Συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

kx_symvoulio_antagwnistikotitas_19_2_2014_2Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου ήταν η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.  Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας στην ημερήσια διάταξη συμπεριλήφθηκε και το θέμα των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους της ενέργειας. 

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε : «Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίμησε την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τώρα πληρώνουμε το κόστος ως προς την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Προφανώς η Ελληνική Προεδρία δεν μπορεί να κάνει θαύματα μέσα σε έξι μήνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε τις βάσεις ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει μετά τις Eυρωεκλογές να φέρει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις. Αυτές πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία και να επιλύουν προβλήματα όπως αυτό των υψηλών τιμών ενέργειας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα τροφοδοτήσει τον διάλογο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας που θα διεξαχθεί κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 Μαρτίου.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία θα είναι το αντικείμενο και του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, αλλά και του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, αντίστοιχα, τον Μάιο. Η Ελληνική Προεδρία εξάλλου, προγραμματίζει διασκέψεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών της Ευρώπης στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου.