Παρέμβαση Χατζηδάκη για εκβιαστική παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων από ορισμένες Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Την εκβιαστική και παράνομη παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων από ορισμένες Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κ. Χατζηδάκης στην καταγγελία του, αφού επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει το θέμα καθώς σε πρόσφατη απάντησή της ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παρουσιάζει νέα στοιχεία και ζητά την παρέμβασή της.


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει ότι ορισμένες Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών όχι μόνο αναγκάζουν τους αγρότες να υπογράφουν δήθεν εθελοντικές δηλώσεις με τις οποίες τις εξουσιοδοτούν να παρακρατούν από 2% έως 5% των επιδοτήσεων τους, αλλά, ταυτόχρονα, σε περίπτωση αρνήσεως των αγροτών αρνούνται να συμπληρώσουν τα έντυπα αποθεμάτων και προορισμού. Έγγραφα που είναι απαραίτητα για την καταβολή της επιδότησης. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας συμπεριφοράς ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου - Σφακίων και Μάλεμε στην Κρήτη.


Μετά και την καταγγελία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές.