H κυβέρνηση παλεύει για να γυρίσει την χώρα εκεί όπου ήταν το 2014 - ομιλία στη Γ.Σ του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

18 151804XATZHDAKHSKWSTHSΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση στη κυβέρνηση σχετικά με την οικονομικής της πολιτική εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Λάρισα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως «η κυβέρνηση παλεύει για να γυρίσει την χώρα εκεί όπου ήταν το 2014», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση αφού ταλαιπωρήθηκε και η ίδια και ταλαιπώρησε την χώρα με τις δοξασίες της, πάτησε ευτυχώς φρένο το καλοκαίρι του 2015 ακριβώς πριν από τον γκρεμό, αφότου όμως είχε ξανά βυθίσει τη χώρα στην ύφεση στην ανασφάλεια και σε μια πιο βαθιά κρίση».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση σε όλους τομείς δεν έχει να επιδείξει κάτι θετικό.

«Εξ ου και παρίσταται η ανάγκη να υιοθετούνται ολοένα και σκληρότερα μέτρα τα οποία υπερβαίνουν το 3ο μνημόνιο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα τα νέα επώδυνα μέτρα που θα υιοθετηθούν με το αφορολόγητο και τη μείωση των συντάξεων. Επίσης έχουμε ακόμα δύο επώδυνες εξελίξεις τις οποίες θα τις έχουμε ακόμα και αν καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές το 2017. Η μια είναι ότι θα έχουν τον SSM στις ελληνικές τράπεζες να κάνει κουμάντο για 35 χρόνια, πράγμα που συμφωνήθηκε μετά την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της οποίας είχε προηγηθεί η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Και η δεύτερη επώδυνη εξέλιξη ήταν η εκχώρηση του 80% της δημόσιας περιουσίας για 98 χρόνια στο υπερταμείο», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ξεπέρασμα της κρίσης επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και ουσιαστική στροφή στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης είπε πως το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει μεγάλες επενδύσεις, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, για μια πενταετία η χώρα χρειάζεται επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΝ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Κυρίες και κύριοι,

Καθώς η οικονομία μας παλεύει να δημιουργήσει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, έχουμε δυστυχώς μια κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων υπονομεύει διαρκώς τις προοπτικές αυτές.

Αφού ταλαιπωρήθηκε –και ταλαιπώρησε και τη χώρα- με την προσκόλλησή της σε δοξασίες περασμένων δεκαετιών, κατάφερε να φρενάρει λίγο πριν τον γκρεμό, το καλοκαίρι του 2015, αφ’ ότου όμως είχε ξαναβυθίσει τη χώρα στην ύφεση και είχε φορτώσει μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες.

Και έτσι, εν έτει 2017, έχουμε μια κυβέρνηση που παλεύει να μας γυρίσει στο 2014! Δηλαδή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε έξοδο στις αγορές, και στην απουσία capital controls. Ακόμα, όμως, και η επιστροφή στο 2014 δεν είναι καθόλου δεδομένη. Στο μόνο που τα καταφέρνει, άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση είναι η υπερφορολόγηση. Κάτι για το οποίο καυχιέται, μάλιστα, επανειλημμένως. Περηφανεύεται, δηλαδή, για τους παραπάνω φόρους, οι οποίοι οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Παντού αλλού, αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας πηγαίνει πίσω: στην ανάπτυξη, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό, πληρώνοντας το τίμημα της αναξιοπιστίας της και της αναποτελεσματικότητάς της, αναγκάζεται να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα, πέρα και από τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου.

o   Θυμηθείτε την παραχώρηση της εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια, δηλαδή για όσο διαρκεί το δάνειο που σύναψε η Ελλάδα.

o   Θυμηθείτε τη δέσμευση της περιουσίας του δημοσίου για 100 χρόνια μέσω του Υπερταμείου.

o   Θυμηθείτε τα νέα επώδυνα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα όσο η οικονομία συνεχίζει να μένει όμηρος των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε με μια τέτοια πορεία είναι να μείνουμε περήφανα στο περιθώριο, χωρίς προοπτική.

Η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει ούτε με ευχολόγια βασισμένα σε ιδεοληψίες, ούτε με επικοινωνιακά τρικ, ούτε με μαγικές συνταγές.

Η έξοδος από την κρίση θα έρθει όταν κάνουμε μια αποφασιστική στροφή στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια ιδεοληψία, ούτε με κάποιου είδους αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει να κάνει με την πραγματικότητα στη χώρα μας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται από πολλές και διαφορετικές μελέτες σε περίπου 100 δισ. € την επόμενη πενταετία. Αυτά τα χρήματα το δημόσιο, απλούστατα, δεν τα διαθέτει ούτε κατά προσέγγιση!

Ολόκληρο το ΕΣΠΑ, άλλωστε, ανέρχεται στα 20 δισ. €, ενώ οι απευθείας επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο φτάνουν μόνο στα 500 εκατομμύρια.

Σήμερα βλέπουμε, δυστυχώς, ότι οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό εικοσαετίας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

1.      Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να μπει η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης.

