ΝΔ ή μπάχαλο - ομιλία σε εκδήλωση της ιστοσελίδας liberal.gr

  Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

7.1 liberal Προσκλητήριο σε όλες τις Φιλελεύθερες δυνάμεις να συσπειρωθούν με τη Νέα Δημοκρατία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το liberal.gr στο Χίλτον στο πλαίσιο του Money Show και με θεμα: "Είναι το μέλλον της Ελλάδας φιλελεύθερο;".

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι πολύ δύσκολο και ότι θα τεθεί το ερώτημα "Νέα Δημοκρατία ή μπάχαλο", όπως ανάλογα ερωτήματα είχαν τεθεί μετά την μεταπολίτευση.

Αν αποτύχουμε, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης το μέλλον της Ελλάδας θα είναι το μπάχαλο.

 

Ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση

«Είναι το μέλλον της Ελλάδας φιλελεύθερο;»

στο πλαίσιο του Money Show

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Πριν μιλήσουμε για το αν το μέλλον της Ελλάδας είναι φιλελεύθερο, πρέπει να δούμε κατά πόσο το παρελθόν της Ελλάδας είναι φιλελεύθερο.
 • Εξετάζοντας, λοιπόν, την πορεία του ελληνικού κράτους, βλέπουμε μια μάχη μεταξύ δύο αντίρροπων δυνάμεων:

o   Από τη μία είχαμε την επιρροή της Δύσης και των ιδανικών του Διαφωτισμού. Η επιρροή αυτή αντικατοπτρίζεται, για παράδειγμα, στο σύνταγμα της Επιδαύρου, στην πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και σε κείμενα σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος όπως ο Γιώργος Θεοτοκάς και ο Μάρκος Δραγούμης. Και, φυσικά, συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

o   Από την άλλη είχαμε τις δυνάμεις αυτές που ήθελαν να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα στοιχεία της Ελλάδας ως καθ’ ημάς Ανατολή. Αυτό είχε κάποια θετικά στοιχεία. Θυμίζω, για παράδειγμα, τις έννοιες της φιλοξενίας και του φιλότιμου. Όμως είχε και πολλά αρνητικά, όπως η διατήρηση της κουλτούρας του ρουσφετιού, η άρνηση της διάκρισης των εξουσιών και ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου.

Για πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα είχε κάτι που τη διέκρινε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: Μια λαϊκίστικη κεντροαριστερά και μια πελατειακή δεξιά. Η κεντροαριστερά έδειξε λατρεία για το μεγάλο κράτος, αλλά και η δεξιά, ίσως και λόγω των πελατειακών σχέσεων, ενέδωσε στις σειρήνες του κρατισμού.

 • Όποιος γνωρίζει έστω και στοιχειωδώς τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας καταλαβαίνει ότι η μάχη αυτή ήταν άνιση. Ο φιλελευθερισμός παρέμεινε ως έναν βαθμό μια ορφανή ιδεολογία στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, με εξαίρεση μεμονωμένες αξιόλογες προσπάθειες. Η κεντροδεξιά δεν έδωσε την ιδεολογική μάχη που έπρεπε να δώσει, με αποτέλεσμα την ιδεολογική κυριαρχία της άλλης πλευράς.
 • Ακόμα και ορισμένες ηγεσίες που κατά καιρούς πίεζαν από πάνω –ή πιέστηκαν- για κυβερνητικές παρεμβάσεις με φιλελεύθερο πρόσημο, συχνά το έκαναν παρουσιάζοντάς τες ως ένα πικρό χάπι που έπρεπε να καταπιούν.
 • Ίσως το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ότι στη χώρα μας επικράτησε ο φιλελευθερισμός!
 • Ασχέτως που επί δεκαετίες είχαμε ένα μοντέλο λαϊκίστικου κρατισμού, με τις περισσότερες αγορές μας να είναι από τις πιο κλειστές στην Ευρώπη! Ασχέτως που οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις –ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς- πολεμήθηκαν λυσσαλέα και ορισμένες φορές έμεναν στο ράφι! Ασχέτως αυτών –και άλλων πολλών- μια μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι στη χώρα μας κυριάρχησε ο φιλελευθερισμός!
 • Άρα η λύση για να βγούμε από την κρίση ποια είναι; Λιγότερος φιλελευθερισμός! Αυτή είναι η θεραπεία που προτείνουν οι λαϊκιστές!
 • Έχω προσωπική εμπειρία, άλλωστε.
 • Πιθανώς να θυμάστε πόσο πολεμήθηκα ως υπουργός όταν προώθησα μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της οικονομίας.

o   Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Ολυμπιακή. Πολλοί υπουργοί είχαν δοκιμάσει να προωθήσουν αυτή την αλλαγή και όλοι σκόνταφταν, τελικά, στο πολιτικό κόστος και στις έντονες αντιδράσεις. Η Ολυμπιακή ήταν «η ζωή μας, η ψυχή μας, η σημαία μας» κλπ. Τελικά προχωρήσαμε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το κράτος γλύτωσε ένα κόστος 400 εκατομμυρίων τον χρόνο, ενώ πήρε 200 εκατομμύρια από την πώληση και πλέον εισπράττει περίπου 250 εκατομμύρια τον χρόνο από τις αερομεταφορές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές! Δεν έκρυψα ποτέ ότι η λύση συνοδεύτηκε από ένα γενναιόδωρο πακέτο ύψους 1,2 δισ στους εργαζομένους. Αλλά αν κάποιος ξέρει βασικά μαθηματικά αντιλαμβάνεται ότι ολόκληρο αυτό το πακέτο τελικά ισοδυναμούσε με τρία ετήσια ελλείμματα της Ολυμπιακής! Με άλλα λόγια, λαμβάνοντας υπόψη όλο το πακέτο αυτό έχουμε κερδίσει ήδη ενάμιση δις. σε σχέση με το αν σήμερα λειτουργούσε η Ολυμπιακή!

o   Άλλο παράδειγμα ήταν ο ΟΣΕ. Κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης τον Αύγουστο του 2008 που οδήγησε, τελικά, στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για να τα καταφέρουμε, όμως, έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες αντιστάσεις από αυτούς που ήθελαν να συνεχίσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν 2 εκατομμύρια τη μέρα για να συντηρούμε τον πιο προβληματικό σιδηροδρομικό οργανισμό στην Ευρώπη!

o   Υπήρξαν, βέβαια, και μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2012-14. Μόνο από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είχαμε 280 διαφορετικές παρεμβάσεις  για την κατάργηση ενός μεγάλου φάσματος στρεβλώσεων στην αγορά. Και εκεί συναντήσαμε σκληρές αντιδράσεις από πολλούς που ήθελαν να παραμείνουν κλειστές συγκεκριμένες αγορές λόγω συντεχνιακών συμφερόντων. Τα στοιχεία, όμως, δεν μπορούν να κρυφτούν. Και τα στοιχεία λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν, λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.

Ενδεικτικά:

§  Στο φρέσκο γάλα η κατανάλωση του ελληνικού γάλακτος αυξήθηκε κατά +3,8% για το 2014.

§  Η απελευθέρωση των διδάκτρων εκπαίδευσης οδήγησε σε μείωση κατά κατά -6,9% από το 2012 μέχρι σήμερα.

§  Με την κατάργηση της «ενιαίας τιμής» οι τιμές των βιβλίων στην Ελλάδα συνολικά έχουν υποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2016 κατά -6,2%.

§  Με την τοποθέτηση του βρεφικού γάλακτος στα σουπερμάρκετ η τιμή μειώθηκε μέχρι 20%

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Για να βγούμε από την κρίση καλούμαστε να σκοτώσουμε δύο μεγάλα τέρατα: τον λαϊκισμό και το πελατειακό κράτος.
 • Καλούμαστε να μεταβούμε σε ένα μοντέλο που έχει ως βάση τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Και είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι κάτι που υπαγορεύει η προσκόλληση σε κάποια ιδεοληψία. Είναι κάτι που υπαγορεύει η κοινή λογική. Η χώρα μας έχει ανάγκη για επενδύσεις που έχουν υπολογιστεί περίπου στα 100 δις. ευρώ. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αυτοί οι πόροι μπορούν να βρεθούν αποκλειστικά από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
 • Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις δεν είναι κάτι που αναγκαζόμαστε να κάνουμε, είτε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είτε από εξωτερικές πιέσεις. Είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε και μόνοι μας για να μεταβούμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομίας και να ξεπεράσουμε την κρίση.
 • Και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, επίσης, το όφελος που θα έχει ο κάθε πολίτης από τη μετάβαση αυτή. Τόσο όσον αφορά νέες δουλειές, δημιουργία πλούτου και στήριξη του ασφαλιστικού, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσφέρονται σε συνθήκες περιορισμένου ανταγωνισμού.
 • Μόνο έτσι θα έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε τη χώρα.
 • Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να υιοθετήσουμε μια υπεροπτική προσέγγιση, απαξιώνοντας όποιους δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων. Μια λογική τύπου «αν ο λαός δεν συμφωνεί μαζί μας πρέπει να αλλάξουμε λαό». Η λύση είναι να παρουσιάζουμε τα οφέλη αυτά με τρόπο κατανοητό, ώστε να μπορούν οι πολίτες να καταλάβουν πώς θα βελτιωθεί η καθημερινή τους ζωή. Όχι να γινόμαστε ελιτιστές.
 • Είδαμε, άλλωστε, πόσο αρνητικά αντανακλαστικά δημιουργεί στις κοινωνίες ο ελιτισμός, με πρόσφατα παραδείγματα το Brexit και την εκλογή του Τραμπ.
 • Και θα ήθελα να σταθώ σε κάτι σχετικό.
 • Ο φιλελευθερισμός παρουσιάζεται συχνά ως ελιτίστικος. Ως κάτι που ευνοεί τους πλουσίους. Το σύστημα.
 • Στην πραγματικότητα όμως, ο φιλελευθερισμός είναι η πραγματική αντισυστημική και φιλολαϊκή ιδεολογία στην Ελλάδα σήμερα.
 • Γιατί τι λέει μεταξύ άλλων;

o   Λέει ότι είναι άδικο να υπάρχει μια αγορά εργασίας που προστατεύει τους από μέσα και καταδικάζει τους απ’ έξω στην ανεργία και την υποαπασχόληση!

o   Λέει ότι είναι άδικο να ευνοούνται τα καρτέλ και οι συντεχνίες που κρατάνε ψηλά τις τιμές σε διάφορες υπηρεσίες!

o   Λέει ότι δεν γίνεται να αυξάνονται κι άλλο τα βάρη που σηκώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παλεύουν για την επιβίωσή τους εδώ και χρόνια μέσα στην κρίση!

o   Λέει ότι είναι παράλογο να έχουμε την υψηλότερη έμμεση φορολογία στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που οι φόροι αυτοί εξ ορισμού πλήττουν κυρίως τους αδύναμους!

 • Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι κάτι από αυτά δεν είναι προς όφελος του απλού πολίτη;
 • Είναι τέτοια, όμως, η εμμονή των διαφόρων ιδεοληπτικών στην Ελλάδα, που σε λίγο θα δούμε και κίνημα υπέρ της ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας για να προστατευτούμε από τον κακό φιλελευθερισμό!

 • Φυσικά, όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν όσους ευνοούνται από την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι αναμενόμενο ότι αυτοί θα συνεχίσουν να πολεμάνε οποιαδήποτε αλλαγή, αδιαφορώντας για το συνολικό όφελος της κοινωνίας .
 • Είναι επίσης αναμενόμενο πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για παραγωγή νέου πλούτου θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του παλαιού πλούτου.
 • Οι εραστές της ακινησίας ανέκαθεν βάζουν το πελατειακό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

 • Δεν γίνεται, όμως, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών και να το παρουσιάζουμε, μάλιστα, σαν φιλολαϊκή πολιτική!
 • Δεν είναι μόνο ηθικό θέμα, είναι και πρακτικό. Το οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα όσο συνεχίζουμε σε αυτή την πορεία.
 • Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις
 • Διότι οι φιλελεύθερες πολιτικές είναι που δημιουργούν νέες ευκαιρίες για όλους.

o   Οι φιλελεύθερες πολιτικές είναι που εξασφαλίζουν πως ανεξαρτήτως του πόσο πλούσιοι είναι οι γονείς σου ή πόσες γνωριμίες έχεις, αν έχεις μια ιδέα και ένα σχέδιο και εργαστείς σκληρά για να το πετύχεις, δεν υπάρχουν όρια στο πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις.

o   Αυτή η πολιτική των ευκαιριών είναι που θα δώσει μια λύση στα δύο μέτωπα στα οποία μαχόμαστε σήμερα:

§  Στο μέτωπο της οικονομίας θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, πυροδοτώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού.

§  Στο μέτωπο της κοινωνίας και της πολιτικής θα σταματήσει την πορεία προς τα άκρα. Οι ακραίες φωνές βρίσκουν απήχηση σε όσους νιώθουν ότι το υπάρχον σύστημα δεν εξασφαλίζει κάποιο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. Μια ανοιχτή, σύγχρονη οικονομία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να βγουν από το αδιέξοδο και να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μένοντας μακριά από τον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία που έχουν δηλητηριάσει τη ζωή του τόπου.

 • Το κομβικό σημείο σήμερα σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι ο φιλελευθερισμός να υψώσει ψηλά τη σημαία των ευκαιριών. Για να γίνει αντιληπτό ότι είναι κίνημα των ευκαιριών για κάθε πολίτη, αλλά και της ισότητας των ευκαιριών για όλους. Όχι μόνο για τους «από μέσα».

 • Κυρίες και κύριοι,
 • Γνωρίζουμε όλοι ότι η αλλαγή πορείας δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι πόσο ισχυρές είναι οι δυνάμεις της ακινησίας στη χώρα μας. Όμως πιστεύω πως έχει φτάσει πια η στιγμή που όσοι ανήκουμε στον μεταρρυθμιστικό χώρο έχουμε συνειδητοποιήσει πως δεν γίνεται άλλο να συμβιβαζόμαστε με ημίμετρα.
 • Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με μια ευρεία συμμαχία που θα έχει σαφείς στόχους. Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, περισσότερες ευκαιρίες. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων. Με ένα δικό μας πρόγραμμα θαρραλέων μεταρρυθμίσεων με στόχο να γίνει η χώρα μας, επιτέλους, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
 • Με ειλικρίνεια και ξεκάθαρες κουβέντες, όχι με λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω» και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
 • Μόνο έτσι θα έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας στη μάχη που θα κληθούμε σύντομα να δώσουμε. Και μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδα να κερδίσουμε τη μάχη αυτή.