Η κυβέρνηση εγκαινιάζει το 4ο μνημόνιο - συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

2.4 carouselΌχι μόνο δεν κλείνει η β' αξιολόγηση, αντιθέτως εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο: αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ένα βαρύ, όπως το χαρακτηρίζει, μνημόνιο που θα εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον ως το 2020. Ένα μνημόνιο που αποτελεί, όπως υποστηρίζει, αποτέλεσμα των κυβερνητικών ερασιτεχνισμών.

Όμως, ο Κ. Χατζηδάκης απαντά και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η ΝΔ καταψηφίζει ακόμη και τα θετικά μέτρα: «Δίνουμε 3,6 δισ. και δεν παίρνουμε τίποτε, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης... Εάν και εφόσον δηλαδή», αναφέρει. Παραλλήλως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν ζήτησε το σύνολο των μέτρων, αλλά είναι ο λογαριασμός Τσίπρα -Καμμένου. Διαβεβαιώνει, από την άλλη, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι η ΝΔ δεν θα διαγράψει τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.

Επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει γνωστό το σύνολο της συμφωνίας, προβλέπει, στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα απαξιωθούν ακόμη περισσότερο στα μάτια ττης κοινής γνώμης. Αλλά, «όσο η οικονομία σέρνεται, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές», δηλώνει και εξηγεί το βασικό λόγο που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πολιτική αλλαγή: όσο ο κ. Τσίπρας παραμένει στην εξουσία, ο λογαριασμός της επόμενης μέρας γίνεται βαρύτερος.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, μείωση φόρων -μείωση δαπανών -προσέλκυση επενδύσεων, ενώ, τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διοργάνωσε «κομματικές φιέστες» στα εγκαίνια των εθνικών οδών, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί τα έργα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Θεωρείτε ότι μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης;

Απ: Δεν κλείνει η β' αξιολόγηση, εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο! Περί αυτού πρόκειται. Ένα βαρύ μνημόνιο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον ως το 2020. Με μέτρα 3.6 δις ευρώ, που θα πληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 4ο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνισμών και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν ήταν αυτονόητα αυτά τα μέτρα και δεν συμπεριλαμβανόντουσαν στο 3ο μνημόνιο! Ήρθαν στη συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Τούτη εδώ η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι εκ των πραγμάτων - τραγική ειρωνεία - η πιο μνημονιακή κυβέρνηση. Σημειώνω, βεβαίως, από την αρχή, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το σύνολο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική της σαλαμοποίησης και μας εμφανίζει ένα-ένα τα φασούλια. Για παράδειγμα μόλις προχθές μάθαμε ότι οι θα περικοπούν και οι χαμηλές συντάξεις, οι περικοπές θα γίνουν από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις. Ακόμα δεν γνωρίζουμε επίσης, τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί για τα εργασιακά, τη ΔΕΗ και άλλα σημαντικά θέματα. Αυτή την ώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό, διότι όλα αυτά τα βαριά μέτρα στην ούγια γράφουν Τσίπρας-Καμμένος. Ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης που βλάπτουν τελικά τους φτωχότερους.

Ερ: Τα μέτρα θα ψηφισθούν, κατά τη γνώμη σας, από τη Βουλή ή θα έχουμε εκπλήξεις;

Απ: Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ «φιλότιμη» προσπάθεια για να καμουφλάρει τα μέτρα και να δώσει άλλοθι στους βουλευτές της για να τα ψηφίσουν. Προσπαθεί, λοιπόν, να πείσει ο κ. Τσίπρας ότι «το πάλεψε» και είχε «κόκκινες γραμμές». Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Βατερλό παντού! Μας είχε πει ότι δεν θα προ-νομοθετηθούν τα μέτρα για το '19 και το '20. Ήταν και αντισυνταγματικό? Τώρα προ-νομοθετούνται!

Μας είχε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα. Και τώρα λαμβάνονται μέτρα 3,6 δις! Μας είχε πει ότι τα αντίμετρα θα εξισορροπούσαν τα μέτρα - ένα δίνουμε, ένα παίρνουμε. Τελικά φαίνεται ότι δίνουμε 3,6 δις και δεν παίρνουμε τίποτα! Διότι τα αντίμετρα θα λειτουργήσουν εάν και εφόσον υπάρχει υπερ-απόδοση. Επίσης, με την καθυστέρηση που είχαμε στη διαπραγμάτευση, τελικά η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει τα μέτρα τα οποία ήδη είχαν συζητηθεί από τον Ιανουάριο και, εν τω μεταξύ, η οικονομία οπισθοδρόμησε σημαντικά. Έχουμε εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, επιστρέψαμε στην ύφεση.

Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει και όσον αφορά στην ουσία και όσον αφορά στην διαπραγμάτευση. Απόλυτη αποτυχία! Πάντως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας στη Βουλή, νομίζω ότι το πακέτο μέτρων που έρχεται θα ωθήσει και άλλο προς τα κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και θα απαξιώσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης.

Ερ: Πώς σχολιάζετε τα αντίμετρα και πόσο βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστούν ;

Απ: Το πρώτο «αντίμετρο» της κυβέρνησης είναι μια συντονισμένη προσπάθεια για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τη συμφωνία. Πάρτε για παράδειγμα όλη αυτή τη βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών που έχει στήσει. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Αλλά ματαιότης ματαιοτήτων! Τα υπόλοιπα «κανονικά» αντίμετρα είναι οι κόκκινες κορδέλες στο περιτύλιγμα του 4ου μνημονίου. Σε περίπτωση που χρειαζόταν να παρθεί κάποιο μέτρο, ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα αντισταθμιζόταν με βάση την αρχή «ένα δίνουμε- ένα παίρνουμε». Τελικά δίνουμε 3,6 δισ. με τη μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο συντάξεων και δεν παίρνουμε τίποτα, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης στην οποία θα υποβληθούν οι φορολογούμενοι! Εάν και εφόσον, δηλαδή. Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι!

Ερ: Υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση κι, αν ναι, κάτω από ποιές προϋποθέσεις;

Απ: Τρία πράγματα θα ήθελα να σημειώσω: Πρώτον, όλα αυτά τα μέτρα δεν τα ζήτησε η Τρόικα, ούτε από τον κ. Σαμαρά, αλλά ούτε και από τον Τσίπρα το καλοκαίρι του '15. Είναι λογαριασμός Τσίπρα- Καμμένου. Ο λογαριασμός της τσάμπα μαγκιάς και της αποτυχίας στην οικονομία. Για να μην ξεχνιόμαστε! Δεύτερον, δεν έχουμε μια γομολάστιχα με την οποία θα διαγράψουμε αυτόματα τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να πιστεύουμε ότι θα διαγράψουμε τα προβλήματα με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τρίτο, αυτές οι συμφωνίες και η οικονομική πολιτική μιας χώρας δεν είναι γραμμένη πάνω σε πέτρες. Μπορεί οι κυβερνήσεις να πάρουν συμφωνίες και να τις κάνουν με τη δουλειά τους και την αξιοπιστία τους καλύτερες, μπορεί να τις κάνουν και χειρότερες. Έχουμε παραδείγματα και για το ένα και για το άλλο. Η Κύπρος πήρε ένα μνημόνιο και μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο κατόρθωσε και βγήκε από το μνημόνιο, διότι είχε μια καλή κυβέρνηση με μια καλή πολιτική. Από την άλλη πλευρά το '15 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε ένα μνημόνιο - με δική μας στήριξη για να μην καταστραφεί η χώρα - με θεωρητική έξοδο το '18 και τώρα, λόγω των σφαλμάτων και των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, το μνημόνιο αυτό παρατείνεται για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια.

Ερ: Έχετε πει ότι και να κλείσει αξιολόγηση δεν θα γίνει τίποτα στην οικονομία γιατί η κυβέρνηση δεν πιστεύει σ' αυτή την πολιτική. Πιστεύετε τελικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 18;

Απ: Πιστεύω ότι όσο η οικονομία σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοιχτές. Η κυβέρνηση αυτή με την αλλεργία και την απέχθεια στην επιχειρηματικότητα και την χώρα να έχει φτάσει σε χαμηλό 20ετίας στις επενδύσεις, δεν προσφέρει καμιά ελπίδα και προοπτική. Μας υποβάλλει σε θυσίες χωρίς ελπίδα. Καθώς όμως η κατάσταση εξελίσσεται έτσι στην οικονομία κάποια στιγμή, νωρίτερα ή αργότερα η κυβέρνηση θα είναι καταδικασμένη να προχωρήσει σε εκλογές για να μην εξαερωθεί τελείως. Σε κάθε περίπτωση, καθώς ο κ. Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ο λογαριασμός της επόμενης μέρας γίνεται πιο βαρύς για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που ζητάμε πολιτική αλλαγή.

Ερ: Κύριε Χατζηδάκη, η κυβέρνηση προσπαθεί να καπηλευτεί τα έργα των αυτοκινητόδρομων που εγκαινιάζει αυτές τις μέρες; Τι απαντάτε στον ισχυρισμό της ότι εκείνη κατάφερε να τα ξεκολλήσει και να τα ολοκληρώσει με κέρδος για το Ελληνικό δημόσιο;

Απ: Δυστυχώς η κυβέρνηση υπέπεσε και σ' αυτό το ατόπημα. Διοργάνωσε κομματικές φιέστες και πανηγύρια για να οικειοποιηθεί τα έργα. Δεν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κάλεσε τους πρώην υπουργούς που είχαν συμβάλει στην υλοποίησή τους και εμφανίστηκαν ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Σπίρτζη ως? οι σωτήρες των έργων. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, στα Τέμπη έδωσε ρεσιταλ μικροψυχίας και αμαύρωσε την τελετή των εγκαινίων. Και βεβαίως μετά την κατακραυγή που υπήρξε, αναδιπλώθηκε μερικώς, στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, και αναγκάστηκε να παραδεχτεί την συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επέμεινε όμως στο βασικό μεγάλο ψέμα του. Ότι δήθεν αυτοί ξεμπλόκαραν τα έργα που ήταν κολλημένα για 4 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι τα έργα ξεκίνησαν το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό το Γ. Σουφλιά, σταμάτησαν το 2011, λόγω της κρίσης, και ξεμπλόκαραν και επανεκκίνησαν το 2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, μετά από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και 43 τράπεζες. Είχα την τιμή να είμαι ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ το θέμα χειρίστηκαν επίσης ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ως Αντιπολίτευση, ήταν αντίθετος με αυτά τα έργα, καταψήφισε τις συμβάσεις και τα πολέμησε λυσσαλέα με το κίνημα "Δεν Πληρώνω". Όταν, δε, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έργα αυτά ουσιαστικά σταμάτησαν ξανά, 9 μήνες με την περιβόητη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, τη στάση πληρωμών του Δημοσίου και τα capital controls. Λόγω αυτών των εξελίξεων, οι εργολάβοι ζήτησαν πρόσθετες αποζημιώσεις και τελικά ο κ. Σπίρτζης τους έδωσε 500 εκατ. πανωπροίκι για να τελειώσουν τα έργα. Αυτή είναι η αλήθεια! Λοιπόν, για να τελειώνουμε: τα έργα δεν ανήκουν στα κόμματα, αλλά στον Ελληνικό λαό. Έγιναν από αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις, ολοκληρώνονται σήμερα και ανήκουν στους Έλληνες πολίτες. Όλα τα υπόλοιπα είναι μικροψυχία και δημαγωγία.

Ερ:Το μείγμα μέτρων στο πρόγραμμά της ΝΔ «προσεγγίζει τις θέσεις του ΔΝΤ», όπως σας κατηγορεί ο πρωθυπουργός;

Απ: Ο κ. Τσίπρας όσο περισσότερο βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο περισσότερο διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ, υβρίζει και συκοφαντεί. Αποδεικνύεται όμως ότι αυτός είναι ο πιο μνημονιακός πρωθυπουργός. Με την περίφημη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη μας οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του '15 παραχώρησε τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών στην εποπτεία του SSM για 35 χρόνια, με το υπερ-ταμείο παραχώρησε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στους δανειστές και τώρα μας φέρνει ένα 4ο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είναι αυτός που βάζει την Ελλάδα βαθύτερα στα μνημόνια, καθιστώντας την, για πολλά χρόνια, μια χώρα μειωμένης κυριαρχίας. Αντίθετα, η ΝΔ σήμερα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων. Ακολουθώντας το δρόμος της σοβαρότητας και της κοινής λογικής που ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος και βγήκαν σε 3 χρόνια από το μνημόνιο. Δεν υποσχόμαστε στον κόσμο μαγικές συνταγές. Η στόχευση η δική μας είναι να πούμε λίγα και να τα κάνουμε όλα. Ξέρετε, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των άλλων. Και υποσχόμαστε στον κόσμο ότι θα είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ο πόλεμος της γενιάς μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε.

Ερ: Ποια ειναι τα τρια βασικά χαρακτηριστικα του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ;

Απ: Το οικονομικό πρόγραμμα μας στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων -μείωση δαπανών -προσέλκυση επενδύσεων. Σ΄ αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ένα δικό μας πρόγραμμα που θα υπερβαίνει το μνημόνιο. Μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ. Με τις αλλαγές αυτές θα αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα και θα στείλουμε το μήνυμα ότι στρεφόμαστε στο δρόμο της κανονικότητας και της Ευρώπης. Έτσι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Παράλληλα, με όλες αυτές τις αλλαγές θα προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η προστιθέμενη αξία της ΝΔ. Νέα Δημοκρατία - Νέες δουλειές είναι η βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητούνται σήμερα στη χώρα - ανεξαρτήτως αν προχωρούν ή τις υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση - έχουν δρομολογηθεί επί των ημερών μας. Λοιπόν, η ΝΔ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι.