Μόνο με την ιδιωτική πρωτοβουλία επανεκκίνηση της οικονομίας - ομιλία στην γενική συνέλευση της ΕΕΔΕ

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

eede 11«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο στις ιδεοληψίες του χθες να υποθηκεύουν το αύριο της χώρας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος και να επιτρέψουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τις οποίες αντιπροσωπεύετε όλοι εσείς σήμερα, να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

«Στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, «ο στόχος μας είναι να γυρίσουμε σελίδα σαν χώρα. Να στηρίξουμε δυναμικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους».

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  (ΕΕΔΕ)

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ την ΕΕΔΕ για άλλη μια παραγωγική χρονιά.

Μακάρι η σημερινή Γενική Συνέλευση να λάμβανε χώρα υπό καλύτερες συνθήκες. Όμως, δυστυχώς, λαμβάνει χώρα υπό συνθήκες αβεβαιότητας. Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης και τα γκρίζα σύννεφα πάνω από τη χώρα παραμένουν, αντί να υποχωρούν.

Και ο κύριος λόγος είναι –και πάλι- η διαπραγμάτευση Τσίπρα. Άλλη μια διαπραγμάτευση που έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες, και κρατάει στάσιμη την οικονομία. Με συνέπεια η Ελλάδα να παραμένει βαλτωμένη, να μη γίνονται νέες επενδύσεις και να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχω λογαριάσει 7 μεταπτώσεις της κυβέρνησης για το χρέος τον τελευταίο μήνα:

1.      Πρώτα η δήλωση για τη γραβάτα. Στη συνέχεια το πατατράκ του Eurogroup.

2.      Την επόμενη ημέρα δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι 'μπορεί να πάρουμε και ως βάση για τη συζήτηση την πρόταση του Σόιμπλε'.

3.      Το απόγευμα νέα τοποθέτηση από τη Θεσσαλονίκη ότι 'όχι δεν θα είναι βάση η πρόταση του Σόιμπλε'.

4.      Κατόπιν έχουμε δήλωση δίπλα στον Πρωθυπουργό της Εσθονίας 'λύση να’ ναι για το χρέος και όποτε να έρθει'.

5.      Μετά, προχθές, είχαμε τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει δραματοποίηση του θέματος.

6.      Χθες δραματοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο

7.      Και σήμερα δύο άρθρα του κ. Τσίπρα σε ξένες εφημερίδες που ανεβάζει τους τόνους.

Και πού έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής; Να μείνουμε με το 4ο Μνημόνιο των 5 δις μέτρων από τη μία πλευρά, ενώ για το χρέος δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό και ουσιαστικό. Με άλλα λόγια, χαμένοι σε όλα τα μέτωπα!

Καταλαβαίνουμε όλοι, κύριες και κύριοι, ότι δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Και το στοίχημα αυτό είναι το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα θα δουλέψει ξανά. Πώς θα βάλουμε μπροστά τη μηχανή της οικονομίας για να αρχίσουμε να δημιουργούμε εισόδημα και θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα επιστρέψει η προοπτική και το χαμόγελο.

Οι μεγάλες θυσίες των περασμένων ετών έχουν δημιουργήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις για να το καταφέρουμε: Παρά τα λάθη που έχουν γίνει, έχει επιτευχθεί τα τελευταία 7 χρόνια μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, έχει σημειωθεί μια σημαντική εσωτερική υποτίμηση, ενώ έχουν προχωρήσει και αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν αυτές πέρασαν μέσα από χίλια κύματα.

Δεν αρκούν όμως αυτά. Για να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο. Ένα μοντέλο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της οικονομίας μας σε επενδύσεις εκτιμώνται περίπου στα 100 δις ευρώ, είναι σαφές πως μόνο με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα μπορέσει η χώρα να ανακάμψει και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Το δημόσιο, πολύ απλά, δεν διαθέτει ούτε κατά προσέγγιση τους πόρους που έχει ανάγκη η οικονομία!