2.      Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία και να αποκτήσουν οι υγιείς επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, όπου έχουμε σχεδόν το παγκόσμιο ρεκόρ αυτή τη στιγμή. Η Ν.Δ. έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο λεπτομερή πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κινήτρων αλλά και κυρώσεων στις τράπεζες και στα τραπεζικά στελέχη, σε περίπτωση που καθυστερούν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Δυστυχώς, το πρόβλημα έχει οξυνθεί την τελευταία διετία, μετά από τη σταθεροποίηση που είχαμε το 2014, ενώ παρατηρείται - όπως προανέφερα - μια έξαρση του προβλήματος τους πρώτους μήνες του 2017.

3.      Το τρίτο βήμα για την ανάκαμψη είναι η στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων που εξασφαλίζουν την εισροή σημαντικών πόρων, ενώ παράλληλα κινητοποιούν διαφορετικούς κλάδους και δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και θέσεων εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε την κυβέρνηση να υπονομεύει συστηματικά τις ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύοντας προφανώς ότι μένοντας πιστή σε απαρχαιωμένες ιδεοληψίες θα έχει κάποια κομματικά οφέλη. Το είδαμε με τα περιφερειακά αεροδρόμια, το είδαμε με το Ελληνικό, το είδαμε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μεγάλες συμφωνίες που προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο ψυγείο όσο περισσότερο μπορούσε, στερώντας την οικονομία από σημαντικά οφέλη.

4.      Το τέταρτο σημαντικό βήμα είναι η εγκαθίδρυση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ώστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να μην έχουν αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί, φυσικά, με πιο ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα για επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ήδη μια σειρά από παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει για:

§  Μείωση του φορολογικού συντελεστή  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, καθώς και για μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

§  Αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό µέχρι 200%.

§  Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόµενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

§  Θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών (συμψηφισμός της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία

§  Παράλληλα, προτεραιότητά μας στη Νέα Δημοκρατία είναι να στηρίξουμε  τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

5.      Το πέμπτο βήμα εξόδου από την κρίση έχει να κάνει με τη θαρραλέα υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το 2013 – 2014 σύμφωνα με την έκθεση  «Going for Growth» του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τη διετία 2015 – 2016 ο ρυθμός υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί κατά τουλάχιστον 30%, ενώ τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων έχουν ξεκινήσει, ήδη, να γίνονται ορατά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε μείωση τιμών στα δίδακτρα, στα βιβλία και στο βρεφικό γάλα, ενώ  ακόμα η περιβόητη μεταρρύθμιση στο γάλα ευνόησε αισθητά τους Έλληνες κτηνοτρόφους, καθώς μετά τη -μερική έστω- απελευθέρωση και τη δυνατότητα το γάλα να διατίθεται στα ράφια, όχι μόνο για πέντε ημέρες, αλλά για εφτά, το μερίδιο του φρέσκου ελληνικού γάλακτος στην αγορά  αυξήθηκε από το 2014 -όταν υιοθετήθηκε η μεταρρύθμιση- μέχρι σήμερα από το 52% στο 60%.

Στη Νέα Δημοκρατία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για αυτό έχουμε παρουσιάσει μια σειρά από προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μην σας κουράσω, θα αναφέρω ενδεικτικά τρεις:

  • Η πρώτη παρέμβαση αφορά στηαπλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση περιόρισε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης που είχαμε ψηφίσει το 2014 και είχε τύχει καθολικής αποδοχής από την επιχειρηματική κοινότητα. Προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής σε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες.
  • Δεύτερον, προτείνουμε να καθιερωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων, όπως γίνεται σήμερα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή διατάξεων από το «παράθυρο» που δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό πλήττοντας καταναλωτές και υγείες επιχειρήσεις.
  • Τρίτον, προτείνουμε ένα άνοιγμα σε αυτό που λέγεται διεθνώς «silver economy». Δηλαδή, προτείνουμε να προχωρήσουμε με κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σήμερα σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δυστυχώς υποτιμάται συχνά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που βλέπουμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα κατά τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, όπου βλέπουμε την κυβέρνηση να εναντιώνεται στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αποτέλεσμα είναι να διατηρείται το απαρχαιωμένο καθεστώς το οποίο οδηγεί σε υψηλό ενεργειακό κόστος, κάτι που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας και επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Παράλληλα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης της ΔΕΗ, δημιουργώντας τον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε πρόσφατα τις προτάσεις τις για την ενέργεια, οι οποίες έχουν στόχο να εκσυγχρονίσουν την αγορά, να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, μετατρέποντας την ενέργεια από εμπόδιο σε καταλύτη ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας οδηγήσει από τη μία μέρα στην άλλη σε κήπους με τριαντάφυλλα. Αυτό που καταλαβαίνουμε, όμως, όλοι εδώ σήμερα, είναι πως δεν γίνεται να μένουμε προσκολλημένοι στις πρακτικές του παρελθόντος και να αναμένουμε πως ξαφνικά αυτές θα οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η οικονομία μας σήμερα έχει ανάγκη τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να μπορέσουμε ως χώρα, να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να χτίσουμε την Ελλάδα των ευκαιριών, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας.

Προωθώντας με θάρρος μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Μόνο έτσι θα αφήσουμε για πάντα πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια. Μόνο έτσι θα μπούμε σε ισχυρούς, διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, όμως έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα μας να προχωρήσουμε ενωμένοι και να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να τα καταφέρουμε.