Σεπ 16

Σημαντική και για όλους η αύξηση των συντάξεων - συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

«Παράθυρο» για αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις ανοίγει μέσω της Realnews ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. «Όλα θα εξαρτηθούν από τα επίσημα αποτελέσματα του κλάδου της επικουρικής σύνταξης», σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως ο κλάδος θα πρέπει να είναι πλεονασματικός, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυξήσεις. Ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφει όλο τον σχεδιασμό για την αύξηση των συντάξεων από το 2023, την πορεία των εκκρεμών συντάξεων, ενώ αναφέρεται και στην παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας μιλά ακόμα για το θέμα των υποκλοπών. για το αν μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας.

Όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους από το 2023; Οι αυξήσεις αυτές θα ξεπεράσουν το 7% με 8%; Θα αφορούν και την εθνική σύνταξη;

Η αύξηση των συντάξεων- που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ συν τον τιμάριθμο δια του δύο- θα είναι σημαντική και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους. Τη μεγάλη πλειονότητα που θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες της. Και τους υπόλοιπους που θα «ροκανίσουν» τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι έχουν, όμως, να περιμένουν δύο ακόμη αυξήσεις: Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ- οι συνταξιούχοι αυτοί μπορεί να δουν θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 300, 500 και 600 ευρώ ετησίως. Και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση, που αφορά 150.000 συνταξιούχους. Έρχονται, λοιπόν, σημαντικές αυξήσεις. Για ορισμένες δε περιπτώσεις τριπλές!

Μπορεί να αυξηθούν και οι επικουρικές συντάξεις;

Η γενική αύξηση των συντάξεων για την οποία σας μίλησα αφορά στην εθνική και στην αναλογική σύνταξη. Για τις επικουρικές υπάρχουν άλλοι κανόνες που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης. Διότι εκεί απαγορεύεται ρητώς εδώ και πολλά χρόνια η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα ο κλάδος θα πρέπει να είναι πλεονασματικός για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυξήσεις. Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από τα επίσημα αποτελέσματα του κλάδου της επικουρικής σύνταξης. 

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις βαίνουν όντως προς εκκαθάριση;

Από 130.000 περίπου που ήταν στα μέσα του 2021 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, έχουν περιοριστεί ουσιαστικά στις 36.000. Και αυτό διότι 20.000 δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν διάφορα προβλήματα που θα καθιστούσαν παράνομη την έκδοση σύνταξης: π.χ. χρωστούν πάνω από το όριο στον ΕΦΚΑ, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, κλπ. Όταν θα βγουν τα στοιχεία του Αυγούστου, οι εκκρεμείς συντάξεις θα έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Για να καταλάβετε, μόνο τους 19 μήνες που είμαι εγώ στο Υπουργείο έχουμε βγάλει 400.000 συντάξεις. Και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πλησιάσουμε το μισό εκατομμύριο. Αυτός δεν είναι καθόλου μικρός αριθμός. Διότι συνολικά οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι γύρω στα 2,8 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προσπάθειας που γίνεται και γι’αυτό το λόγο με την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου, θα κλείσουμε οριστικά με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Προχωράτε σε παραγραφή των χρεών του ΕΦΚΑ; Αν ναι ποιους θα αφορά;

Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος ενός νομοσχεδίου που φέρνουμε για τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πάμε, λοιπόν από την 20ετία της παραγραφής των χρεών, στην 10ετία, όπως ίσχυε προ του νόμου Κατρούγκαλου στο πρώην ΙΚΑ. Δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ, ενώ δεν σε έχει ειδοποιήσει, να έρθει μια μέρα π.χ. μετά από 15 χρόνια και να σου πει ότι χρωστάς! Ξεκαθαρίζω όμως, αυτό αφορά μόνο όσους δεν έχει ειδοποιήσει ο ΕΦΚΑ. Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, και άλλες ευνοϊκές διατάξεις. Στις δόσεις για χρέη προς τον ΕΦΚΑ πάμε από τις 12 στις 24 δόσεις, όπως ισχύει για την εφορία. Δεν γίνεται να έχουμε “δύο κράτη στη συσκευασία του ενός”! Επεκτείνουμε, επίσης, τη λεγόμενη «μάχιμη πενταετία» και στους υπόλοιπους ενστόλους για λόγους ισότητας μεταξύ τους. Και προβλέπουμε ίδιες απαιτήσεις προκειμένου κάποιος να μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας, ανεξάρτητα από το πού ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ασφαλισμένος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη νέα στεγαστική πολιτική. Θα μπορέσει πράγματι να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος στέγης που αντιμετωπίζουν οι νέοι;

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τους νέους συνολικά. Ήταν υποχρέωσή μας, διότι το κράτος, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στεγαστική πολιτική. Με τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και ενδιαφέρουσες ιδέες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να αγκαλιάσει το κράτος τη νέα γενιά. Το οφείλουμε πρώτα και κύρια στους ίδιους του νέους. Διότι το κόστος της στέγης για τους ίδιους είναι απαράδεκτα υψηλό. Το οφείλουμε όμως και στην ίδια την πατρίδα μας, διότι το δημογραφικό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια και οι νέοι γενικότερα στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Το θέμα των υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη κλείνει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Πρώτοι εμείς είπαμε ότι το θέμα των υποκλοπών ήταν ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος. Λάθος που ήδη τιμωρήθηκε. Λάθος, επίσης, που αδικεί το συνολικό θετικό έργο της κυβέρνησης. Ακούμε, προφανώς, τι λέει το ΠΑΣΟΚ. Και γι’αυτό καλέσαμε, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και όλη την αντιπολίτευση να συμμετάσχουν, τόσο στη διαλεύκανση της υπόθεσης- μέσω της εξεταστικής που αμέσως συστάθηκε- όσο και στην προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μας ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα ισορροπεί ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Προσέξτε όμως: Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είτε θα έχουμε μετά τις εκλογές μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς επιδιώκουμε την αυτοδυναμία, αλλά είμαστε ανοιχτοί και σε συνεργασίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά εναντίον των συνεργασιών- αν εξαιρέσουμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, που είναι πρόθυμοι, φαίνεται, να επαναλάβουν το εγχείρημα του 2015. Οι ψήφοι, όμως, δεν τους φτάνουν. Επομένως, πρέπει όλοι να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είμαστε σαφείς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί την ώρα που θέλουν την απλή αναλογική, να απορρίπτουν τις συνεργασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Και γι’αυτό το λόγο, η λύση, ακόμα περισσότερο τώρα, είναι μία. Ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους. Ο Ερντογάν και τα κυβερνητικά στελέχη του συνεχώς προκαλούν το τελευταίο διάστημα.