Δυστυχώς, όπως σίγουρα γνωρίζετε όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, η απώλεια της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα έχει πλήξει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πορείας για να αντιστραφεί το κλίμα και να αρχίσουν να γίνονται και πάλι επενδύσεις. Πώς θα πετύχουμε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη; Υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις.

1.      Η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων. Μια κυβέρνηση στην οποία τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, θα πιστεύουν στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα τις παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό. Μια κυβέρνηση που θα θυμίζει Εθνική Ελλάδος, με στελέχη υψηλού, πραγματικά, επιπέδου, από την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα, και ικανά στελέχη του ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στελέχη  μάνατζμεντ, που έχουν την τεχνογνωσία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας μας.

2.      Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση έφερε, δυστυχώς πρόσφατα έναν γραφειοκρατικό νόμο που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει. Έναν νόμο που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες προσδοκίες, αλλά και «μποτιλιάρισμα» στην ίδια του την εφαρμογή. Με ενδεχόμενο να προκληθεί ζημιά τόσο στις τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε καταθέσει από τον Οκτώβριο μια ολοκληρωμένη πρόταση με κίνητρα και κυρώσεις για τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με τρόπο σφαιρικό, γρήγορο και δίκαιο. Τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όσο και για το Δημόσιο. Η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση που πρέπει να μετατραπεί από απειλή σε ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόταση την οποία μόλις ανέφερα προβλέπουμε 6 συγκεκριμένες αλλαγές για το πτωχευτικό δίκαιο με στόχο να περιοριστεί η διαδικασία της πτώχευσης από τα 10 στα 2 χρόνια. Το βασικό μας μήνυμα είναι πως πρέπει να κάνουμε πράξη και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες: Όλοι όσοι προσωρινά αποτυγχάνουν δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία. Για να πάρουν, και πάλι, μπρος οι επιχειρήσεις. Για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία.

3.      Η Τρίτη προϋπόθεση έχει να κάνει με την ταχεία προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Χαίρομαι που ολοκληρώνονται η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ένα πρότζεκτ που ξεκίνησα εγώ το 2008 με τους συνδικαλιστές να με λένε μεσίτη, και το επανεκκίνησα πάλι το 2013. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι χαίρομαι εξίσου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που επίσης την ξεκίνησα, αλλά παρά την ανάδειξη πλειοδότη παραμένει επί μήνες βαλτωμένη. Ο υπουργός, μάλιστα υπόσχεται ότι θα κάνει και δεύτερη κρατική επιχείρηση σιδηροδρομικών μεταφορών –κανείς δεν ξέρει με ποια χρήματα- και την ίδια στιγμή καθυστερεί η αδειοδότηση 2 ιδιωτικών σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας! Με τέτοιες προσεγγίσεις, αλλά και με το να θεωρούμε δάσος το Ελληνικό, και μνημείο το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά, ποιος έχει την προσδοκία ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις;

4.      Επίσης, ένα ζήτημα στο οποίο στη χώρα μας δεν δίνεται η σημασία που θα έπρεπε είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.  Πιθανόν να θυμάστε όλο τον θόρυβο που είχε προκληθεί επί υπουργείας μου με το γάλα, τα βιβλία, την τρισκατάρατη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Αυτό που δεν αναφέρουν όμως, όσοι πολέμησαν αυτές τις παρεμβάσεις τότε, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, ακόμα κι έτσι όπως έγιναν, πέτυχαν! Κι έτσι σήμερα οι καταναλωτές αγοράζουν φθηνότερα βιβλία, πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα, ενώ το μερίδιο του ελληνικού φρέσκου γάλακτος στην αγορά αυξήθηκε!

§  Από τη μεριά μας, στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει μια συντονισμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα αφορά κρίσιμους τομείς στην προσπάθεια να δείξουμε πως η χώρα είναι φιλική στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτόν τον λόγο δεν ετοιμάζουμε μόνο προγραμματικές θέσεις, αλλά και τα σχετικά νομοσχέδια ώστε να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα. Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Θα σταθώ σε κάποιους.

  • Συγκεκριμένα, προτείνουμε να απαιτείται υποχρεωτικώς η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εισαγωγή νόμων που αφορούν την αγορά. Στόχος είναι να αποφεύγουμε την εισαγωγή διατάξεων που αποτελούν εμπόδιο για τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη δημιουργία νομοθετημένων καρτέλ.
  • Στη Δικαιοσύνη ενδεικτικά προτείνουμε τη σύσταση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.Για παράδειγμα, στα πολιτικά δικαστήρια ειδικές κατηγορίες τμημάτων μπορεί να είναι τα τμήματα Διεθνών συναλλαγών, Ανταγωνισμού, Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικού Δικαίου, Εμπορικών συμβάσεων και Πτωχευτικού. Έτσι θα έχουμε ταχεία επίλυση σημαντικών υποθέσεων, βελτιωμένη ποιότητα των σχετικών αποφάσεων και, κατά συνέπεια, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
  • Στο ζήτημα της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε έναν νόμο-πλαίσιο στα πρότυπα του 4262/2014 που ακύρωσε αυτή η κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός θα απλοποιεί την αδειοδότηση σε όλα τα επιχειρηματικά πεδία και όχι μόνο σε 3, όπως συνέβη με τη ρύθμιση που έφερε η σημερινή κυβέρνηση αφού σταμάτησε την προηγούμενη διαδικασία. Στόχος είναι η αδειοδότηση στις απλούστερες περιπτώσεις να γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

5.      Η πέμπτη προϋπόθεση έχει να κάνει με τη φορολογία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. Οι προτάσεις μας θα επικαιροποιηθούν υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και της υπογραφής από την κυβέρνηση του 4ου Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου. Και θα παρουσιαστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα σταθώ, όμως, σε μια συγκεκριμένη πρότασή μας.  Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό τον  λόγο και τα πρόσθετα κίνητρα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως απόλυτη προτεραιότητα για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς. Σε αυτό όλοι έχουμε κάνει λάθη. Η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η τρόικα που σε κάθε επίσκεψή της ζητάει νέες ρυθμίσεις. Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει  να βάλει τα λεφτά του στη χώρα μας όταν είναι αβέβαιος για τα φορολογικά βάρη που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,

Στη Νέα Δημοκρατία ο στόχος μας είναι να γυρίσουμε σελίδα σαν χώρα. Να στηρίξουμε δυναμικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Να υιοθετήσουμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους.

Η προσπάθεια είναι ιστορικής σημασίας. Και για αυτό θέλουμε μια συμμαχία στην οποία χωράνε όλοι οι Έλληνες που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου:

Οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που μαραζώνουν χωρίς καμία προοπτική. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν μπορούν να θεωρούν τύχη ότι απλώς δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διψούν για ουσιαστική επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν να παιδιά και τα εγγόνια τους να προκόβουν και να μην στηρίζονται στο δικό τους χαρτζιλίκι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν ένα κράτος το οποίο δεν θα αρκείται μόνο στο να τους φορολογεί, αλλά θα τους επιτρέπει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Και φυσικά, όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο μάνατζμεντ έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν. Ενδεχομένως πιο κρίσιμο απ’ ότι φαντάζεστε. Τόσο στην εξάπλωση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας, όσο και στη μετάβαση του Δημοσίου σε ένα πιο σύγχρονο μοντέλο. Η τεχνογνωσία σας, άλλωστε, που είναι απόρροια της εμπειρίας σας από τη δραστηριοποίηση σε ευρύ φάσμα κλάδων, σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε καλές πρακτικές, προσαρμόζοντάς τες ανάλογα με τις συνθήκες.

Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο στις ιδεοληψίες του χθες να υποθηκεύουν το αύριο της χώρας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος και να επιτρέψουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τις οποίες αντιπροσωπεύετε όλοι εσείς σήμερα, να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη που έχουμε σήμερα μπροστά μας, η οποία είναι η μάχη της γενιάς μας. Διότι έχουμε και τα εφόδια και το ταλέντο για να τα καταφέρουμε. Και αν προχωρήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αν δουλέψουμε σκληρά και αν είμαστε ενωμένοι, είμαι σίγουρος ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.