Κόκκινα δάνεια: λύση σφαιρική και γρήγορη! - ομιλία σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

8.5 κοκκινα δανεια "Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις που αδυνατούν να δώσουν άμεσες λύσεις", υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. .

"Για αυτό και στη Νέα Δημοκρατία  προτείνουμε με μια λύση που είναι σφαιρική, αλλά και γρήγορη. Οικονομικά βιώσιμη, αλλά, φυσικά, και κοινωνικά δίκαιη. Και η λύση αυτή είναι θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή".

 

 

Ομιλία του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη

στο συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια

Κυρίες και κύριοι,

Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ορθοποδήσει μετά την επιστροφή της στην ύφεση το 2015. Και, δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται διαρκώς, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα γκρίζα σύννεφα πάνω από τη χώρα. Πρόκειται για ζήτημα με πολλές πτυχές:

1.      Πρώτον, φυσικά, έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα.

2.      Δεύτερον, το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχουμε στα κόκκινα δάνεια αποτελεί τεράστιο  βαρίδι στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν τους επιτρέπει να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία, συμβάλλοντας σε έναν φαύλο κύκλο στασιμότητας.

3.      Και τρίτον, προκύπτει ένα μείζον ηθικό ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μολονότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Διαμορφώνεται έτσι ένα καθεστώς αδικίας σε βάρος τόσο των συνεπών οφειλετών, όσο και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια όμως, εκρηκτική είναι η κατάσταση και όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο, οι οποίες ανήλθαν στα 92,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016, από 75,2 δισ. ευρώ το 2014.

Η κατάσταση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, πέρα από το ζήτημα της υπερφορολόγησης που συζητιέται συχνά, να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ριζικό και δίκαιο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο διαφορετικά κινδυνεύει να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, τόσο για το τραπεζικό σύστημα, όσο και για τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Δυστυχώς, μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η ολιγωρία της κυβέρνησης, η οποία μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων έφερε πρόσφατα –με την ανοχή, μάλιστα της τρόικας- έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ο οποίος αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι λόγοι είναι οι εξής.

1.      Ο πρώτος λόγος είναι ότι, απλούστατα, αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν είναι ούτε εξωδικαστικός, ούτε συμβιβασμός! Διότι πώς μπορεί να θεωρείται εξωδικαστική μια διαδικασία που προϋποθέτει μια πολύμηνη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών; Η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο αντί να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών, ουσιαστικά επιβαρύνει περαιτέρω το δικαστικό σύστημα, τη στιγμή που εκκρεμούν προς εκδίκαση 200.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, με περιπτώσεις στις οποίες η δικάσιμος έχει οριστεί για το 2032! Κρατάει, λοιπόν, οφειλέτες και τράπεζες σε κατάσταση ομηρίας, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους και για την οικονομία.

2.      Επιπλέον, ο ίδιος μηχανισμός υποτίθεται πως θα έβαζε τέλος στη γραφειοκρατία που συχνά αποτελεί εμπόδιο στη ρύθμιση οφειλών. Και πώς το κάνει αυτό; Απαιτώντας 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μόνο και μόνο για την υποβολή της αίτησης για ένταξη στον μηχανισμό! 25! Αν αυτή είναι η μη γραφειοκρατική προσέγγιση, σκεφτείτε πώς θα ήταν η γραφειοκρατική! Παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία προβλέπεται στην περίπτωση που η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο, καθώς οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με το συνοδευτικό υλικό!

3.      Τέλος, ο εν λόγω νόμος δεν προβλέπει κανένα κίνητρο ή κύρωση για τις τράπεζες με στόχο να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν γρήγορα και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι, στη Νέα Δημοκρατία δεν υιοθετούμε τον ρόλο μιας στείρας αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα». Ούτε αρκούμαστε στην κριτική, αλλά, αντιθέτως, καταθέτουμε το δικό μας ρεαλιστικό, συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό εδράζεται στο τρίπτυχο «λιγότερες δαπάνες – λιγότεροι φόροι – προσέλκυση επενδύσεων» και πολλές πτυχές του έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια και από τον αρχηγό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί να υπάρξει, όμως, σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση το οποίο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Για αυτό και παρουσιάσαμε, από τον περασμένο Οκτώβριο, τις προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Προτάσεις που δυστυχώς δεν έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

 

1.      Για το χρέος των νοικοκυριών προτείνουμε μεθόδους για επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, ώστε να μπορέσει, επιτέλους, να δοθεί τέλος στην ομηρία των εμπλεκομένων συμπολιτών μας. Η πρότασή μας εστιάζει ιδιαίτερα στο ξεκαθάρισμα μεταξύ αυτών που έχουν όντως ανάγκη και αυτών που με δόλο προσποιούνται ότι έχουν ανάγκη, ώστε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς αδικίας που ισχύει  σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων με ειδική στόχευση στις περιπτώσεις οφειλετών με μεγάλη περιουσία, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να είναι στρατηγικοί κακοκπληρωτές.

2.      Για τις μικρές επιχειρήσεις προτείνουμε έναν απλό, γρήγορο και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες τους ώστε να προχωράνε άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών τους, με όφελος και για τις ίδιες και για τις τράπεζες. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως βάση, ουσιαστικά, τη λογική του νόμου Δένδια, την οποία επεκτείνουμε και για τις οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στο ιδιωτικό χρέος.

3.      Για τις μεγάλες επιχειρήσεις προτείνουμε ρυθμίσεις στην προπτωχευτική και πτωχευτική διαδικασία με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Έχουμε προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό των νομικών παραθύρων για καθυστερήσεις, τη συγχώνευση δικαστικών διαδικασιών και την κατάργηση ανούσιων και χρονοβόρων ενδιάμεσων σταδίων. Στόχος είναι να περιορίσουμε τη διαδικασία από τα 10 στα 2 χρόνια και να προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους εμπλεκομένους.

4.      Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προτείνει τη θέσπιση κινήτρων και κυρώσεων στις τράπεζες έτσι ώστε να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς για την επίλυση του ζητήματος. Η πρότασή μας περιλαμβάνει μέτρα που δεν θα ωφελούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και οριζόντιες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή για το χρέος σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όσο δεν θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις και τίθενται απλώς στόχοι, οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να κινηθούν γρήγορα, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς θα έχουν τον φόβο του αρνητικού αντίκτυπου στα λογιστικά τους βιβλία.

Αναγνωρίζουμε, φυσικά, πόσο ευαίσθητο είναι το συγκεκριμένο ζήτημα. Πολλοί συμπολίτες μας που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι λογικό να θεωρούν πως οι μη συνεπείς θα ευνοηθούν, ενώ η δική τους συνέπεια δεν θα έχει κάποιο αντίκρισμα. Για αυτό τον λόγο και μελετάμε παρεμβάσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες και έχουμε προτείνει να εμπλουτιστεί ο κώδικας δεοντολογίας έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης του δανείου τους χωρίς να απαιτείται να καταστούν πρώτα ληξιπρόθεσμοι, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στόχος μας δεν είναι ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά δανειοληπτών, ούτε να μπούμε σε μια λογική πλειοδοσίας με την κυβέρνηση για το ποιος θα χαρίσει περισσότερα δάνεια. Θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του τραπεζικού τομέα και των κόκκινων δανείων σε μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Για αυτόν τον λόγο, στις περιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων των επιχειρηματικών δανείων, η λύση που προτείνουμε θέλουμε να λειτουργήσει υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που φέρουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Δεν έχουμε σκοπό να μοιράσουμε συγχωροχάρτια σε αυτούς που λόγω ανευθυνότητας οδήγησαν επιχειρήσεις στον γκρεμό.

Κυρίες και κύριοι,

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις που αδυνατούν να δώσουν άμεσες λύσεις.

Για αυτό και στη Νέα Δημοκρατία  προτείνουμε με μια λύση που είναι σφαιρική, αλλά και γρήγορη. Οικονομικά βιώσιμη, αλλά, φυσικά, και κοινωνικά δίκαιη. Και η λύση αυτή είναι θετική και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει και όχι τρελές προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όπως και γενικότερα στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η οικονομία μας, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο σε ιδεοληψίες να μας κρατάνε πίσω. Γραφειοκρατικές αντιλήψεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν εμποδίζουν απλά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε ένα μέλλον διαρκούς ανασφάλειας, χωρίς καμία προοπτική.

Η οικονομία μας έχει ανάγκη να κάνει τη στροφή από το κρατικίστικο μοντέλο του παρελθόντος σε ένα μοντέλο που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά παράλληλα δίνει και την ευκαιρία σε όσους έπεσαν να ξανασηκωθούν και να ξαναπροσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη της γενιάς μας και θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ευχαριστώ πολύ.