Η όξυνση από την πλευρά Ερντογάν είναι πρωτοφανής. Κατανοητή από την πλευρά των εκλογικών στοχεύσεων του ίδιου. Βλαπτική όμως και για την ίδια την Τουρκία και τον λαό της. Είναι μία “μπαγιάτικη” πολιτική, που παραπέμπει στον 19ο αιώνα και προγενέστερα. Η αντίδρασή μας, ψύχραιμη και αποφασιστική, κινείται και θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πολυεπίπεδες συμμαχίες στην εξωτερική πολιτική και ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας, που έχει ήδη προωθηθεί. Θέλουμε την ειρήνη. Θα υπερασπιστούμε, όμως, τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τιμώντας παράλληλα την ίδια την ιστορία μας!

Σεπ 3

Το σχέδιο για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

H κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη ενάντια στις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ρεύμα με Βάση τις αντοχές του Προϋπολογισμού «και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξυπνήσει», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στα «Π», επισημαίνει ότι «οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ ορισμένοι, μάλιστα, θα λάβουν τριπλή αύξηση».

Έχει η κυβέρνηση τα «εργαλεία» να αντιμετωπίσει την ενεργειακή αυτή κρίση, ακόμα και αν οι τιμές στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου ανέβουν ακόμα περισσότερο;

Έχουμε μπροστά μας μια πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου δέκα φορές πάνω! Βέβαια, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα- σε όλη την Ευρώπη(!)- οφείλονται στην παρέμβαση για τη διάσωση της ΔΕΗ που κάναμε το 2019. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την Ευρώπη για την τιθάσευση των τιμών του ηλεκτρισμού. Θα συνεχίσουμε με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού και ελπίζουμε ότι επιτέλους η ΕΕ θα ξυπνήσει! Ντράγκι και Μητσοτάκης είχαν κάνει προτάσεις για την πλήρη αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς εδώ και έξι μήνες και δεν εισακούστηκαν. Ακούμε τώρα ότι η Ευρώπη θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ελπίζουμε. Εμείς είμαστε, ούτως ή άλλως, δεσμευμένοι στην πολιτική που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες και αυτή θα συνεχιστεί.

Οι χαμηλόμισθοι προσδοκούν νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και οι συνταξιούχοι αύξηση των συντάξεών τους, ώστε να αντισταθμίζει τον πληθωρισμό. Θα προχωρήσετε σε αυτές τις αυξήσεις και σε ποιο ποσοστό;

Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023. Η αντίστοιχη διαδικασία πέρυσι διήρκεσε περίπου τρεισήμισι μήνες. Η αύξηση θα λαμβάνει υπόψη της τις αντοχές των επιχειρήσεων από τη μία πλευρά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων από την άλλη. Στις συντάξεις, η αύξηση θα είναι σημαντική (αύξηση του ΑΕΠ+τιμάριθμος/2). Και η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες της. Οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» τη λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Αλλά υπάρχουν και άλλες δύο αυξήσεις: Πρώτον, αυτή που θα προέλθει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί μπορεί να δουν θετικό αποτέλεσμα στις τσέπες τους, ύψους 300, 500 και 600 ευρώ ετησίως. Και, δεύτερον, η λεγόμενη τέταρτη δόση επανυπολογισμού βάσει του νόμου Βρούτση, που αφορά 150.000 συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις. Ορισμένοι μάλιστα θα λάβουν τριπλή αύξηση.

Πότε θα γίνει η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει μόνο τις κύριες εκκρεμείς σε 56.000…

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο τέλος Ιουλίου στην πραγματικότητα ήταν 36.000. Και τούτο διότι 20.000 από τις εκκρεμείς συντάξεις δεν μπορούν να εκδοθούν, διότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν διάφορα προβλήματα που θα καθιστούσαν παράνομη την έκδοση της σύνταξης: π.χ. χρωστούν πάνω από το όριο στον ΕΦΚΑ, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, κλπ. Τον Αύγουστο η προσπάθεια συνεχίστηκε. Και, τώρα που ολοκληρώνεται η θερινή περίοδος, πλησιάζουμε στη γραμμή του τερματισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το γνωστό του θράσος, ενώ παρέδωσε ένα βουνό εκκρεμοτήτων για τις συντάξεις, επιμένει σε μία κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Σημειώστε παρακαλώ, ότι μόνο στους 19 μήνες που είμαι προσωπικά στο Υπουργείο, έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα έβδομο του συνόλου των συνταξιούχων! Δεν προσφέρεται προφανώς ο αριθμός για κριτική και αυτό το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι! Τώρα μάλιστα που αντιμετωπίζεται πλήρως το θέμα των κύριων συντάξεων, θα δώσουμε έμφαση στις επικουρικές που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν. Η έκδοση και των επικουρικών είναι θέμα μηνών. 

Το ζήτημα της εύρεσης στέγης είναι από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδίως η νέα γενιά,. Ποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπορούμε να περιμένουμε στο ζήτημα αυτό;

Σε μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Το πακέτο θα περιλαμβάνει αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), εκσυγχρονισμό της πολιτικής προκειμένου αυτή να συμπληρωθεί και με πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στήριξη των νέων ζευγαριών προκειμένου να μπορέσουν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μια κατοικία ή εναλλακτικά χαμηλότερο ενοίκιο. Δεν θα πρόκειται, πάντως, για ένα-δύο μέτρα, αλλά για ένα συνδυασμό επιμέρους αντιλήψεων και ιδεών.

Παρουσιάσατε την Τετάρτη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Τι επιδιώκετε;

Να εξορθολογίσουμε ορισμένες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Γι’αυτό π.χ. η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ περιορίζεται στη 10ετία και όχι στην 20ετία. Δεν μπορεί να είσαι σε όλη σου τη ζωή όμηρος του ΕΦΚΑ! Ιδιαίτερα όταν δεν σου έχει γνωστοποιήσει καν ότι χρωστάς. Επίσης, εναρμονίζουμε τις ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ για δόσεις με τις αντίστοιχες της εφορίας. Τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και η εφορία είναι στο ίδιο κράτος και πρέπει να έχουν κοινή φιλοσοφία. Υπάρχουν, επίσης, ρυθμίσεις κοινής λογικής, όπως η επέκταση της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» και στους υπόλοιπους ένστολους για λόγους ισότητας μεταξύ τους και η πρόβλεψη ίδιων απαιτήσεων προκειμένου κάποιος να μπορεί να πάρει σύνταξη αναπηρίας ανεξάρτητα από το πού ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ασφαλισμένος. Είτε ήσουν στο ΙΚΑ είτε ήσουν στον ΟΑΕΕ, είσαι εξίσου Έλληνας.

Εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ή έχουν βρει εργοδότες τρόπο να παρακάμπτουν το νέο σύστημα; Θα επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε άλλους κλάδους και πότε;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ- προχώρησε ακριβώς επειδή είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης φαινομένων αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Στους 2 πρώτους μήνες εφαρμογής, το ποσοστό των εργαζομένων που τη χρησιμοποίησε στις τράπεζες και τα σούπερμαρκετ, από όπου ξεκινήσαμε, στους διαμορφώνεται στο 92,5%! Ποσοστό ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη ότι, στις τράπεζες ιδίως, ένα ποσοστό τηλεργάζεται, ενώ, επίσης, η Ψηφιακή Κάρτα δεν καλύπτει τα λεγόμενα διευθυντικά στελέχη. Από εδώ και πέρα, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα γίνει απογραφή όλων των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο νέο σύγχρονο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Και θα προχωρήσουμε αμέσως μετά στην επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στη βιομηχανία και στις ΔΕΚΟ.  Η Ψηφιακή Κάρτα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο προστασίας των εργαζομένων. Το θέτει σε εφαρμογή η δική μας κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που “κόπτεται” για τους εργαζομένους, δεν είχε καν ασχοληθεί.

Επιδιώκει το Κρεμλίνο ή η Άγκυρα με οποιονδήποτε τρόπο την ανατροπή της κυβέρνησης στην Αθήνα; Εκτιμάτε ότι η χώρα μας μπορεί να «πληρώσει» την αυστηρή της στάση απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία; 

Το πράγμα είναι απλό. Αυτή την ώρα, η Ρωσία είναι σε έναν οικονομικό πόλεμο, άλλοι τον λένε «νέο Ψυχρό Πόλεμο», με την Ευρώπη. Η επιλογή στρατοπέδου για την Ελλάδα, ήταν περίπου αυτονόητη. Δεν ήταν για εμάς μόνο θέμα στοίχισης με όλους τους υπόλοιπους εταίρους μας. Ήταν και ζήτημα υποστήριξης του Δικαίου. Διότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αμφισβητείται από τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που αμφισβητείται η δική μας εδαφική ακεραιότητα από την Τουρκία. Η επικράτηση της Ρωσίας σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο επιδιώκεται φυσικά τόσο με την πολιτική της στο φυσικό αέριο- και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά σε όλους- όσο και με τη συνολικότερη αποσταθεροποίηση κρατών της ΕΕ. Ας το δούμε απλά,. Σε τι θα ενοχλείτο η Ρωσία, αν αποσταθεροποιούνταν μία σειρά ευρωπαϊκά κράτη; Αυτό που είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι αυτονόητο. Για δε την περίπτωση της Ελλάδας, ισχύει τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Ο Ερντογάν άλλωστε είχε μιλήσει ανοιχτά. Είπε ξεκάθαρα ότι προτιμά άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μονοπωλεί σχεδόν την πολιτική συζήτηση το τελευταίο διάστημα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή. Ποια λάθη έγιναν κατά τη γνώμη σας και ποιες απαντήσεις περιμένετε από την εξεταστική επιτροπή; 

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος για την κυβέρνηση. Λάθος που δεν συγχωρήθηκε άλλωστε από τον Πρωθυπουργό με τις γνωστές επιπτώσεις στον Διοικητή της ΕΥΠ και στον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού. Είναι, επίσης, λάθος που αδικεί το συνολικό κυβερνητικό έργο, διότι τις τελευταίες μέρες η συζήτηση έχει στραφεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά, οι εξαγωγές εκτινάσσονται, και η ανεργία έχει επίσης μία πολύ μεγάλη πτώση. Αντιλαμβάνομαι τη φόρτιση στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά, από την άλλη πλευρά καλούμε τόσο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και όλη την  αντιπολίτευση  στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε αμέσως, να ερευνηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα, τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και άλλα παρόμοια θέματα, τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο για να βρούμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά κυρίως για να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της εθνικής ασφάλειας από τη μία πλευρά όσο και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων από την άλλη. Εμείς, ως φιλελεύθερο κόμμα, έχουμε και πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αρκεστούν σε αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά να συμβάλλουν έτσι ώστε, με βάση το τι ισχύει σε πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να αποκτήσει και η πατρίδα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

Αυγ 29

Tρεις αυξήσεις στις συντάξεις - συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αυξήσεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, προαναγγέλλει για το 2023 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα δεδομένα και οι αναφορές του υπουργού παραπέμπουν σε ποσοστά άνω του 6%.

Για πάρα πολλούς οι αυξήσεις θα είναι τριπλές, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, το 2023 θα έχουν αύξηση αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης και αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω.

Προαναγγέλλει γενναίο πρόγραμμα απόκτησης στέγης για νέα ζευγάρια, ενώ για τα μειωμένα όρια ηλικίας στο Δημόσιο προωθεί αλλαγές από εδώ και πέρα, που σημαίνει ότι γλιτώνουν όσοι υπέβαλαν ήδη αιτήσεις.

Για τα αναδρομικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μένει σε ό,τι έκρινε το ΣτΕ, δηλαδή επιστροφές 11μήνου για επικουρικές και Δώρα σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έκαναν αγωγές και όχι σε όλους.

 

Ο μέσος πληθωρισμός ως τώρα κινείται στο 9,2% και η ανάπτυξη για το 2022 οδεύει για 4%. Αυτό σημαίνει ότι και η αύξηση συντάξεων για το 2023 μπορεί να αγγίξει το 6,5%-7%;  

Σωστά διευκρινίζετε ότι η αύξηση συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη με βάση τη νομοθεσία. Θα προστεθεί δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ στην αύξηση του τιμαρίθμου, το άθροισμά τους θα διαιρεθεί δια του δύο και έτσι θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης. Τα τελικά μεγέθη- τόσο του ΑΕΠ όσο και του πληθωρισμού συνολικά για το 2022- θα τα έχουμε, όπως είναι λογικό, στις αρχές της νέας χρονιάς. Γι’αυτό και δεν μπορώ να σας πω τώρα ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι, ωστόσο, σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου! Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους. Κάποιους, οι οποίοι- παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, διότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά λόγω του ν. Κατρούγκαλου- με τις αυξήσεις αυτές θα “ροκανίσουν” σημαντικά την προσωπική διαφορά και θα βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Και τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Οι συνταξιούχοι όμως, θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα: Πρώτον, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά περίπου 1 εκατ. συνταξιούχος με εισόδημα άνω των 12.000€. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με 20.000€ ετήσιο εισόδημα θα έχει όφελος 176€, και με εισόδημα 30.000€ θα έχει όφελος 676€. Δεύτερον, οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, σύμφωνα με το ν. Βρούτση! Οι αυξήσεις που περιγράφω είναι αυξήσεις μόνιμες που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο. Θα δοθούν στις αρχές του 2023 και θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρώτη ημέρα του χρόνου.

H εθνική σύνταξη θα αυξηθεί πάνω από τα 384 ευρώ το 2023 για νέους και παλιούς συνταξιούχους;

Σύμφωνα με το νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. Αυτό επί της αρχής, συμπαρασύρει τόσο τις εθνικές όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή θα περιληφθούν, όπως ορίζεται σε κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα έχει πραγματικές αυξήσεις μέσω της αύξησης (της πρώτης μετά από 12 χρόνια) και σε αυτούς περιλαμβάνονται φυσικά και όσοι συνταξιούχοι δεν είχε επανυπολογιστεί η σύνταξή τους και δεν είχαν προσωπική διαφορά όπως του ΟΓΑ.

Τι έχετε να πείτε στα 2,5 εκατ. συνταξιούχους που ελπίζουν να πάρουν αναδρομικά συντάξεων από περικοπές που δεν θα έπρεπε να επιβληθούν; Θα αποδοθούν σε όλους ή μόνον σε όσους έκαναν αγωγές;

Το ζήτημα των συγκεκριμένων αναδρομικών κρίθηκε δικαστικά. Και η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2020 σε σχέση με τις περικοπές σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικές της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ 2015-2016. Συγκεκριμένα, είχε επεκτείνει τότε την απόφαση του ΣτΕ και σε όσους δεν είχαν προσφύγει δικαστικά, ως προς το σκέλος των κύριων συντάξεων. Το έκανε αυτό η κυβέρνηση, όχι επειδή ήταν υποχρεωμένη, αλλά επειδή η ίδια το ήθελε. Ταυτόχρονα, όμως, είχε ήδη από τότε ξεκαθαριστεί, ότι δεν μπορούσαν να καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο οι επικουρικές και τα δώρα. Όχι γιατί δεν το ήθελε η κυβέρνηση, αλλά διότι δεν το άντεχε ο προϋπολογισμός. Επί αυτής της θέσεως της κυβέρνησης, έγινε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο την απέρριψε και δικαίωσε την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα τονίζω ότι, τα μέτρα για τα οποία ήδη σας μίλησα- δηλαδή οι αυξήσεις των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η 4η δόση επανυπολογισμού των συντάξεων- είναι μέτρα τα οποία θα έχουν μία πολύ πιο σημαντική και μόνιμα θετική επίδραση στο εισόδημα των συνταξιούχων. Δίνουμε πολύ περισσότερα χρήματα μέσω των μόνιμων αυτών μέτρων που αφορούν όλους τους συνταξιούχους! Σε αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία οι συνταξιούχοι είδαν μόνο περικοπές στο εισόδημά τους, επί Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά έχουν δει μόνο αυξήσεις! Θυμίζω: με το νόμο Βρούτση και διορθώνοντας αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, είδαν αυξήσεις έως 8% στις τσέπες τους 225.000 συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Επίσης, άλλοι 550.000 συνταξιούχοι “ροκάνισαν” την προσωπική τους διαφορά, και βρέθηκαν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Επιπλέον, επιστρέψαμε στους συνταξιούχους αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προέκυψαν εξαιτίας των παράνομων περικοπών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές. Δώσαμε επίσης αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων (το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται ανέβηκε από το 40% στο 70%) και στις εθνικές συντάξεις των ομογενών, με τη ρύθμιση που πριν λίγους μήνες πέρασε από τη Βουλή. Και υπενθυμίζω επίσης τα δύο έκτακτα βοηθήματα των Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι συνειδητή επιλογή μας να στηρίζουμε τους συνταξιούχους όπως και κάθε κοινωνική ομάδα που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ένα θέμα που αφορά δημοσίους υπαλλήλους είναι αν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου λέει ότι δεν θα έπρεπε να βγαίνουν σε ηλικίες 55,56,58 και 60 με 25εία ως το 2012. Εσείς τι αποφασίσατε να κάνετε τελικά;

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου είναι, πράγματι, αρνητική ως προς αυτό που θα επεδίωκαν οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ερμηνεύοντας τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να “βγαίνουν” σε σύνταξη κατηγορίες στις οποίες αναφέρεστε στην ερώτησή σας. Γι’αυτό το λόγο συζητώντας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τη Γενική Γραμματέα Παυλίνα Καρασιώτου, έχουμε αποφασίσει ότι θα φέρουμε μία σχετική νομοθετική ρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη ότι, λόγω των αντιφατικών ερμηνειών που υπήρχαν τόσο καιρό και της γενικότερης σύγχυσης που είχε προκληθεί, δημιουργήθηκαν δικαιολογημένες προσδοκίες γι’αυτές τις ομάδες. Το ζήτημα, όμως είναι νομικά και τεχνικά ευαίσθητο και γι’αυτό το λόγο η επεξεργασία της σχετικής ρύθμισης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Θέλουμε να φέρουμε μία ρύθμιση που θα είναι δίκαια τόσο για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, αλλά θα κρίνεται ως λύση που δεν είναι “χαριστική” από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και μία νέα στεγαστική πολιτική με επίκεντρο τους νέους. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις βασικές της αρχές;

Η χώρα θα αποκτήσει μετά από πολλά χρόνια μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τους νέους και ειδικότερα τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημα τους. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόσουμε σύγχρονες ιδέες και λύσεις, κατά το πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ένα πλέγμα μέτρων, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ, η αξιοποίηση αδιάθετων δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων, προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ή ανακαίνισης παλαιών κτιρίων, καθώς και διάφορες επιδοτήσεις που καθιστούν την στέγη και την απόκτησή της προσιτή, θα ξεκινήσουν σύντομα να εφαρμόζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή, πώς αποτιμάτε πλέον προσωπικά το ζήτημα των παρακολουθήσεων;

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε με ευθύτητα ότι στο ζήτημα αυτό έγινε λάθος, σοβαρό λάθος. Και το λάθος αυτό τιμωρήθηκε. Εμείς κάναμε ήδη βελτιώσεις στο σχετικό πλαίσιο. Και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από όλες τις πλευρές για την περαιτέρω βελτίωσή του, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο στόχους: εθνική ασφάλεια από τη μία πλευρά και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από την άλλη. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κατανοήσουν όλοι, πως οι ακρότητες και οι εξαλλοσύνες βλάπτουν τον τόπο αλλά και εκείνους που ακολουθούν τέτοιες είδους πρακτικές. Ζούμε σε μία εξαιρετικά προβληματική εποχή διεθνώς, και ειδικά στην Ευρώπη. Και μόνο με νηφαλιότητα και σοβαρότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Δυστυχώς, από τις τοποθετήσεις, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, έγινε ακόμα μία φορά ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα κόμμα που το θράσος και η τοξική συμπεριφορά έχουν εγγραφεί στο πολιτικό του DNA. Κουνούν το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση για θέματα προστασίας της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, εκείνοι που έχουν δύο υπουργούς υπόδικους αυτή την ώρα στο ειδικό δικαστήριο για διαφορετικές υποθέσεις, γι’αυτά ακριβώς τα θέματα. Αυτοί που κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον στα Υπουργικά Συμβούλια του ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιου είδους πρακτικές! Ο κόσμος έχει μνήμη και κρίση: Από το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει υποκρισία και το ψεύδος. Και από την άλλη πλευρά στη Νέα Δημοκρατία- ναι- μπορεί να υπάρχουν και λάθη, αλλά υπάρχει δουλειά, συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο που το χρειαζόμαστε, για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και να μην γυρίσουμε στην αστάθεια και στην αγωνία της περασμένης δεκαετίας.

 

 

 

 

 

Ιουλ 31

Έρχεται ρύθμιση για την παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ - συνέντευξη στην ιστοσελίδα ethnos.gr

Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες τόσο στο πεδίο του κατώτατου μισθού όσο και στο φλέγον θέμα των συντάξεων παρουσιάζει o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Ειδικότερα υπογραμμίζει πως το 2023 έρχεται «ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις» και «κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», ενώ η νέα διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς και θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη.

Παράλληλα όπως υπογραμμίζει στη συνέντευξη του ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να συζητηθούν δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ» ενώ με άλλη ρύθμιση θα υπάρξει « εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης»

Στο πεδίο της αγοράς εργασίας ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως θα υλοποιηθούν «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 1 δισ. για 500.000 εργαζομένους και ανέργους». Ήδη βγήκε η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και - όπως τονίζει ο υπουργός - σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους.

Την επόμενη χρονιά πρόκειται να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από ένα 12ετές «πάγωμα». Σε ποιο ύψος θα φτάνουν αυτές οι αυξήσεις και τι ισχύει για όσους έχουν προσωπική διαφορά;

Θυμίζω καταρχάς ότι έχουμε κάνει ήδη μία σειρά θετικών παρεμβάσεων για πολλές ομάδες συνταξιούχων: Ο νόμος Βρούτση που έδωσε αυξήσεις έως 7% σε 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και βοήθησε 550.000 να “ροκανίσουν” την προσωπική τους διαφορά και να βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους, όπως ήμασταν υποχρεωμένοι, αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, οδηγώντας σε αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Δώσαμε τα έκτακτα βοηθήματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Δώσαμε αυξήσεις στις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Τώρα ακολουθούν δύο ακόμη βήματα: Το ένα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023. Και το άλλο είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις σύμφωνα με την προϋπάρχουσα νομοθεσία. Οι αυξήσεις θα προσδιοριστούν βάσει του μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στο νόμο και προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα δια του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κέρδος άμεσα στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την “ροκανίσουν” με τις αυξήσεις. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να κερδίσουν και αυτοί σε μελλοντικές αυξήσεις!

Με μια σειρά κινήσεων- όπως οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», η αξιοποίηση πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών κ.α.- στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των εκκρεμών συντάξεων. Πότε θα έχει εξαλειφθεί εντελώς το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων ;

Μόλις πριν λίγες μέρες, ο ΕΦΚΑ πέτυχε νέο ρεκόρ: Σε ένα εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος 2022) βγήκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις, από όσες βγήκαν όλο το 2019. Περίπου 139.000 συντάξεις! Έχουμε, δηλαδή, το 2022 μία αύξηση της τάξεως του 123% σε σχέση με το 2019. Η πρόοδος αυτή δεν έτυχε, πέτυχε! Είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Αλλά και μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήσαμε και πλέον αποδίδουν καρπούς, όπως αυτές που αναφέρετε. Ως αποτέλεσμα, για τα έτη 2016, 2017, 2018 δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Για το 2019 οφείλεται μόλις των 1%. Για το 2020 το 5% και για το 2021 γύρω στο 18%. Το πιο σημαντικό, όμως, ίσως είναι ότι και το 2022 (μέχρι το Μάρτιο- διότι οι αιτήσεις από το σημείο αυτό ουσιαστικά και έπειτα δεν είναι ληξιπρόθεσμες) στο 70% των αιτήσεων έχει βγει η σύνταξη. Το οποίο σημαίνει ότι το 2022 φτάσαμε οι συντάξεις να βγαίνουν κατά μέσο όρο σε 3 έως 5 μήνες! Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια να πούμε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων!

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το δρόμο της διεκδίκησης των αναδρομικών για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα μόνο για όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Υπάρχει ενδεχόμενο-ανάλογα και με τα δημοσιονομικά περιθώρια- η κυβέρνηση να συζητήσει επέκταση αυτής της ρύθμισης;

Το 2020, με απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν για αναδρομικά στις κύριες συντάξεις για την περίοδο 2015-2016. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση είπε ότι θα καλύψει, όχι μόνο όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν δικαστικά για τις κύριες συντάξεις, αλλά όλους. Και το έκανε! Είπε όμως παράλληλα ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα- δεν το αντέχει δηλαδή ο προϋπολογισμός της χώρας- να καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο- δηλαδή μέσω επεκτασιμότητας- και τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Επί αυτού έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Και το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε την κυβέρνηση. Επειδή έχουν δημιουργηθεί διάφορες παρεξηγήσεις, το θέμα είναι έτσι όπως το περιγράφω.

Στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας αναμένονται νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης μέχρι το τέλος του έτους; Και ποιος είναι ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς όσον αφορά στον κατώτατο μισθό;

Η ανεργία έχει πέσει στα επίπεδα του 2010. Από το 17,3% που την παραλάβαμε το 2019, περιορίστηκε στο 12,5% τον περασμένο Μάιο. Είναι μία προσπάθεια που πέτυχε λόγω της μείωσης των φόρων, της διευκόλυνσης επενδύσεων, της δημοσιονομικής, της ασφαλιστικης και της εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ως Υπουργείο Εργασίας, δώσαμε 10 δισ. ευρώ μέσα στον κορωνοϊό για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι. Βοηθήσαμε πάνω από 380.000 ανέργους να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, τριπλασιάζοντας μεταξύ των άλλων το ρυθμό των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Πραγματοποιήσαμε μία θεσμική παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΥΠΑ και των επιδομάτων με το νόμο «Δουλειές Ξανά». Βάλαμε, επίσης, στο επίκεντρο της στρατηγικής μας την ενθάρρυνση των ανέργων να βρουν δουλειά. Και τώρα, θα υλοποιήσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 1 δισ. για 500.000 εργαζομένους και ανέργους. Την Τετάρτη βγήκε η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για την εκπαίδευση 230.000 εργαζομένων και ανέργων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Προωθούμε παράλληλα προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ για 78.000 πολίτες. Αλλά και προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, με 105.000 ανέργους ωφελούμενους συνολικά.

Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, η νέα διαδικασία διαμόρφωσής του θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να καταλήξουμε στο νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό την άνοιξη του 2023!

Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ρύθμιση για την παραγραφή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στη δεκαετία;

Μίλησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή γι’αυτό. Και είπε ότι θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η ρύθμιση, μαζί με μία ακόμη ρύθμιση για την εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης- την ένταξη, δηλαδή, όσων οφείλουν στον ΕΦΚΑ, όπου δεν έχει γίνει αυτό, στο ευνοϊκότερο καθεστώς των περισσότερων δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών- είναι δύο ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν μία μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων! Οι σχετικές ρυθμίσεις πιστεύω ότι θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

Παρουσιάσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης για τους νέους. Γιατί έχουν ενταχθεί μόνο 50.000 εργαζόμενοι;

Διότι η μετάβαση στο νέο σύστημα των “ατομικών κουμπαράδων” για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, είναι σταδιακή. Και γίνεται με τον τρόπο που είχαμε παρουσιάσει. Ξεκίνησαν, δηλαδή, να εντάσσονται από 01.01.2022 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Αυτοί είναι μέχρι σήμερα περίπου 51.000 και υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν τις 80.000 μέχρι το τέλος του έτους. Δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Είναι όσοι έπιασαν δουλειά από την αρχή του χρόνου. Σε δεύτερο στάδιο, από 01.01.2023 θα ξεκινήσουν να εντάσσονται εθελοντικά οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. Και είναι τότε που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πώς θα εξελιχθεί η συμμετοχή στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Αυτό που προσωπικά πιστεύω, είναι ότι οι νέες και οι νέοι θα αγκαλιάσουν το καινούργιο σύστημα, διότι τους βάζει σε προτεραιότητα για τρεις κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ο νέος έχει πια τον έλεγχο της επικουρικής του σύνταξης. Ο δεύτερος είναι ότι, στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες- Ολλανδία, Δανία, Σουηδία- που εφαρμόζουν το σύστημα, οι επικουρικές συντάξεις είναι από 43% έως 68% υψηλότερες. Και ο τρίτος είναι ότι, τελικά, με τον ατομικό κουμπαρά και την απευθείας διασύνδεση του νέου με την επικουρική του σύνταξη, δίνουμε μία ουσιαστική απάντηση στην αμφιβολία των νέων ότι το ασφαλιστικό δεν τους αφορά, διότι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη ποτέ! Κάνουμε την επικουρική τους σύνταξη πιο σίγουρη

Περάσατε τη Δευτέρα μία τροπολογία για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία στη Βουλή για αυτές τις δύο ρυθμίσεις;

Πραγματικά μου έκανε εντύπωση! Διότι τόσο τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όσο και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, τα οποία προωθούμε από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, είναι πρωτοβουλίες τις οποίες στηρίζει το αναπηρικό κίνημα, η ΕΣΑΜΕΑ. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών με ένα σκεπτικό το οποίο με άφησε κατάπληκτο: διότι, λέει, αφού ακούσαμε την ΕΣΑΜΕΑ, κάναμε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Μα, αν δεν κάναμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μας πρότειναν οι ίδιοι οι άνθρωποι τους οποίους αφορά το νομοσχέδιο, για τι είδους νομοθέτηση θα μιλούσαμε! Νομίζω ότι όσοι κάνουν τέτοιου είδους αντιπολίτευση, πρέπει να το ξανασκεφτούν. Εν πάση περιπτώσει, το σημαντικό είναι ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, όλα θα γίνονται ψηφιακά στα ΚΕΠΑ, με εξαίρεση τη γνωμάτευση των γιατρών. Δηλαδή, ο συμπολίτης μας που θέλει πχ να πάρει μία αναπηρική σύνταξη ή ένα επίδομα, θα απαιτείται να πηγαίνει, πλέον, μόνο μία φορά στα ΚΕΠΑ: την ημέρα που εξετάζεται. Με την ίδια τροπολογία προωθήθηκε και η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από 1ης Νοεμβρίου. Χάρη σε αυτή, δεν θα χρειάζεται οι ανάπηροι να βγάζουν κάθε λίγο και λιγάκι νέο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι πράγματι είναι ανάπηροι όταν έρχονται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία. Αντίθετα, με την Κάρτα Αναπηρίας θα καλύπτονται για όλες τις επαφές τους με το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ λιγότερο δύσκολη η καθημερινότητά τους!

Με τις τιμές των ενοικίων να συνεχίζουν την ανηφορική πορεία η κυβέρνηση έχει πει πως θα υπάρξει ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Πότε θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο και σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι αλλαγές;

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα δεν είχε σοβαρή στεγαστική πολιτική. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε μία νέα αρχή με μία πολιτική που θα καλύπτει τόσο τους ευάλωτους με τα σχετικά επιδόματα όσο και νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Αυτή την ώρα είμαστε στη φάση επεξεργασίας αυτής της πολιτικής, η οποία δεν θα καλύπτει μόνο το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει μεγάλη σημασία η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και η αξιοποίηση τόσο της περιουσίας της όσο και των λοιπών δυνατοτήτων της. Οι κοινοτικοί πόροι, επίσης, είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογες αλλά και για τον ανασχηματισμό. Με ποια στρατηγική πρόκειται να φτάσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κάλπες;

Τα προηγούμενα τρία χρόνια και παρά τις φουρτούνες- όξυνση με την Τουρκία, πανδημία, ενεργειακή κρίση- η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε το τιμόνι της χώρας σταθερό. Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, στα θετικά αποτελέσματα, που παρά τα προβλήματα, έχουμε πετύχει σε μία σειρά μέτωπα: Στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Ενώ, λοιπόν, πλέουμε εν μέσω καταιγίδων, πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο του σχεδίου, της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας. Σχέδιο, αποτελεσματικότητα, σταθερότητα σε δύσκολες στιγμές μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει. Και με βάση αυτό το τρίπτυχο να διεκδικήσουμε στο τέλος της τετραετίας την ψήφο των πολιτών!

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στην μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία. Με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, πως σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσει το συγκεκριμένο ακροατήριο;

Με όσα σας είπα, αλλά και με πολιτική μετριοπάθεια απέναντι στον οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με πραγματισμό απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας. Και με επιμονή στις προοδευτικές, ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ανάλογες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζουμε και στο Υπουργείο Εργασίας: Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προστατεύει τους εργαζομένους. Την μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ και του νόμου “Δουλειές Ξανά”. Τη νέα στεγαστική πολιτική για την οποία μόλις σας μίλησα. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη δεκαετή κρίση, ζητούν από τα πολιτικά κόμματα σοβαρές και αποτελεσματικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο παραμένει η Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Διότι ακολουθεί ένα δρόμο μετριοπάθειας και πραγματισμού και εμπνέεται από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και αυτό είναι πιστεύω που θα κάνει τη διαφορά για πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους στις εκλογές!

Ιουλ 26

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων - συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟMANIFESTO

Για την πρόοδο στον ρυθμό έκδοσης και απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων μιλά στην εφημερίδα «tomanifesto» ο υπουργός Εργασίας, ενώ τονίζει τα οφέλη από τη δημιουργία του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας, το οποίο βάζει φρένο στην ταλαιπωρία του εν αναμονή συνταξιούχου. Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντά στις αναφορές για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, παρά την εφαρμογή της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και προειδοποιεί ότι οι καμπάνες για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους όρους θα είναι βαριές ενώ θα αρκούν ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες.

Σας άκουσα πρόσφατα να λέτε ότι βάσει των στοιχείων της διεύθυνσης μελετών του ΕΦΚΑ έχουν εκκαθαριστεί όλες οι συντάξεις μέχρι το 2018. Είστε ικανοποιημένος με τους ρυθμούς έκδοσης των κύριων συντάξεων; Διανύουμε το 2022. Με τις υπόλοιπες τί γίνεται;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν ότι η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει αποδίδει καρπούς: Απομένει να εκκαθαριστεί μόλις το 6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τα έτη 2016-2022, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 1 εκατομμύριο συντάξεις. Συγκεκριμένα, έχουν, όπως επισημάνατε και εσείς, μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις για το 2016, το 2017 και το 2018. Από το 2019, μένουν μόλις 1.710 αιτήσεις. Για το 2020, έχει εκδοθεί το 95% των αιτήσεων. Για το 2021 το 81%. Και για το 2022, το 70% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός συντάξεων απονεμήθηκε σε 3 έως 5 μήνες, ενώ χιλιάδες συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες. Εκδόθηκαν δηλαδή σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ! Αναμένουμε ταυτόχρονα ότι το 2022 θα έχουμε νέο ρεκόρ με 300.000 συντάξεις! Δεν πανηγυρίζουμε. Αλλά και η πρόοδος που έχει γίνει, δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι αποτέλεσμα μίας συστηματικής προσπάθειας με την ειδική ομάδα έργου για τις συντάξεις, τους 3.000 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον ηλεκτρονικό «Πύργο Ελέγχου», τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, τις νέες συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις fast track. Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε ο ΕΦΚΑ, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, να εκδίδει διπλάσιες συντάξεις σε σχέση με 2 χρόνια πριν! Με σχέδιο, σύστημα και στοχοθεσία προχωρούμε στην οριστική λύση του ζητήματος μέσα στο καλοκαίρι!

Θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται σε αδυναμία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τις ασφαλιστικές εισφορές και που γι΄ αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να λάβουν την σύνταξή τους; Είναι πολλοί που το επιθυμούν αλλά αρκετά νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία καθότι διανύσαμε και μία δύσκολη τριετία λόγω της πανδημίας.

Μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής για αυτό. Και αναφέρθηκε σε δύο νομοθετικές διατάξεις που θα φέρουμε, που θα βοηθήσουν μεγάλη μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων. Η μία ρύθμιση αφορά στην εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες προβλέψεις της φορολογικής διοίκησης. Δηλαδή, όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ, θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες -όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα- στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Το δεύτερο είναι ότι προχωρούμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για δύο μέτρα τα οποία διευκολύνουν τόσο όσους θέλουν να πάρουν την σύνταξή τους όσο και εκείνους που εργάζονται και θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους απέναντι στον ΕΦΚΑ. Θα ανακουφίσουν μία μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων! Για τους εν αναμονή συνταξιούχους, υπενθυμίζω ότι μόλις πέρσι λάβαμε κάποια μέτρα που είτε ανεβάζουν το επιτρεπτό ποσό χρέους προς τον ΕΦΚΑ για να λάβει κανείς σύνταξη είτε λειτουργούν διευκολυντικά προς τον ίδιο σκοπό.

Τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις στις επικουρικές συντάξεις; Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Δώσαμε μία έμφαση στις κύριες συντάξεις, διότι -όπως λέει και η ίδια η λέξη- αυτό είναι το κύριο μέρος της σύνταξης του ασφαλισμένου. Σε αυτές, όπως σας είπα, έχουμε μία πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Το οποίο σημαίνει ότι στις επικουρικές- στις οποίες έχουμε και εκεί μία αποκλιμάκωση- θα έχουμε μεγάλη επιτάχυνση τους επόμενους μήνες. Από Σεπτέμβριο, όλο το βάρος του ΕΦΚΑ θα πέσει στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Θυμίζω, επίσης, ότι τα συστήματα των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης που ψηφίσαμε και μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, ισχύουν και για τις επικουρικές. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να έχουμε μία σημαντική μείωση του στοκ των επικουρικών μέχρι το τέλος του έτους!

Τι είναι το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας και πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους; Θα αντικαταστήσει πλήρως την παραδοσιακή τηλεφωνική επικοινωνία στο 1555;

Το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας θα γίνει ο λόγος για τον οποίο δεν θα χρειάζεται πια να καλούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και βουλευτικά γραφεία όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη! Πολύ απλά διότι θα βρίσκουν πλέον άκρη! Είναι μία επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΕΦΚΑ. Αφορά ουσιαστικά στη δυνατότητα άμεσης ψηφιακής επικοινωνίας του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης του. Θα γίνεται μέσω ενός σύγχρονου chat room με δυνατότητα ανταλλαγής εγγράφων και υποβολής ερωτημάτων από τον ασφαλισμένο προς τον εισηγητή του φακέλου του και αντίστροφα. Αντικαθιστά 3 τρόπους επικοινωνίας που είναι συνδεδεμένοι με την ταλαιπωρία του πολίτη: Τις συνεχείς επισκέψεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου. Πλέον, ο εν αναμονή συνταξιούχος θα πάψει να ανησυχεί για το πού βρίσκεται η αίτηση συνταξιοδότησης του και για το αν απαιτείται κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό. Από την άλλη πλευρά, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ που ασχολείται με τη συνταξιοδότηση κάποιου ασφαλισμένου, θα μπορεί να ζητά ηλεκτρονικά από τον ίδιο διευκρινίσεις ή πρόσθετα έγγραφα τα οποία θα αποστέλλει ο ασφαλισμένος επίσης ηλεκτρονικά. Εγκαινιάζουμε, δηλαδή, μία ευρωπαϊκού επιπέδου, ανθρώπινη εξυπηρέτηση!

Υπάρχουν καταγγελίες για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας παρά την θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας σε επιχειρήσεις. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Να σημειώσω καταρχάς ότι έχουν ήδη ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας πάνω από το 86% των υπαλλήλων, δηλαδή, πάνω από 100.000 από τις 120.000 εργαζομένους που αφορά σε πρώτο στάδιο (τράπεζες και σούπερ μάρκετ). Το ποσό είναι ικανοποιητικό, αν σκεφτείτε ότι ο Ιούλιος είναι μήνας αδειών και ότι στις τράπεζες υπάρχουν ορισμένοι που εργάζονται με τηλεργασία. Σε σχέση με τις καταγγελίες, υπήρξαν κάποιες όντως. Δεν ήταν πολλές. Αλλά, ανεξάρτητα από το αν είναι πολλές ή λίγες, σας λέω το εξής: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ διότι πράγματι διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, αν γινόταν έλεγχος μετά από επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία, το αν ένας εργαζόμενος εργαζόταν πάνω από το προβλεπόμενο, αυτό δεν μπορούσε να διασταυρωθεί. Πολύ απλά διότι δεν φαινόταν με ένα τρόπο αδιαμφισβήτητο στα στοιχεία που καταγράφονταν, το πότε έφτασες και το πότε έφυγες από την εργασία σου. Τώρα, με την Ψηφιακή Κάρτα, αυτό φαίνεται! Επομένως η Ψηφιακή Κάρτα λειτουργεί από τη μια αποτρεπτικά για τους κακούς εργοδότες και από την άλλη είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο για την προστασία του ωραρίου του εργαζομένου. Επαναλαμβάνω δε, ότι για τους ελέγχους και για τις σχετικές καμπάνες που θα πέφτουν θα αρκούν και ανώνυμες καταγγελίες.

Πότε θα δουν οι συνταξιούχοι στις αυξήσεις στις συντάξεις τους και τί τάξεως θα είναι;

Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 01.01.2023. Και θα προσδιοριστούν βάσει του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος. Ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα δια του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την “ροκανίσουν” με τις αυξήσεις αυτές. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων!

Να ολοκληρώσω με μία ερώτηση για τα εθνικά κ. Υπουργέ. Βλέποντας το πώς εξελίσσονται τα Ελληνοτουρκικά και ακούγοντας καθημερινά την σκληρή ρητορική της Τουρκίας μήπως η στρατηγική της χώρας μας, η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε προκειμένου για να «φρενάρει» τις ορέξεις των γειτόνων μας;

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας που δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει πράγματι ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προκλητικό γείτονα. Και δεν τρέφουμε αυταπάτες σε σχέση με τη γεωστρατηγική σημασία της γείτονος, η οποία οδηγεί κατά καιρούς διάφορες χώρες όχι μόνο να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις της, αλλά ακόμη και να κάνουν “εκπτώσεις” απέναντί της. Γι’αυτό και η προσπάθεια μας κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η πολυεπίπεδη διπλωματική μας προσπάθεια. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις στενές σχέσεις μας με τη Γαλλία, στη σχέση μας με το Ισραήλ, επιμέρους αραβικά κράτη, στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, με την Αίγυπτο και την αντίστοιχη προσέγγιση που έχουμε με την Αλβανία. Όλα αυτά ισχυροποιούν την Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο. Δεν μένουμε, όμως, σε αυτό. Το δεύτερο επίπεδο της προσπάθειας μας αφορά στην άμυνα: εκσυγχρονίζουμε σταθερά τις ένοπλες δυνάμεις μας. Σας θυμίζω τις φρεγάτες. Σας θυμίζω τα αεροσκάφη ραφάλ. Την ελληνογαλλική συμφωνία. Όλα αυτά για τα οποία σας μιλάω είναι μία σειρά από πολύ σημαντικά βήματα για την θωράκιση της χώρας τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Παρατηρούμε τι συμβαίνει στην Άγκυρα και παρατηρούμε τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Επιμένουμε να τους καλούμε να αλλάξουν προσέγγιση και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ιστορία και τα συμφέροντα της χώρας!