρα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η φωνή της μας συγκίνησε και μας θύμισε ότι τελικά η δύναμή μας είναι η φωνή μας. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να καταγγέλλουν. Είμαστε στο πλευρό τους στην προσπάθεια τους να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το επιστημονικό προσωπικό της δωρεάν τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας στηρίζουν τις γυναίκες και τις βοηθούν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και της ισότητας των φύλων. Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα χαμένη στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών».