Η ΝΔ δεν αποδέχεται το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συμφωνηθεί - ομιλία στο Athens Energy Forum 2017

  Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

2.2 energyforum 3 2Η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, το οποίο δεν λύνει τα προβλήματα και δημιουργεί στρεβλώσεις στην παραγωγή ρεύματος, επεσήμανε ο Aντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας  στο Athens Energy Forum.

 

 

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στο Energy Forum 2017

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την ευκαιρία που μας δίνουν να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με έναν τομέα που οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση.
 • Η χώρα βρίσκεται και πάλι σ’ ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Η κρίση κορυφώνεται αντί να αποκλιμακώνεται.
 • Στον τομέα της ενέργειας η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τεράστια μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά χωρίς, όμως, στην πράξη να κάνει κάποια προετοιμασία για τη μείωση αυτή! Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τη ραγδαία αύξηση απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Η εσφαλμένη κυβερνητικήεπιλογή για την πώληση μικρού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ επιδείνωσε το πρόβλημα της ΔΕΗ. Όλο αυτό το σκηνικό είναι ιδιαίτερα αρνητικό, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή στο σύνολό της, όσο και για τη ΔΕΗ και τους εργαζομένους της.
 • Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου παραμένει ατελής. Και όσο για τους υδρογονάνθρακες, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το θέμα έχει αφεθεί στη μοίρα του και δεν προωθείται ουσιαστική διερεύνηση των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν.
 • Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης. Στροφή στην υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα. Υιοθέτηση των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Οριζόντια στην οικονομία, αλλά και στην ενέργεια.
 • Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την ενέργεια από εμπόδιο σε καταλύτη αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.
 • Οι παρεμβάσεις στον τομέα αυτό οφείλουν να κινηθούν σε τέσσερις άξονες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους.

1.     Πρέπει να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ξεκινώντας από την κρίση στην ηλεκτροπαραγωγή και στη ΔΕΗ. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια όλες οι άλλες συζητήσεις είναι περιττές. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση με τα διεθνή δίκτυα ενέργειας, κάτι που θα ενισχύσει και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου.

2.     Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, αίροντας τις στρεβλώσεις της αγοράς και βοηθώντας έτσι καταναλωτές και επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και θα κάνει τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική. Είναι εξαιρετικά αρνητικό ότι η χώρα μας είναι τόσο ψηλά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στα ενεργειακά κόστη!

3.     Οφείλουμε να  προστατεύσουμε το περιβάλλον, τηρώντας τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων και εξασφαλίζοντας, έτσι, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για μας και για τις επόμενες γενιές.

4.     Παράλληλα, είναι φυσικά ανάγκη να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές μας αλλά και θα δώσουν ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Τέτοιες επενδύσεις θα κινητοποιήσουν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας και θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως, φυσικά, και νέες θέσεις εργασίας.

 • Πώς θα επιτευχθεί αυτό;

1.     Η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα είναι η ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

o   Σήμερα έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα κρατικής συγκέντρωσης που χαρακτηρίζεται από  αδιαφανείς διαδικασίες, συντεχνιακά συμφέροντα  και υπέρογκo κόστος. Βάσει των σχετικών δεικτών, ο βαθμός ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – και συχνά ακόμα μικρότερος-, παρά σε αυτές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης! Το αποτέλεσμα είναι ότι το φυσικό αέριο είναι –προ φόρων- 24% πιο ακριβό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις είναι από 35 μέχρι 80% υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες!

o   Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση οφείλουμε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ζητήματα σχετικά με την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών όπως η ΡΑΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει επανειλημμένως. Στόχος οφείλει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η μετάβαση στο target model (πχ χρηματιστήριο ενέργειας).

o   Το άνοιγμα αγορών που θα δρομολογήσουμε πρέπει να είναι ουσιαστικό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αύξηση του όγκου του φυσικού αερίου που διατίθεται σε δημοπρασία, με ανάλογη προσαρμογή της ΔΕΠΑ στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου. Προϋποθέτει, επίσης, συμφωνίες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, και όχι κινήσεις υπεκφυγών που κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι οποίες τελικά ζημιώνουν τη χώρα. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην περίπτωση της ΔΕΗ προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ουσιαστικά περιορίζει το μερίδιο του δημοσίου διατηρώντας, όμως, την απαρχαιωμένη δομή της εταιρείας. Έτσι, ούτε απελευθερώνει την αγορά, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση αν συνεχίσει σε αυτή την πορεία! 

o   Όσο για τον ΑΔΜΗΕ, ως Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρ της παραχώρησης του 66% σε στρατηγικό επενδυτή. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μια ανάσα στη ΔΕΗ, καθώς θα εισέπραττε περισσότερα χρήματα. Χρήματα που τα έχει άμεση ανάγκη, όπως η διψασμένη γη το νερό. Η κυβέρνηση προβάλλει τη δικαιολογία ότι ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται τα δίκτυα και κατά συνέπεια είναι κάτι που δεν μπορεί να παραχωρηθεί, όμως δεν είχε το ίδιο πρόβλημα με τον ΔΕΣΦΑ που είναι το ίδιο πράγμα!

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η τρόικα συμφώνησαν σε ένα μοντέλο που δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά οδηγεί σε νέες στρεβλώσεις την ηλεκτροπαραγωγή. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε αυτό το μοντέλο και πιστεύουμε σε μια λύση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, και με κάθετους κανόνες που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα προάγει τον ανταγωνισμό και θα προστατεύει τους καταναλωτές.

2.     Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τους πόρους που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Οι δημόσιοι πόροι, καλώς ή κακώς, δεν φτάνουν. Οι απαιτούμενοι πόροι θα βρεθούν είτε με ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον (πχ με blocking minority στον ΑΔΜΗΕ), είτε με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) που μας επιτρέπουν να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις με διαφανείς διαδικασίες και χαμηλό κόστος για το δημόσιο. Η παρουσία του Υπερταμείου, πέρα από την κριτική που έχουμε ασκήσει, οφείλω να πω ότι περιπλέκει τα πράγματα. Διότι δεν είναι σαφές από τον νόμο που το διέπει ποιες θα είναι οι δυνατότητες της όποιας κυβέρνησης για την άσκηση πολιτικής στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ. Όσο για τους υδρογονάνθρακες, υπάρχει ένας νόμος για την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) που είναι σωστός ως προς την ουσία, όμως στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για τον φορέα.

3.     Στο σκέλος της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μείνει πολύ πίσω όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται μια σειρά από παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως η αναμόρφωση του πλαισίου για τους ενεργειακούς ελέγχους κτηρίων στα πρότυπα της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρξει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομών, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

4.     Τέλος, χρειαζόμαστε μια σοβαρή, πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική με διεθνή ορίζοντα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι και οι ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή που κάνουν την εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής μια δύσκολη άσκηση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πρέπει να υποστηρίξουμε τα έργα υποδομών που μπορούν να κάνουν τη χώρα μας ενεργειακό σταυροδρόμι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αγωγοί TAP και IGB, καθώς και άλλα έργα που προωθούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής. Παράλληλα, έχουμε ανάγκη από μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων που θα διασφαλίζει την ενεργειακή μας ασφάλεια, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό κόστος.

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Η προώθηση των πολιτικών στις οποίες αναφέρθηκα είναι περισσότερο επείγουσα παρά ποτέ. Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Η αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει με στρεβλώσεις επί στρεβλώσεων, οι επενδύσεις δεν θα γίνουν με ένα κλίμα εχθρικό στην επιχειρηματικότητα. Η ΔΕΗ δεν θα κάνει με οποιαδήποτε μορφή βήματα μπροστά αν δεν υπάρξουν άμεσε κινήσεις για τη διάσωσή της και την ορθολογική της οργάνωση. Είναι πραγματικά κρίμα ότι η ενέργεια που θα μπορούσε να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη είναι μάλλον σήμερα ένας πρόσθετος πονοκέφαλος για το παρόν και το μέλλον. Και ο λόγος είναι ότι έχουν επικρατήσει κρατικίστικοι δογματισμοί και εκτός αγοράς λογικές που οδήγησαν σε σημαντικό βαθμό στην υπονόμευση των όποιων θετικών εξελίξεων της διετίας 2012-14.
 • Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τομέας αποκομμένος από τον υπόλοιπο κυβερνητικό σχεδιασμό. Πρέπει να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής που έχει στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα νέο μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Αφήνοντας πίσω τις κρατικίστικες πρακτικές του παρελθόντος, όσο κι αν ξεβολέψουμε κάποιους.
 • Αυτή είναι η προσέγγιση που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία. Στο επίκεντρο της διαμόρφωσης του κυβερνητικού μας προγράμματος βρίσκονται πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν να απελευθερωθεί η τεράστια δυναμική του κλάδου της ενέργειας, δρώντας ως καταλύτης για την αναπτυξιακή έκρηξη που έχει ανάγκη η χώρα.
 • Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να ακούσω, σήμερα, ιδέες και προτάσεις από ανθρώπους του χώρου, και γι’ αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση.